Start vot alegeri parlamentare 2020. Peste 80.000 de români din diaspora au votat până la ora 22.00

×
Codul embed a fost copiat

Alegeri Parlamentare 2020. Românii din diaspora au în acest an două zile la dispoziție pentru a-și alege senatorii și deputații: sâmbătă și duminică.

Este pentru prima oară când alegerile parlamentare în străinătate se derulează pe parcursul a două zile.

Votarea se desfăşoară între orele 7:00 - 21:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 dacă mai sunt alegători în secţie sau la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de peste 740.000.

35.808 cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 3.078 au optat pentru votul la secţia de votare. Cele mai multe cereri pentru votul la secţie au fost depuse de românii din Marea Britanie, Germania, Spania, Italia.

Citește și
Alegeri parlamentare 2020. Cum afli la ce secție de votare ești arondat
Alegeri parlamentare 2020. Cum afli la ce secție de votare ești arondat
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Lista candidaților din care vor avea de ales cetățenii din diaspora poate fi consultată aici. 

Câte secții de votare s-au înființat pentru românii din diaspora

 

În diaspora au fost organizate anul acesta 748 de secţii de votare, cu 331 în plus faţă de alegerile parlamentare din 2016. Secțiile de votare au fost amplasate anul acesta în 93 de țări

Cele mai multe sunt în Spania - 140, Italia - 137, Germania - 61, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 50, Franţa - 48. În SUA sunt 36 de secţii de votare, Republica Moldova - 30, Belgia - 19, Austria - 17, Irlanda - 16, Olanda - 15, Grecia - 11, Norvegia şi Danemarca - câte 10, Portugalia - 9, Australia şi Noua Zeelandă - 7 secţii.

LIVE TEXT Alegeri Parlamentare 2020 în diaspora
 

22:00- Prezența la vot la ora 22:00

86.034 de români din diaspora și-au exprimat opțiunea de vot.

20:50 -  Prezența la vot la ora 20:00

81.231 de români din diaspora și-au exprimat opțiunea de vot.

20:30 - A început a doua zi de vot la Auckland, în Noua Zeelandă

A doua zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor a început la ora 20,00 (ora României), când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă.

La ora 22,00 (ora României), va începe a doua zi a votării şi la secţiile de votare organizate în Canberra, Melbourne şi Sydney, urmate de secţiile de votare din Adelaide (22,30 ora României) şi Brisbane (ora 23,00 ora României).

A doua zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor organizate în Seul şi Tokyo (ora 24,00 ora României), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore (ora 1,00 ora României).

Până în prezent, prima zi a votării s-a încheiat în 48 de secţii din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din 2020 la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate, sâmbătă şi duminică.

Secţiile de votare sunt deschise între orele 7,00 şi 21,00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23,59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot.

Alegătorii români din străinătate au la dispoziţie o linie telefonică pentru obţinerea de informaţii utile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în străinătate: 0040214312065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă permanent în perioada 3 decembrie, ora 8,00 - 7 decembrie, ora 20,00. 

18:00 - Peste 71.000 de români au votat în diaspora în prima zi până la ora 18.00 (ora României)
 

Peste 71.000 de români din diaspora şi-au exercitat dreptul de vot, sâmbătă, până la ora 18,00 (ora României).

În prima zi a votării în străinătate, s-a închis deja votul în secţii din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam şi Kazahstan.

În prezent continuă votarea în 729 de secţii, după ce s-au deschis şi secţiile de votare organizate în vestul Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi Canadei (Vancouver).

Secţiile de votare sunt deschise între orele 7,00 şi 21,00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23,59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot.

Românii din diaspora votează la alegerile parlamentare din acest an, pentru prima oară la un astfel de scrutin, timp de două zile - sâmbătă şi duminică.

În străinătate sunt organizate 748 de secţii. 

17:30 Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că, până în prezent, au votat circa 50.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate.

„Îi aşteptăm în continuare şi în cursul zilei de astăzi şi în cursul zilei de mâine să-şi exercite acest drept fundamental la vot. Nu există situaţii în care să fi fost reclamaţii, procesul de votare se derulează în condiţii bune", a precizat Orban, după o vizită la Ministerul Afacerilor Externe.

În străinătate sunt deschise 478 de secţii de votare.

17:20 - Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că toate secţiile de votare din diaspora pentru alegerile parlamentare s-au deschis şi sunt dotate corespunzător de Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv cu mijloacele de protecţie sanitară.

„Este vorba de 478 de secţii de votare. La ora 17,00, ora României, s-au deschis şi ultimele şapte secţii de votare pe coasta de vest a SUA. (...) Toate birourile electorale ale Secţiilor de votare sunt funcţionale, chiar există o prezenţă foarte importantă din partea reprezentanţilor partidelor, cele mai multe dintre ele funcţionează cu numărul maxim de reprezentanţi", a precizat Orban, după o vizită la sediul MAE.

Potrivit prim-ministrului, "toate secţiile sunt dotate prin grija MAE, inclusiv cu mijloacele de protecţie sanitară prevăzute de lege".

14:20 - S-a încheiat prima zi de vot în cele mai estice secţii de votare din Noua Zeelandă şi Australia

 

Prima zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an s-a încheiat în cele mai estice şase secţii organizate în Australia - Canberra, Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane şi Noua Zeelandă - Auckland, informează, sâmbătă, Ministerul de Externe.

"Procesul de votare a decurs în condiţii foarte bune şi nu a fost necesară prelungirea votării", precizează un comunicat transmis de MAE.

La ora 14,00 (ora României) se încheie prima zi a votării şi la secţiile organizate în Seoul, Tokyo, Perth, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore.

