Oferta de alegeri parlamentare 2012. Cine are curajul sa candideze pentru colegiile din Bucuresti

Candidati la alegerile parlamentare in Bucuresti - COVER

Niciunul dintre copresedintii USL sau ARD nu candideaza in Bucuresti, Crin Antonescu fiind cel care a renuntat ultimul la Capitala.

Cele mai noi informatii despre alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 se afla in sectiunea speciala a StirilorProTV.ro --> ALEGERI PARLAMENTARE 2012

In schimb la startul campaniei pentru alegerile parlamentare se afla Dan Voiculescu, Gigi Becali, Gabriel Oprea, Calin Popescu Tariceanu, Sulfina Barbu sau Ecaterina Andronescu.

Conform Mediafax, intre candidatii pentru colegiile din Capitala se mai numara Titus Corlatean, Corneliu Dobritoiu, Ludovic Orban, Anca Boagiu, Theodor Paleologu, Victor Ciorbea si Oana Niculescu Mizil.

Citește și
Mita electorala
INTERZIS la mici si bere. Care e diferenta intre MITA electorala si obiecte promotionale de campanie
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

SECTORUL 1: Corlatean vs. Gherasim, Canacheu vs. Tudorache si Diana Tusa vs. Anca Constantinescu

In sectorul 1 din Bucuresti principalele confruntari la alegerile parlamentare vor avea loc intre ministrul de Externe, social-democratul Titus Corlatean, si democrat-liberalul Vasile Gherasim, intre deputatul PDL Costica Canacheu si liderul filialei PSD Daniel Tudorache, dar si intre actualul deputat PNL Diana Tusa si fostul parlamentar PD Anca Constantinescu.

In colegiul senatorial 2 in care va candida fostul premier Calin Popescu Tariceanu, acesta este contracandidat din partea ARD de catre Augustin Minel Ofiteru, iar din partea PP-DD de catre Mihai Constantinescu. Din echipa lui Tariceanu va face parte deputatul PNL Ludovic Orban, care a intrat in cursa pentru un nou mandat in colegiul 3 pentru Camera Deputatilor, aflat in colegiul senatorial al fostului premier. Orban este concurat de catre Gabriel Biris din partea ARD, reprezentant al Fortei Civice, dar si de Marian Marinescu - candidat PP-DD.

De asemenea, in tandem cu Tariceanu va candida pentru un nou mandat si deputatul PNL Diana Tusa. Ea este concurata din partea PDL de Anca Constantinescu, fost parlamentar PD, dar si de Liviu Goncea aflat in cursa din partea PP-DD.

Colegiul numarul 1 pentru Senat este vizat de ministrul de Externe, vicepresedintele PSD Titus Corlatean. Impotriva sa si-au inscris candidatura actualul deputat Vasile Gherasim (PDL) sustinut de ARD, precum si Ovidiu Pujina (PP-DD). Alaturi de Corlatean intra in cursa in colegiul 1 pentru Camera Deputatilor din partea USL liberalul Vlad Nistor, care se va confrunta cu democrat-liberalul Mihai Marian Bazgan, dar si cu Mihai Iorgulescu sustinut de PP-DD. De asemenea, din echipa lui Corlatean va candida in colegiul 4 liderul PSD sector 1, Daniel Tudorache. Acesta se va confrunta cu actualul deputat PDL in acest colegiu, Costica Canacheu, dar si cu candidatul PP-DD Cristina Simona Stoian.

 Calin Popescu Tariceanu candideaza in acest an pentru al saselea mandat in Parlament, dupa ce a avut calitatea de deputat timp de 18 ani. Fostul premier a ratat o singura legislatura, cea din 1992-1996. Dupa ce a condus timp de patru ani Guvernul, din 2005 pana in 2008, Tariceanu, aflat la conducerea PNL, a preferat la ultimele alegeri parlamentare opozitia decat sa intre intr-o guvernare ca "vioara a doua". Chiar daca timp de doi ani a beneficiat de sprijinul parlamentar al PSD, aflandu-se intr-o coabitare contondenta cu presedintele Traian Basescu, in noaptea alegerilor din 2008 - potrivit informatiilor neoficiale - Tariceanu nu le-ar mai fi raspuns la telefon liderilor social-democrati hotarati sa-i impuna sefului statului noul guvern.

Ulterior, in negocierile cu PDL fostul premier a pus conditia obtinerii sefiei Guvernului in schimbul participarii PNL intr-o guvernare alaturi de PDL. Acest lucru a facilitat formarea guvernului intre PSD si PDL, condus de Emil Boc. In cele din urma, Tariceanu pierde in Congresul PNL presedintia partidului, in favoarea lui Crin Antonescu perceput de liberali un candidat potrivit pentru alegerile prezidentiale din 2009.

Tariceanu a fost ales in 2008 ca deputat in Ilfov, iar la finalul celor patru ani de mandat mentiona in declaratia de avere mai multe locuinte, masini si bani in conturi. Daca la inceputul actualului mandat sustinea ca nu detine vreun teren in proprietate, in 2010 preciza ca ar fi obtinut inca din 2002 o suprafata de 1700 de metri patrati teren intravilan in satul Ciofliceni – Snagov, in judetul Ilfov. A pastrat cele doua apartamente, unul in Bucuresti si celalalt in Constanta, dar si casa de vacanta din Ciofliceni, iar in 2009 a mai obtinut doua apartamente in Capitala, unul prin cumparare iar celalalt prin donatie de la parinti.

In ceea ce priveste masinile, pe langa cele trei autoturisme de colectie marca Citroen, un Fiat si un ARO, Tariceanu a mai cumparat un automobil Lancia din 1970 si o motocicleta Triumph fabricata in 1996. Anul trecut el a renuntat la un apartament de 117 mp in Capitala in favoarea fostei sale sotii, Ioana, ca urmare a divortului.

Fostul premier si-a inceput mandatul cu 563.454 de lei in conturi si in titluri de stat, dar si cu 21.235 de euro si 327.505 de dolari. Dupa patru ani, Tariceanu are in conturi 40.780 de lei, 802.973 de euro si 6.297 de dolari. in plus, el a acordat imprumuturi totale de 80.000 de euro catre Florin Nicolescu, Cornel Caprita si Automotive Trading Services SRL.

Tariceanu a renuntat la actiunile detinute la SIF 2, 3 si 5 dar si la cele de la Banca Transilvania, mentinandu-si actionariatul majoritar de 85% la Automotive Trading Services SRL. In contul acestei societati, Tariceanu noteaza un "profit brut nerepartizat" pe mai multi ani: 1.719.774 lei (2006), 10.783.422 lei (2007), 2.701.850 lei (2008) si 14.308 lei (2009).

Ludovic Orban
 Ludovic Orban candideaza pentru al doilea mandat de deputat in sectorul 1. A intrat in politica in 1992 si a fost timp de trei ani viceprimar al Capitalei, pana in 2007, cand a devenit ministru al Transporturilor, dupa iesirea PD din Guvernul Tariceanu. La alegerile din 2008 a candidat la Camera Deputatilor, in tandem cu Crin Antonescu aflat in cursa pentru un mandat de senator.

