INTERZIS la mici si bere. Care e diferenta intre MITA electorala si obiecte promotionale de campanie
Guvernul a facut azi diferenta, printr-o ordonanta de urgenta, intre mita electorala si obiectele promotionale de campanie. Iar ministrul Mircea Dusa le-a cerut candidatilor si alegatorilor sa respecte legea, pentru ca altfel risca inchisoarea.
Incepand de vineri, aspirantii la un post de parlamentar isi pot face reclama folosind obiecte care sa nu depaseasca valoarea de 10 lei. Sunt interzise pungile de alimente sau mitingurile electorale cu mici si bere.
Lista prezentata de ministrul de interne a fost aprobata astazi in Guvern. Cu toate acestea, la inceputul sedintei, premierul Victor Ponta a venit cu un amendament.
"Daca exista alte obiecte decat cele din lista fixa, pentru ca imaginatia celor care fac campanie electorala, sigur, e greu s-o includem intr-o lista fixa, acele obiecte nu pot depasi suma de 10 lei", a declarat Victor Ponta.
Ca si pana acum, in campania electorala sunt interzise alimentele, bauturile alcoolice si nealcoolice sau produsele din tutun. Nerespectarea legii atrage sanctiuni si pentru candidatul care ofera mita electorala, dar si pentru cel care o primeste. Pentru ambele parti, ministrul de Interne a venit cu un avertisment: "Sa fie foarte atenti sa respecta aceasta ordonanta si se se gandeasca de doua ori atunci cand ofera obiecte pentru ca eu cer institutiilor abilitate si celor din subordinea mea sa fie vigilenti si sa aplice legea echidistant."
Potrivit legislatiei in vigoare, utilizarea mitei electorale, in bani sau produse, de catre un candidat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. Aceeasi pedeapsa o risca si alegatorii care primesc bani sau produse.