La ora 13,00 (ora României), a început prima zi a votării la secţia organizată pe coasta de est a Canadei, la Dieppe.

Votarea este în curs de desfăşurare în 696 de secții din lume.

14:00 - Prezența la vot la ora 14:00 

Până la ora 14:00, 28.349 de români din diaspora și-au exprimat opțiunea de vot.

13:00 - Prezența la vot la ora 13:00 

Până la ora 13:00, în diaspora au votat 20.488 de români în cele peste 700 de secții înființate.

Acestora li se adaugă 21.329 de persoane care au votat prin corespondență.

9:00 - Votul este în desfășurare în 695 de secții din diaspora

 

La ora 9.00 ora României votul este în desfăşurare în 695 secţii de votare, din Asia, Europa şi Africa (Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Indonezia, Singapore, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Cehă, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal).

7:00 - Prezența la vot la ora 7:00 - peste 21.500 de români au votat în diaspora

 

Procesul electoral în cadrul alegerilor parlamentare este în desfăşurare în străinătate, unde până sâmbătă la 7.00 ora României au votat peste 21.500 de români din afara ţării.

Potrivit datelor publicate online pe platforma Autorităţii Electorale Permanente, 21.329 de alegători au votat prin corespondenţă, iar 273 şi-au exercitat dreptul la urne, numărul total de votanţi la ora 7.00 fiind 21.602.

Sunt deschise secţii din Afganistan, Armenia, Arabia Saudită, Australia, Azerbaidjan, Belarus, China, Cipru, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Filipine, India, Irak, Japonia, Kazahstan, Kuwait, Letonia, Malaezia, Republica Moldova, Noua Zeelandă, Rusia, Qatar, Oman, Singapore, Sri Lanka, Vietnam, Turkmenistan, Ucraina, Turcia, Thailanda.

vineri, 22:30 - Prezența la vot la ora 22:30

Până la ora 22:30, în secțiile deschise în diaspora au votat 9 persoane. Acestora li se alătură 21.329 persoane care și-au exprimat votul prin corespondență.

vineri, 22:00 - S-au deschis secțiile de votare din Australia
 
La 22.00 ora României s-au deschis şi secţiile de votare organizate în Canberra, Melbourne şi Sydney. Urmează secţiile de votare din Adelaide (22.30 ora României) şi Brisbane (ora 23.00, ora României).

Prima zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor de votare organizate în Seul şi Tokyo (ora 24.00, ora României), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore (ora 1.00, ora României).

Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore, secţia Auckland fiind prima care s-a deschis, iar secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi Canadei (Vancouver) fiind ultimele, acestea urmând să se şi închidă ultimele, luni 7 decembrie la 7.00 ora României.

vineri, ora 21:00 - Primul votant din lume la alegerile parlamentare de anul acesta

 

Primul român care și-a exprimat anul acesta votul în cadrul alegerilor parlamentare este o tânără aflată în Noua Zeelandă, conform Ambasadei României pentru Noua Zeelandă. 

vineri, ora 20:50 - Țările în care nu s-au organizat secții de votare din cauza pandemiei

 

În contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile din Malta şi Nigeria au transmis că nu vor permite înfiinţarea de secţii de votare.

Totodată, din motive obiective, nu vor fi organizate secţii de votare în Venezuela (activitatea misiunii diplomatice a fost suspendată ca urmare a deteriorării condiţiilor de securitate) şi în R.P.D. Coreeană (graniţele acestui stat sunt închise, ceea ce nu permite trimiterea materialelor necesare).

vineri, ora 20:00 - Prima secție de votare din diaspora s-a deschis în orașul Auckland din Noua Zeelandă

În orașul Auckland este amplasată o singură secție de votare pentru Români. 

De asemenea, secția din Auckland este singura din Noua Zeelandă.

CITEȘTE ȘI: Actele cu care votează românii care locuiesc în diaspora

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Alegeri parlamentare 2020. Cât câștigă un senator sau un deputat și ce beneficii au aleșii
Alegeri parlamentare 2020. Cât câștigă un senator sau un deputat și ce beneficii au aleșii

Alegerile parlamentare 2020 au loc duminică, 6 decembrie 2020, românii fiind chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților.

Alegeri parlamentare 2020. Cum afli la ce secție de votare ești arondat
Alegeri parlamentare 2020. Cum afli la ce secție de votare ești arondat

Duminică, 6 decembrie 2020, peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a alege senatorii și deputații care vor face parte din Parlamentul României în următorii patru ani.

Ce ştiu românii de la sat despre alegerile din 6 decembrie: „Noi rămânem tot vai de mama noastră”
Ce ştiu românii de la sat despre alegerile din 6 decembrie: „Noi rămânem tot vai de mama noastră”

Mai bine de 7.000 de politicieni vor votul celor aproape 19 milioane de români, așteptați să își exercite, duminică, dreptul cetățenesc.

Alegeri parlamentare 2020. Primarul Capitalei a anunțat cum vor putea vota bucureștenii care se află în izolare sau carantină
Alegeri parlamentare 2020. Primarul Capitalei a anunțat cum vor putea vota bucureștenii care se află în izolare sau carantină

Primarul general, Nicuşor Dan, a anunţat că sunt aproape 35.000 de persoane aflate în izolare sau carantină în Bucureşti. 

Unde se deschide prima secție de votare din străinătate. Procesul de vot începe de vineri seara
Unde se deschide prima secție de votare din străinătate. Procesul de vot începe de vineri seara

Prima secție de votare care se va deschide în diaspora va fi cea din Auckland, Noua Zeelandă. Românii de acolo pot vota începând cu ora 20, vineri, ora României.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.