Orban face echipa cu Antonescu in 2009 pentru alegerea acestuia in fruntea PNL, alaturi de primarul sectorului 1 Andrei Chiliman si de Norica Nicolai. El obtine la Congresul PNL functia de prim-vicepresedinte si se implica in organizarea campaniei presedintelui PNL pentru alegerile prezidentiale din 2009. Dupa pierderea alegerilor prezidentiale, Antonescu propune cu succes la Congresul PNL din 2010 desfiintarea functiei de prim-vicepresedinte al PNL si organizarea unui vot pe "lista inchisa" pentru functiile de conducere in partid. Aceasta decizie determina un conflict deschis intre Orban si Antonescu, fostul prim-vicepresedinte contracandidandu-l fara succes pe presedintele PNL. Antonescu a obtinut 986 de voturi din partea delegatilor la congresul PNL, in timp ce Orban a avut 357 de voturi.

Dupa patru ani de mandat, deputatul PNL si-a mentinut in proprietate un apartament in Capitala si un autoturism marca Volkswagen Passat fabricat in 2007. Orban inregistreaza in conturi cu 33.300 de euro in plus fata de anul 2008, dar si 3.500 de dolari in minus. El a mai reusit sa achite datorii de 16.000 de euro si 6.000 de dolari.

 Titus Corlatean, ministru de Externe si senator, incearca sa obtina al treilea mandat in Parlament. Corlatean s-a remarcat pe scena politica dupa ce a intrat in diplomatie in 1994. A fost timp de aproape trei ani consilierul premierului Adrian Nastase pe probleme de politica externa, pana in 2003. La nivelul PSD, dupa pierderea alegerilor prezidentiale de catre Nastase, a intrat in echipa lui Mircea Geoana care l-a sustinut pentru a deveni secretarul general al partidului, castigand astfel competitia la congresul PSD din 2006 in fata lui Miron Mitrea.

Corlatean s-a aflat intr-o rivalitate in chestiunea politicii externe cu fostul vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu, preferat de Geoana si sustinut de Marian Vanghelie pentru a deveni ministru de Externe in Guvernul PSD-PDL. Ca urmare a acestei desemnari, Corlatean si-a dat demisia din functia de secretar general al PSD. In cele din urma, Corlatean a preluat presedintia Comisiei de politica externa din Senat, iar la congresul PSD din primavara lui 2010 s-a aflat in echipa lui Victor Ponta si a lui Adrian Nastase, fiind ales vicepresedinte al PSD.

Corlatean a pus la punct la inceputul acestui an deplasarea lui Victor Ponta in Statele Unite ale Americii, din postura de lider al opozitiei, insotindu-l alaturi de actualul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu. Conform informatiilor neoficiale, in schimbul acestui efort lui Corlatean i s-a promis portofoliul Afacerilor Externe in guvernul USL, pe care l-a obtinut abia dupa remanierea lui Andrei Marga.

In ceea ce priveste averea detinuta, ministrul de Externe precizeaza ca anul trecut ar fi vandut 5.300 de metri patrati de faneata mostenita in Campulung Moldovenesc (Suceava) cu 20.500 de euro. Totusi, din 2008 si pana acum el a pastrat alte doua terenuri mostenite in Suceava: un teren forestier de 2.500 mp. si faneata de 13.878 mp. In plus, Corlatean a cumparat un teren in comuna Corbeanca (Ilfov) de 500 mp, unde si-a construit o casa de 127 mp. El mai detine un apartament in Bucuresti de 80 mp care este dat in folosinta mamei lui, precum si au autoturism Volkswagen Golf.

Economiile sale au scazut considerabil in ultimii patru ani, de la 33.000 de lei si 10.500 de euro pana la 22.211 lei si 3.127 euro. Mai mult, el a contractat in 2009 un credit de 63.500 de euro, scandent in anul 2034.

 Dan Tudorache, lider al filialei PSD sector 1, se numara printre cei care au fost implicati in 2006 si 2007 in scandalul legat de excluderea din PSD a lui Adrian Nastase si Ion Iliescu. Daca in 2006 se discuta excluderea lui Adrian Nastase ca urmare a dosarelor de coruptie, un an mai tarziu Tudorache propunea excluderea celor care nu vor vota motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu, fiind vizati Ion Iliescu si Adrian Nastase. in cele din urma, Tudorache a evitat un conflict cu actualul presedinte al PSD si a reluat relatiile cu Ion Iliescu. Tudorache a intrat in conflict si cu primarul PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, dupa ce a fost demis din functia de viceprimar.

Potrivit declaratiei de avere, el se numara printre candidatii USL cei mai saraci din Capitala, avand in proprietate doar trei masini marca Toyota.

Costica Canacheu se afla la al patrulea mandat in Parlament si se numara printre alesii fara studii superioare, finalizand doar Liceul Electroenergetic. A luat parte la infiintarea FSN in 1990 si se recomanda drept "participant la evenimentele care au condus la rasturnarea regimului communist" in 1989. 

Canacheu detine conform declaratiei de avere un apartament in Bucuresti de 51 mp, cumparat in 1983. Deputatul PDL mai declara o colectie de carte in valoare de 65.000 de lei si aceiasi 10.000 de euro intr-un cont ca si in 2008. El a contractat un credit de 50.000 de euro in 2008, pe care trebuie sa-l achite pana in 2018.

SECTORUL 2: Pelican vs. Boagiu, Paleologu vs. Budurescu, Dan Cristian Popescu vs. Octavian Bot

Marea confruntare din sectorul 2 al Capitalei va avea loc in colegiul senatorial 4, unde Anca Boagiu (PDL) incearca sa castige un nou mandat in colegiul pe care l-a reprezentat in ultima legislatura. Boagiu este contracandidata din partea USL de catre conservatorul Dumitru Pelican, iar din partea PP-DD de Andrei Firica.

In tandem cu Boagiu candideaza pentru un nou mandat de deputat in colegiul 9 si Theodor Paleologu (PDL). El se va confrunta cu deputatul PNL Daniel Budurescu, care in actuala legislatura a reprezentat un colegiu din sectorul 1, dar si cu Cristian Jipa din partea PP-DD.

Alaturi de Boagiu va candida si fostul liberal, actual vicepresedinte al Fortei Civice, Dan Cristian Popescu. Acesta isi disputa colegiul 8 pentru Camera Deputatilor cu actualul deputat PNL (fost PDL) Octavian Bot, care la alegerile din 2008 a fost ales in Bihor, dar si cu Maria Roxana Cosma (PP-DD).

In colegiul 7, Violeta Tudorie (PSD) intra in cursa impotriva lui Tudorel Pruna (PDL) si al Marius Paunita (PP-DD). Liderul UNPR Gabriel Oprea se va afla intr-o confruntare usoara in colegiul 3 de Senat, principalul sau contracandidat fiind Serban Nicolae (PDL), urmat de Florin Hiudu (PP-DD).

