Alegeri parlamentare 2020. Regulile pe care trebuie să le respecți în secția de vot
Alegerile parlamentare de pe 6 decembrie se vor desfășura în aceleași condiții ca și în cazul alegerilor locale.
În Hotărârea CNSU nr. 54, din data 12 noiembrie, sunt menționate regulile pe care cetățenii sunt nevoiți să le respecte în timpul procesului electoral.
Astfel, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie. Mai mult, este vizată dezinfectarea mâinilor, a pixurilor și a secțiilor de vot și se va asigura măsurarea temperaturii alegătorilor la intrarea în secție.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Potrivit documentului, la intrarea în secția de vot se va lua temperatura fiecărei persoane. Se recomandă evitarea contactului fizic și păstrarea distanței fizice de minimum un metru între persoane. De asemenea, în același timp, vor fi prezenți maximum cinci alegători în secție.
O altă măsură va consta în stabilirea, pe cât posibil, a unor circuite separate de intrare și de ieșire în sediul secției de votare.
Reguli speciale la alegerile parlamentare din 2020, pe fond de Covid
Alegătorul va fi instruit să poziționeze actul de indentitate în suportul terminalului informatic. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul va face acest lucru, dezinfectându-se ulterior.
Următorul pas constă în îndepărtarea măștii de protecție pentru scurt timp, pentru ca alegătorul să poată fi identificat, păstrând distanța socială față de operator. Acesta se va îndrepta către masă pentru a-i fi preluată semnătura, iar actul de identitate va fi poziționat astfel încât membrii biroului electoral să nu fie nevoiți să-l atingă.
Pe cât posibil, buletinele de vot și instrumentele de scris vor fi plasate astfel încât alegătorul să le poată lua, fără un contact directi cu membrii biroului electoral.
După exercitarea dreptului la vot, alegătorul își va aplica singur, sub indicațiile și supravegherea membrilor biroului electoral, timbrul autocolant sau ștampila cu mențiunea „VOTAT”.