Impreuna cu Oprea mai candideaza si Dumitru Popescu (UNPR) pentru mandatul de deputat din colegiul 5, in confruntare cu Maria Mota (PDL) si Nicolae Banutoiu (PP-DD). De asemenea, in echipa cu Oprea este si Rodica Nassar, deputat PSD, care doreste un nou mandat in colegiul 6. Ea este concurata de taranistul Ioan Mihaila, sustinut de ARD, dar si de Ioan Ovidiu Dumitru din partea PP-DD.

 Anca Boagiu doreste sa obtina al patrulea mandat in Parlament, dupa ce a avut trei mandate consecutive din 2000 pana in 2012. Ea a fost remarcata public in anul 2000 cand a preluat sefia Ministerului Transporturilor de la Traian Basescu pentru circa sase luni. Ulterior, odata cu preluarea guvernarii de catre Alianta D.A. in 2005, a preluat sefia Ministerului Integrarii Europene pana in aprilie 2007. Boagiu a preluat din nou Ministerul Transporturilor in septembrie 2010, dupa ce Radu Berceanu a renuntat la portofoliu. Actualul senator PDL mai este cunoscut si pentru faptul ca a fost reprezentantul Partidului Democrat in cadrul Internationalei Socialiste, la momentul la care formatiunea era afiliata acestei organizatii.

In ultimii patru ani de mandat, Anca Boagiu nu a reusit sa-si sporeasca averea. Ea detine in continuare o casa de locuit in Bucuresti si un apartament in Constanta, precum si un autoturism Seat Leon. Senatorul PDL declara aceeasi valoare a bijuteriilor de 15.000 de euro, tacamuri, vase, vaze si icoane de 7.000 de euro, precum si obiecte de arta de 20.000 de euro. In ceea ce priveste economiile, Boagiu a reusit sa acumuleze in contul pentru un plan de investitii 2000-2026 deschis la ING Bank 30.950 de lei, fata de 1.750 de lei declarati in 2008. De asemenea, Boagiu inregistreaza aceleasi datorii de 40.000 de euro si 288.660 de lei.

Theodor Paleologu se afla la a doua candidatura la alegerile parlamentare. El a obtinut mandatul de deputat in 2008, in colegiul din sectorul 2, dupa ce a fost timp de trei ani ambasador al Romaniei in Danemarca si Islanda. Paleologu a ocupat timp de un an de zile, intre 2008 si 2009, postul de ministru al Culturii, insa pierde acest portofoliu in momentul iesirii PSD de la guvernare deoarece ministerul este alocat presedintelui UDMR, Kelemen Hunor.

In 2011, Paleologu intra in cursa pentru sefia PDL, la Conventia Nationala, in competitie cu Emil Boc si Vasile Blaga. Dupa un discurs savuros, dar care n-a determinat obtinerea unui mare numar de voturi din partea delegatilor, deputatul PDL si-a depus candidatura pentru un post de vicepresedinte in conducerea partidului, functie in care a fost validat.

Un an mai tarziu, la Conventia PDL din 2012, Paleologu a ajuns secretar executiv al partidului, preferand sa-l sustina pe Cristian Preda pentru a deveni prim-vicepresedinte al partidului. Nonconformist in limbaj, o declaratie a sa din anul 2009 a devenit celebra, Paleologu spunand atunci ca Traian Basescu este "o pleasca" pentru PDL. Theodor Paleologu este cunoscut si pentru sustinerea revenirii la regimul monarhic in Romania.

 El este si unul dintre putinii politicieni care folosesc bicicleta pentru a se deplasa in Capitala. Paleologu este si detinatorul unei colectii de papioane. De asemenea, este fumator de pipa. Cu ocazia alegerilor locale din acest an, deputatul PDL si-a depus candidatura pentru Primaria Sectorului 1, impotriva lui Andrei Chiliman, insa a obtinut un scor de 14%.

Paleologu detine 45 de hectare de teren agricol in judetul Galati, iar in Bucuresti 400 mp teren intravilan, o casa de 400 mp si un apartament de 130 mp. in ceea ce priveste economiile deputatului PDL, acestea au scazut de la 40.000 de euro la 37.000 de euro. Cu toate acestea, el a reusit sa achite un credit de 10.000 de euro, care era scadent in 2009.

Dan Cristian Popescu isi incearca norocul in cursa pentru un mandat de deputat dupa ce la alegerile locale din acest an a tinut sa devina candidatul USL in sectorul 2 din Bucuresti, impotriva lui Neculai Ontanu (UNPR). Chiar daca a avut sustinerea lui Calin Popescu Tariceanu si chiar a inceput precampania electorala cu multa vreme inaintea scrutinului, Dan Cristian Popescu a fost refuzat de conducerea PNL. Antonescu a preferat sa aloce PSD aceasta candidatura in sectorul 2, in schimbul celei din sectorul 6 promisa lui Rares Manescu. In cele din urma, Popescu i s-a alaturat fostului premier Mihai Razvan Ungureanu si a devenit vicepresedinte al Fortei Civice.

Conform declaratiei de avere, Popescu are doua terenuri agricole in localitatile Dascalu si Frumusani, de 2.000 de metri patrati si, respectiv, 100.000 de metri patrati. Totodata, el are in proprietate doua case de vacanta in Statele Unite, la Hollywood, de 140 de metri patrati si, respectiv, 170 de metri patrati, cumparate in 2005 si 2008. In plus, vicepresedintele FC are cinci apartamente in Bucuresti, cu suprafete intre 33 de metri patrati si 84 de metri patrati, dar si o casa de locuit in Capitala de 104 metri patrati.

Popescu mai are un automobil Lexus si bijuterii de 150.000 de euro, obiecte de arta si cult de 25.000 de euro si ceasuri de 50.000 de euro. In conturile bancare, el cumuleaza 6.735.012 de lei, 830.700 de euro si 701.500 de dolari. De asemenea, Popescu a acordat imprumuturi de 1.550.000 de euro lui Vladimir Marinescu, dar si unor "diverse cunostinte". Mai mult, el are actiuni la BRD, BVB, Fondul Proprietatea, Remat Maramures, SIF 1, SIF 2, SIF 3, SIF 4, SIF 5, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Banca Transilvania si Zarea cu o valoare totala de 3.437.334 de lei.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, vrea inca patru ani in Parlament, dupa opt ani ca deputat. Fost lider PSD apropiat de Nastase, plecat din partid pentru a forma UNPR si a se alatura PDL la guvernare, Oprea reinnoada relatiile cu social-democratii dupa caderea Cabinetului Ungureanu, in primavara acestui an, iar la parlamentare candideaza din partea USL.

Fost prefect al Capitalei si ministru delegat pentru Administratie in guvernarea Nastase, Gabriel Oprea este numit "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase", de catre Traian Basescu, in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2004. La finalul anului 2008 si in prima jumatate a lunii ianuarie 2009, Oprea a fost ministru al Administratiei si Internelor din partea PSD in Guvernul PSD-PDL condus de Emil Boc. Oprea demisioneaza din aceasta functie pe fondul unui scandal privind numirile facute in structurile de informatii ale MAI. La scurt timp, demisioneaza si din PSD, in contextul in care era previzibila excluderea sa din partid.

In decembrie 2009 este validat in al doilea guvern condus de Emil Boc pe functia de ministru al Apararii, functie pe care nu o mai paraseste pana la caderea Cabinetului Ungureanu. La inceputul lui 2010, in aproprierea congresului PSD organizat in primavara, pune bazele UNPR cu fosti social-democrati. Dupa congresul PSD la care este ales presedinte al partidului Victor Ponta, in UNPR se inscriu atat parlamentari care parasesc PSD, cat si parlamentari din partea PNL, care consolideaza majoritatea din Legislativ pentru guvernul Boc. In 2010, Traian Basescu declara ca l-a "reevaluat" pe Gabriel Oprea.

Desi, imediat dupa caderea Cabinetului Ungureanu, Oprea reinnoada relatiile cu PSD, in aceasta vara, Gabriel Oprea si partidul sau au evitat sa se amestece in criza politica declansata pentru demiterea lui Traian Basescu. Totusi, Oprea este sustinut de USL la alegerile parlamentare din decembrie. Daca in 2008 Oprea a fost ales deputat in judetul Ilfov, de aceasta data liderul UNPR candideaza in sectorul 2 din Bucuresti, fief al primarului Neculai Ontanu, si el lider al UNPR.

In cei patru ani petrecuti in Parlament, Oprea si-a sporit averea cu un teren intravilan in Voluntari de 950 mp., pe langa terenul intravilan pe care il avea de 3.245 mp. El a ramas cu cele trei case de locuit, doua in Bucuresti si una in Voluntari, de 828 mp., 467 mp. si 817 mp., dar si cu cele doua apartamente din Bucuresti, de 64 mp. si 75 mp. De asemenea, liderul UNPR si-a pastrat casa de vacanta din Constanta de 71 mp. si spatiul comercial de 74 mp.

Oprea mai are doua autoturisme, marca Volkswagen si Mercedes, precum si bijuterii si obiecte de cult de 60.000 de euro.
in ceea ce priveste conturile bancare, liderul UNPR a ajuns de la 33.560 de lei in urma cu patru ani, la 94.307 de lei si 159.042 de euro. Pe de alta parte, el ar fi recuperat cei 48.000 de euro acordati ca imprumut conform declaratiei din 2008. Mare parte din veniturile sale au fost realizate prin inchirierea locuintelor detinute in Voluntari si Bucuresti.

SECTORUL 3: Eugen Nicolaescu vs. Sulfina Barbu, Cristian Radulescu vs. Daniel Barbu, Ecaterina Andronescu vs. Sandra Pralong

 Conform Mediafax, in sectorul 3, cea mai asteptata confruntare este cea dintre deputatul PNL Eugen Nicolaescu si politologul Daniel Barbu, pe de o parte, si liderul PDL Sulfina Barbu si senatorul PDL Cristian Radulescu, de cealalta parte.

Liberalul Daniel Barbu, din partea USL, intra in cursa pentru un mandat senatorial in colegiul 5, impotriva lui Cristian Radulescu, liderul senatorilor PDL, ales in 2008 tot in sectorul 3, dar in colegiul 6. In competitie s-a mai inscris si Mihaela Florescu din partea PP-DD. Impreuna cu Daniel Barbu, in colegiul 10 pentru Camera Deputatilor si-a inscris candidatura liderul TNL Florin Alexe, concurat de taranista Marilena Lacatus, sustinuta de ARD si de Doru Prioteasa sustinut de PP-DD. In aceeasi echipa se afla si deputatul Eugen Nicolaescu, care si-a depus candidatura in colegiul 11 pentru Camera Deputatilor, colegiu reprezentat pana acum in Parlament de Sulfina Barbu (PDL) doritoare de un nou mandat. Barbu este concurata si de Virgil Marian Cosma, sustinut de PP-DD.

De asemenea, candideaza in colegiul 14 pentru un nou mandat deputatul PDL Dan Radu Zatreanu. Acesta se va confrunta din partea USL cu Gabriela Podasca (PSD), dar si cu Ion Jinga (PP-DD). In colegiul senatorial 6 din sectorul 3, cel mai mare din Capitala, ministrul Educatiei, vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu, doreste sa obtina un nou mandat de senator, dupa ce in 2008 a fost aleasa in sectorul 5, sustinuta de Marian Vanghelie. Competitorul Ecaterinei Andronescu din partea ARD este taranista Sandra Budis (Pralong), in timp ce PP-DD l-a inscris pe Cristian Adrian Tudose.

In lupta pentru mandatul de deputat in colegiul 12 s-a inscris din partea USL Raluca Ispir (PNL), care intentioneaza sa-l invinga pe actualul deputat ales in 2008, fost ministru, Cristian Petrescu (PDL). Pentru acelasi colegiu candideaza si Andreea Anca Alexandrescu din partea PP-DD. Ioan Vulpescu (PSD), apropiat al lui Ion Iliescu, vrea sa-si adjudece mandatul de deputat din colegiul 13. El se va confrunta cu Maria Mirela Dinu (PDL) si cu fostul deputat Viorel Pana (PP-DD).

Adrian Alin Petrache (PSD) va candida in colegiul 15 pentru Camera Deputatilor, in care in actuala legislatura a fost ales Silviu Prigoana. Acesta a hotarat sa nu mai candideze, iar in locul sau a fost inscris in cursa electorala Constantin Cerbulescu (PDL), iar din partea PP-DD - Daniel Marinescu.

 Eugen Nicolaescu se afla pentru a patra oara in cursa electorala pentru obtinerea unui mandat deputat. Actual presedinte interimar al PNL Bucuresti, Nicolaescu a fost ministru al Sanatatii in Cabinetul Tariceanu, iar din 2007 pana in 2009 a fost vicepresedinte al PNL. Cu ocazia congresului PNL din 2009, acesta nu reuseste sa obtina nici macar statutul de membru in Biroul Politic Central al partidului. La congresul din 2010, Nicolaescu nu si-a mai depus candidatura pentru nicio functie, avand insa pozitia de vicelider al deputatilor PNL.

Nicolaescu a inregistrat doua mandate de deputat de Mures, iar in 2008 a fost ales intr-un colegiu din Calarasi. In urma mandatului inceput in 2008, deputatul PNL inregistreaza in minus un apartament de 40 de mp detinut in sectorul 6 din Capitala, insa beneficiaza in plus de un autoturism VW Passat in valoare de 37.000 de lei. Daca in urma cu patru ani conturile sale erau pe zero, acum Nicolaescu are 34.707 de lei si 601 euro. Acesta este prim-vicepresedinte al Camerei Auditorilor Financiari, functie pentru care a beneficiat in 2011 de o indemnizatie de 13.718 de lei.

Sulfina Barbu incearca sa obtina al doilea mandat de deputat, in acelasi colegiu in care a fost aleasa in 2008. Ea a detinut functia de ministru al Mediului in guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu pana in 2007, cand Partidul Democrat a parasit guvernarea. Barbu este din 2006 liderul Organizatiei de Femei a PDL, fiind membra a Partidului Democrat din 1997. In actuala legislatura ea a fost presedinte al Comisiei de administratie din Camera Deputatilor pana in toamna lui 2011. La Conventia PDL de anul trecut si-a depus candidatura pentru functia de secretar general al PDL, insa a pierdut competitia in fata lui Ioan Oltean.

In septembrie 2011, este desemnata ministru al Muncii in guvernul condus de Emil Boc, dupa ce consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a fost demis. Sulfina Barbu a candidat in iunie la Primaria Sectorului 4, insa fara sansa in fata edilului Piedone.

Desi in 2005, cand a devenit prima data ministru, era catalogata drept cel mai sarac membru al Cabinetului, averea Sulfinei Barbu a sporit de atunci. In ultimul mandat, Barbu si-a construit o casa de vacanta de 148 mp. In Tulcea, pe langa apartamentul din Bucuresti de 176 mp. si casa detinuta in Prahova de 170mp. Ea mai are 4.147 mp de teren intravilan in Tulcea, Prahova si Bucuresti si 4.590 mp. de teren agricol in Prahova. Fostul ministru si-a pastrat aceeasi valoare din 2008 in cazul bijuteriilor (15.000 de euro), dar si-a redus economiile la banci de la 60.486 de euro si 64.000 de lei, la 19.415 euro si 68.452 de lei.

Totusi, in acesti patru ani de zile a reusit sa achite 122.325 de euro in contul creditului contractat la Raiffeisen Bank, a carui scadenta este in 2026 si din care mai are de achitat 59.043 de euro.

Cristian Radulescu este de 18 ani in Parlament si se afla in cursa electorala pentru inca patru. In 1990 el a devenit deputat de Neamt pe listele FSN, iar la momentul scindarii formatiunii s-a aflat intre cei care pun bazele Partidului Democrat. In 2004 este reales deputat, dar in Vaslui, iar in 2008 devine senator de Bucuresti in sectorul 3. Medic de profesie, Radulescu a fost in legislativ in mod constant membru in Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor si liderul delegatiei parlamentare pe langa OSCE.

In legislatura 2004-2008 a fost lider grupului parlamentar PDL din Camera Deputatilor, iar din octombrie 2010 a preluat sefia grupului senatorilor democra-liberali, dupa Traian Igas. Radulescu a intrat in luna iunie a acestui an in atentia ANI, care a constatat ca nu poate justifica 122.475 de euro din averea sa. ANI a precizat ca senatorul a realizat din 2008 pana in prezent venituri de 1.929.395 de lei, pe cand in aceeasi perioada a cheltuit 2.480.532 de lei, motiv pentru care inspectorii de integritate au sesizat Curtea de Apel Bucuresti.

Aceasta situatie a facut sa primeasca un aviz negativ din partea Comisiei de etica a ARD condusa de Monica Macovei, insa candidatura sa a fost validata prin girul conducerii PDL.

 Ecaterina Andronescu, ministru al Educatiei, termina cel de-al patrulea mandat in Parlament. Ea si-a depus candidatura pentru un nou mandat senatorial in cel mai mare colegiu din Bucuresti, cel din sectorul 3, dupa ce in 2008 a devenit senator in sectorul 5, fiind sustinuta de Marian Vanghelie, alaturi de care a aparut si pe afisele electorale cu mentiunea "garantat".

Andronescu a fost de trei ori ministru al Educatiei, numarandu-se printre titularii portofoliului cu cea mai lunga activitate in aceasta functie. Mandatele sale nu au fost lipsite de controverse, de la celebrul scandal "Spiru Haret" la recenta propunere de instituire a Bacalaureatului profesional. De altfel, Andronescu este si autoarea initiativei legislative privind admiterea in invatamantul superior a celor care nu au trecut examenul de Bacalaureat, formulata in perioada in care se afla in opozitie.

Ecaterina Andronescu a avut in Ministerul Educatiei mai intai functia de secretar de stat pentru invatamant superior, in intervalul 1995-1996. Apoi, in perioada 2000-2003, a fost ministrul Educatiei si Cercetarii, dar nu si-a dus mandatul la bun sfarsit fiind revocata de premierul de atunci Adrian Nastase, in iunie 2003. Andronescu a revenit la conducerea Ministerului Educatiei, in 2008, in Guvernul format de PDL si PSD, parasind functia odata cu plecarea social-democratilor de la guvernare. Anul acesta a prelua Ministerul Educatiei pentru a treia oara, in guvernul condus de Victor Ponta, dupa scandalurile legate de nominalizarea Corinei Dumitrescu si a lui Ioan Mang.

Chiar de la formarea Cabinetului Ponta, numele sau a fost vehiculat pentru portofoliul Educatiei, insa aceasta nu a fost nominalizata, ea avand un proces cu ANI care o acuza de conflict de interese. Insa, in 15 mai, Ecaterina Andronescu a castigat la Curtea de Apel Bucuresti procesul cu Agentia Nationala de Integritate privind conflictul de interese, instanta dispunand anularea deciziei ANI potrivit careia Andronescu a fost in timpul mandatului de ministru al Educatiei, in anul 2009, si manager in cadrul unui proiect POSDRU. Agentia Nationala de Integritate a declarat recurs la decizia Curtii de Apel Bucuresti, care se va judeca la instanta suprema.

Totusi, Andronescu mai are un proces cu ANI, privind decizia prin care a fost declarata in stare de incompatibilitate, ea avand simultan functia de senator si pe cea de rector al Universitatii Politehnice. Actualul ministru al Educatiei a intrat in PSD in 1996, cand a candidat pentru Camera Deputatilor. Cu ocazia congresului PSD din 2006 obtine pozitia de vicepresedinte al PSD, pentru ca la congresul din primavara lui 2010 sa fie vicepresedintele PSD care a obtinut cel mai mare numar de voturi din partea delegatilor. Ea a beneficiat cu aceasta ocazie de sustinerea a 1070 de delegati, numar mai mare decat votul obtinut de noul presedinte al partidului, Victor Ponta, care a fost ales cu 856 de voturi.

Ecaterina Andronescu a dovedit abilitate politica, reusind sa se mentina in prima linie a partidului si sa aiba relatii bune de-a lungul timpului cu Ion Iliescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Victor Ponta si Marian Vanghelie, indiferent de conflictele dintre acestia.
Andronescu este in prezent si presedinte interimar al organizatiei PSD Bucuresti.

Conform declaratiei de avere, Ecaterina Andronescu detine un apartament in sectorul 6 din Bucuresti, de 140 mp., cumparat in anul 2006, un autoturism Toyota cumparat in anul 2009 si 266.000 de lei in conturile bancare.

SECTORUL 4: Dan Voiculescu vs. Iulian Craciun, Victor Ciorbea vs. taranistul Alexandru Stefanescu

 In sectorul 4, candideaza pentru un mandat senatorial fostul premier Victor Ciorbea, sustinut de PNL in colegiul 7 in locul actualului senator Cristian Topescu. Ciorbea este contracandidat din partea ARD de taranistul Alexandru Stefanescu, dar si din partea PP-DD de Teodor Marin. In echipa lui Ciorbea se afla conservatorul Claudiu Andrei Tanasescu, candidat pentru Camera Deputatilor in colegiul 16, al fostului deputat PC Sergiu Andon. Tanasescu este concurat de Veronica Toma (PDL) si de Grigore Popa (PP-DD).

Alaturi de Ciorbea candideaza si fostul conservator Bogdan Diaconu (PSD) care vizeaza mandatul de deputat in colegiul 17, in competitie aflandu-se si Marian Radu Popescu (PDL) si Mircea Irim-Chen (PP-DD) In celalalt colegiu de Senat din sectorul 4 candideaza din nou Dan Voiculescu, fiind contracandidat de Iulian Craciun din partea ARD, dar si de Doina Parcalabu (PP-DD).

La Camera Deputatilor candideaza pentru un nou mandat Nicolae Banicioiu (PSD), in colegiul 18, dupa ce din 2008 a reprezentat in Parlament teleormanenii. In aceleasi colegiu si-au mai depus candidatura si George Aristide Minculescu din partea ARD, sustinut de Forta Civica, dar si Mihaela Olaru (PP-DD). O alta candidatura in tandem cu Voiculescu este cea a academicianului Dinu Giurescu (PC), concurat de Mircea Raicu (PDL) si avocatul Catalin Fenechiu (PP-DD), in colegiul 19 pentru Camera Deputatilor.

 Victor Ciorbea revine pe scena politica la 14 ani dupa ce a fost prim-ministru, in incercarea de a obtine un mandat de senator pe listele PNL. Ciorbea a demisionat in 1998 din functia de premier, ca urmare a unui scandal declansat de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Traian Basescu. Acesta il acuza in martie 1998 pe seful Guvernului din care facea parte ca, "departe de a fi un om cinstit, premierul Ciorbea e un biet profitor in realitate".

Ulterior, Ciorbea a ramas membru al PNTCD dupa ce formatiunea a pierdut statutul de partid parlamentar la alegerile din 2000. S-a numarat printre cei care au incercat sa puna capat sciziunilor din partid, iar in iunie 2011 a fost ales presedinte al PNTCD, colaborand cu Aurelian Pavelescu. In cele din urma a pierdut acest statut deoarece a intrat in conflict cu Pavelescu, care a obtinut in instanta dreptul asupra stampilei PNTCD.

In toamna acestui an, Ciorbea s-a inscris in PNL pentru a putea candida la alegerile parlamentare, benficiind de o derogare de vechime din partea conducerii PNL. In paralel, Ciorbea a activat ca avocat, iar una dintre cauzele acestuia a vizat despagubirile solicitate de fostul lider taranist Ion Diaconescu pentru cei 17 ani petrecuti in inchisorile comuniste. In proces, Diaconescu a solicitat despagubiri de 18 milioane de euro, dar Tribunalul Bucuresti a admis plata a 500.000 de euro reprezentand daune morale.

Conform declaratiei de avere, fostul premier are datorii de 1.305.000 de euro provenite dintr-un credit personal, trei credite ipotecare si un contract de imprumut. El mai declara venituri obtinute din avocatura de 380.710 lei anual, o suma similara obtinand si sotia sa, tot din avocatura. Ciorbea detine un teren intravilan de 420 de metri patrati si o cota parte de 3/8 dintr-un teren de 30 de hectare - intravilan, agricol si forestier - situat in comuna Ponor, provenit dintr-o mostenire, restul fiind detinut de mama sa, Eugenia Ciorbea. El are in proprietate o casa de locuit in Sectorul 1, cu o suprafata de 700 de metri patrati, si detine o cota parte de 3/8 dintr-o casa situata in comuna Ponor, provenita dintr-o mostenire. De asemenea, el are bijuterii in valoare de 5.000 de euro, tablouri si icoane de 15.000 de euro.

 Dan Voiculescu a avut doua mandate de senator din care a demisionat si candideaza pentru al treilea. El a devenit pentru prima data parlamentar in 2004, dupa ce a incheiat o alianta intre PUR (actualul PC) si PSD, condus atunci de Adrian Nastase. Dupa ce Nastase a pierdut cursa prezidentiala in fata lui Traian Basescu, partidul condus de Dan Voiculescu se alatura Aliantei PNL-PD pentru a forma noul guvern condus de Calin Popescu Tariceanu, asigurand majoritatea parlamentara impreuna cu UDMR.

In 2005, cooptarea partidului lui Voiculescu la guvernare este catalogata de presedintele Traian Basescu drept "solutia imorala". Doi ani mai tarziu, liderul PC devine artizanul primei suspendari din functie a sefului statului, conducand comisia parlamentara care redacteaza raportul in acest sens. La momentul scoaterii PD din guvernul Tariceanu, Voiculescu opteaza pentru sustinerea parlamentara a cabinetului alaturi de PSD. In septembrie 2007, el demisioneaza din Senat invocand faptul ca majoritatea parlamentara nu a adoptat o serie de initiative legislative, precizand ca gestul sau nu ar avea legatura cu decizia CNSAS privind colaborarea cu Securitatea sub numele de cod Felix sau cu anchetele DNA in cazul sau.

Cu toate acestea, in 2008 candideaza pentru un nou mandat in sectorul 4 din Capitala, iar partidul sau devine parte a guvernarii PSD-PDL, dar fara portofolii ministeriale. Ca urmare a protocolului de colaborare, Voiculescu obtine pozitia de vicepresedinte al Senatului in noua legislatura. El demisioneaza din nou din Senat in iunie 2012, fapt care determina judecarea dosarului sau privind privatizarea ICA de catre Tribunalul Bucuresti, intrucat ICCJ si-a transferat competenta, potrivit legii. La inceputul lunii decembrie 2008, Voiculescu fusese trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Demisia lui Voiculescu din Senat a determinat mutarea procesului la tribunal, care a reluat procedurile, astfel ca pana la solutionare faptele imputate de DNA se pot prescrie.

Dan Voiculescu este cel care l-a promovat ca presedinte al PC pe Daniel Constantin, care a fost ales in fruntea partidului in 2010. Un an mai tarziu, Voiculescu negociaza incheierea Aliantei de Centru-Dreapta intre PNL si PC, fapt care a fost oficializat in ianuarie 2011. In ceea ce priveste averea fondatorului PC, acesta detine prin intermediul celor doua fiice controlul asupra trustului de presa Intact, care cuprinde mai multe televiziuni, posturi de radio si publicatii. De asemenea, el este actionarul grupului GRIVCO, societate prin intermediul careia a incheiat un mare numar de contracte cu institutii sau societati de stat.

ARD propune impotriva lui Dan Voiculescu o candidatura ce vrea sa sparga tiparele. Din partea ARD, in acest colegiu candideaza Iulian Craciun, in varsta de 34 de ani, care sufera de atrofie spinala musculara tip 3. El a absolvit Facultatea de Electronica a Universitatii Politehnice Bucuresti si a pus bazele unei firme in IT, este casatorit si are o fetita. Iulian Craciun, care se deplaseaza intr-un scaun cu rotile, a fost lovit, anul trecut, pe trecerea de pietoni, in timp ce traversa pe culoarea verde a semaforului, de catre un Porsche Cayenne condus de Genica Boerica.

Iulian Craciun candideaza din partea ARD, fiind membru al Fortei Civice.

SECTORUL 5: Radu F Alexandru vs. Catalin Croitoru, Georgian Pop vs. Cristina Traila, Chirita vs. Nicoara

In sectorul 5 principala confruntare urmeaza sa se dea in colegiul senatorial 9, unde senatorul PDL Radu F. Alexandru isi disputa viitorul mandat cu fostul sau coleg de partid Catalin Croitoru, care a fost ales in 2008 deputat din partea PDL, dar apoi a trecut la PSD. Radu F Alexandru a fost pana acum senator in sectorul 6, in timp ce Croitoru a reprezentat in Camera Deputatilor un colegiu din sectorul 3. In confruntare cu cei doi mai intra si directorul general al OTV, Diana Voiculescu, sustinuta de PP-DD.

In echipa lui Croitoru se bate pentru un nou mandat de deputat Dumitru Chirita (PSD), contracandidat de Radian Doru Tufa (PDL), dar si de fostul senator al PNL Romeo Nicoara, care de aceasta data se afla pe lista PP-DD.

De asemenea, deputatul PSD Georgian Pop, ales in 2008 intr-un colegiu din sectorul 2, vrea sa obtina de aceasta data un nou mandat in colegiul 21 pentru Camera Deputatilor. El se va afla in competitie cu fostul presedinte al ANRMAP, Cristina Traila, care face echipa cu Radu F Alexandru, iar din partea PP-DD cu Ilie Potecaru.

Al doilea colegiu pentru Senat din sectorul 5 este fara o confruntare spectaculoasa, in cursa intrand senatorul PSD Florian Popa, Adrian Ciocalteu (ARD) si Daniel Schmid (PP-DD). In tandem cu Florian Popa vor candida pentru cate un nou mandat de deputat Oana Niculescu Mizil (PSD) si Alina Gorghiu (PNL).
Gorghiu este concurata in incercarea de a-si mentine mandatul de deputat de Lucian Diaconescu de la Forta Civica, din partea ARD, dar si de Julia Zorkoczy (PP-DD).

In colegiul 23 pentru Camera Deputatilor, unde candideaza Mizil, si-au mai depus candidatura Teodor Dragan (PDL) si Alexandru Dragos Ionita (PP-DD).

 Radu F. Alexandru, aflat la finalul celui de-al treilea mandat de senator, doreste sa obtina un nou mandat in sectorul 5 din Bucuresti, dupa ce in urma cu patru ani devenea senator in sectorul 6. De profesie dragmaturg si prozator, el a activat inca din 1990 in Ministerul Afacerilor Externe. Din 1993 pana in 1999 este membru al Partidului Democrat, apoi se inscrie in PNL. Face parte din gruparea lui Theodor Stolojan care in 2006 paraseste PNL si infiinteaza Partidul Liberal Democrat. Odata cu fuziunea dintre PD si PLD, Radu F. Alexandru devine candidat la alegerile din 2008.

In cei patru ani cat a fost in Parlament, Radu F. Alexandru a reusit sa stranga 38.000 de lei si 85.455 de euro, dar a ramas fara un apartament de 79 mp. in Capitala, in urma divortului de anul trecut. Acesta mai detine insa o casa de locuit in Bucuresti de 282 mp. si o casa de vacanta de 453 mp. la Poiana tapului, unde mai are si o suprafata de teren de 459 mp.

Catalin Croitoru, ales in 2008 pe listele PDL, candideaza pentru alti patru ani in Parlament din partea PSD. El a devenit membru al PDL in 1998, iar din 2000 pana in 2008 a activat in structurile sindicale ale CNSLR Fratia si Cartel Alfa. Pana in primavara lui 2012, Croitoru a activat in grupul PDL din Camera Deputatilor, fiind insa intre cei care au votat pentru demiterea Cabinetului condus de Mihai Razvan Ungureanu. Croitoru s-a aflat in mai multe randuri, in perioada guvernarii Emil Boc, intre contestatarii reformei educatiei promovate de Daniel Funeriu.

 Oana Niculescu Mizil a devenit deputat in sectorul 5 in 2008, fiind sustinuta de primarul Marian Vanghelie, cei doi dezvaluind public recent ca s-au despartit de vechii parteneri de viata si ca au o relatie. Anterior, Mizil a obtinut cu ajutorul lui Marian Vanghelie pozitia de presedinte al filialei PSD din Calarasi, de unde a fost demisa de catre actualul presedinte al partidului, Victor Ponta. De altfel, ea a avut mai multe declaratii critice la adresa noii conduceri a PSD, iar in urma schimbarii sale din functie a parasit partidul.

Mizil a cochetat cu partidul infiintat de Dan Diaconescu, insa in toamna acestui an a fost reprimita in PSD si a primit sustinerea pentru a deveni candidatul USL pentru un nou mandat de deputat. Oana Mizil declara bijuterii de 850.000 de euro, un apartament pe numele sau si un teren intravilan de 8.744 mp. In Snagov (Ilfov). De asemenea, ea declara ca a acordat un imprumut de 680.000 de euro unei persoane private si ca detine trei societati comerciale, carora le-a imprumutat in total 378.000 de lei. Mizil a contractat credite de 1.520.000 de euro si 178.000 de franci elvetieni.

SECTORUL 6: Becali vs. Udriste, Dobritoiu vs. Ivaschescu, Mutu vs. Jipa

Sectorul 6 este cel in care ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, va face echipa cu omul de afaceri George Becali, impotriva fostului secretar de stat Nicolae Ivaschescu si a directorului de investitii Metrorex, Gheorghe Udriste. Mai exact, Dobritoiu va candida in colegiul 11 din partea PNL, unde isi disputa mandatul de senator cu fostul secretar de stat Nicolae Ivaschescu (PDL), dar si cu Oliviu Orhei (PP-DD).

In echipa ministrului Apararii candideaza, tot din partea PNL, omul de afaceri George Becali in colegiul 25 pentru Camera Deputatilor, care va intra in competitie cu Gheorghe Udriste (PDL) si generalul Mircia Chelaru (PP-DD). Totodata, in tabara USL mai candideaza fondatorul HiQ, Mihai Sturzu (PSD), care urmareste sa obtina mandatul de deputat in colegiul 24 de la actualul deputat PDL Florian Geanta. In cursa a mai intrat si Marcel Sorin Puscas sustinut de PP-DD.

O alta confruntare va avea loc in colegiul 12 pentru Senat, unde fostul democrat-liberal Gabriel Mutu urmareste sa obtina un nou mandat de aceasta data sustinut de PSD. Impotriva sa va candida din partea PP-DD actualul deputat Florin Ruxandra Jipa, care a fost aleasa in 2008 pe lista PSD. Al treilea candidat pentru fotoliul de senator in acest colegiu este Valeriu Todirascu, sustinut de ARD.

In colegiul 26 pentru Camera Deputatilor candideaza Razvan Horia Mironescu (PNL), stefan Vlaston (ARD) si Tiberiu Maxim (PP-DD). Actualul deputat PC Florea Damian doreste sa obtina un nou mandat in colegiul 27. Damian este concurat de Iulian Mihai Anghel (PDL) si de liderul PP-DD Bucuresti, Radu Paul Orzata.
in colegiul 28 pentru Camera Deputatilor, candideaza Ion Bogdan Mihailescu (PSD), Silviu Vaduva (PDL) si Mircea Magherescu (PP-DD).

 George Becali, ajuns europarlamentar in urma unui pact incheiat cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, va intra pentru a doua oara in cursa pentru un mandat de deputat. Omul de afaceri si-a mai depus candidatura la parlamentare in 2008, impotriva Oanei Niculescu Mizil, cand a obtinut 15% din voturi spre deosebire de contracandidatul sau – 50,7 %.

Dupa acel moment, Becali si-a mentinut pozitia de presedinte al PNG, insa nu a mai finantat substantial partidul pentru a intra in competitiile electorale. El si-a dat demisia din propriul partid cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2009, cand a candidat pe lista PRM si a obtinut fotoliul de europarlamentar. Omul de afaceri a parasit pentru a doua oara propriul partid in luna octombrie a acestui an, cand s-a inscris in PNL pentru a putea candida la alegerile parlamentare din partea USL.

Intelegerea cu presedintele PNL, Crin Antonescu, a starnit ample dezbateri legate de oportunitatea ca Becali sa devina membru PNL, existand nemultumiri chiar in formatiunea liberala in legatura cu aceasta asociere. Becali precizeaza in declaratia de avere depusa la inscrierea candidaturii ca are cu 17 hectare teren intravilan in Bucuresti mai putin fata de 2011, dar si ca a acordat imprumuturi de peste 56 de milioane de euro. Omul de afaceri detine 340 de hectare de teren agricol in Voluntari, Otopeni, Balotesti si Pitesti. De asemenea, el mai are 22 de hectare teren forestier in Voluntari si 24 de hectare teren intravilan in Sectorul 1 si Sectorul 2 din Bucuresti.

Fata de anul 2011, Becali declara ca detine in Sectorul 1 din Capitala cu 17 hectare mai putin din terenul intravilan obtinut in anul 2007, dar si faptul ca nu mai are in proprietate terenul agricol din Braila. Eurodeputatul nu a mentionat nici casa din centrul Capitalei, din Aleea Alexandru, nici casa din Pipera. In acelasi timp, Becali are bijuterii diverse si ceasuri de 300 de mii de euro, dar si un bloc in Zimnicea cu 100 de locuinte sociale in constructie, in valoare de 1.000.000 de euro. in plus, el are alte sase blocuri de cinci etaje cu o suprafata de 84.775 de metri patrati.

George Becali nu mentioneaza ca ar avea conturi bancare de peste 5.000 de euro sau bunuri instrainatate in ultimul an de zile. In plus, Becali nu declara niciun fel de venituri in ultimul an sau avantaje obtinute de peste 500 de euro, chiar daca in calitate de europarlamentar beneficiaza atat de indemnizatii, cat si de diurne de deplasare sau acoperirea cheltuielilor pentru cabinetul de europarlamentar.

Omul de afaceri precizeaza ca detine 85,71% din actiunile de la SC Avicola Iasi SA, in valoare de 25.064.765 de lei, 71,5% din actiunile SC Arcom SA in valoare de 183.570.205 de lei, 90,7% din actiunile SC UM Dragasani in valoare de 8.136.460 de lei, dar si 33,33% din actiunile European Imob. Develop cu o valoare de 128.400 de lei.

Potrivit declaratiei de interese, Becali mai detine 80% din actiunile SC Romes SA in valoare de 1.529.940 de lei. Totodata, acesta a acordat imprumuturi totale de 36.531.454 de lei si 48.700.000 de euro unor persoane fizice si juridice.

 Corneliu Dobritoiu, ministrul Apararii, candideaza pentru prima data la alegerile parlamentare. Este membru PNL din 2006 si a fost in perioada guvernarii Tariceanu secretar de stat in Ministerul Apararii. In 1994, Dobritoiu a inceput sa lucreze in cadrul structurii operative din MApN, mai intai ca expert pe probleme de analiza politico-militara. Intre anii 1998-2000, este ofiter de Stat Major la Directia Cooperare si Securitate Regionala din cadrul Statului Major Militar International, Cartierul General NATO din Bruxelles. Reintors in Romania, este promovat ca sef al Directiei Integrare Euro-Atlantica si Relatii Militare Internationale din MApN (2000-2004), iar in iunie 2006 este numit in functia de secretar de stat si sef al Departamentului pentru politica de aparare si planificare din cadrul MApN.

Dobritoiu a fost sustinut de presedintele PNL, Crin Antonescu, pentru a ocupa postul de ministru. El se afla intr-o relatie de familie cu presedintele PNL. Numele fiului vitreg al lui Dobritoiu, Dumitru Samson, apare in cercetarile DNA privind desfasurarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu din 29 iulie. De altfel, Samson a mai fost cercetat de DNA in anul 2008 si ulterior trimis in judecata pentru complicitate la fals intelectual si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice pentru prejudicierea statului cu 1,5 milioane de euro.

Conform declaratiei de avere, ministrul Apararii detine un apartament in Bucuresti de 168 mp., o casa de vacanta in comuna Ganeasa de 394 mp. si un teren in aceeasi localitate de 4.600 mp. Dobritoiu mai declara bijuterii de 20.000 de euro si un credit scadent in 2023 de 250.000 de euro.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
A inceput campania electorala pentru alegerile parlamentare. O luna de
A inceput campania electorala pentru alegerile parlamentare. O luna de "lupte" pentru Parlament

Campania electorala pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie a inceput vineri. Timp de o luna candidatii se vor confrunta, pe teren si la televizor, pentru a obtine mandate de deputati sau senatori. 

INTERZIS la mici si bere. Care e diferenta intre MITA electorala si obiecte promotionale de campanie
INTERZIS la mici si bere. Care e diferenta intre MITA electorala si obiecte promotionale de campanie

Guvernul a facut azi diferenta, printr-o ordonanta de urgenta, intre mita electorala si obiectele promotionale de campanie. Iar ministrul Mircea Dusa le-a cerut candidatilor si alegatorilor sa respecte legea, pentru ca altfel risca inchisoarea.

Petre Roman: Fiecare liberal care candideaza la alegeri trebuie sa cotizeze cu cate 2.500 de euro
Petre Roman: Fiecare liberal care candideaza la alegeri trebuie sa cotizeze cu cate 2.500 de euro

Fostul premeir Petre Roman, candidat PNL intr-un colegiu din Brasov, a declarat, luni seara, ca fiecare liberal care a vrut sa intre in cursa pentru alegerile parlamentare a trebuit sa cotizeze la partid cu cate 2.500 de euro. 

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.