Alegeri locale 2020. Tot ce trebuie să știi despre prezența la vot, incidente, votul pentru Capitală

×
Codul embed a fost copiat

Alegeri locale 27 septembrie 2020. La ora 7 dimineaţa, s-a dat startul alegerilor locale din România. Până la ora 21:00, când se închid urnele, cele peste 19 milioane de români cu drept de vot îşi pot alege primarii, consilierii locali şi judeţeni. 

Duminică, începând de la 7 dimineaţa şi până la ora 21, cei 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, ca să-şi aleagă primarii şi consilieri locali şi judeţeni.

Citește și: 

Prezența la vot, alegeri locale 2020. Câți români au votat până la ora 14:00

Alegeri locale 2020 Bucureşti. Bătălia pentru Primăria Capitalei. LIVE TEXT

Citește și
Alegeri Locale 2020. Câți români au drept de vot
Buletinele de vot la alegerile locale din 2020. Cum arată cele patru modele
Prima reacție de la Moscova, după ce Joe Biden le-a dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

Incidente la vot - alegeri locale 2020

Desfăşurarea alegerilor locale 2020 -LIVE TEXT
 

21.00 Prezenţa la urne este 44,50 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 38,42 %, la ora 21:00, când se încheie procesul de votare pentru alegerea primarilor, consilierilor locali, judeţeni şi a preşedinţilor de CJ. În Bucureşti, participarea la vot este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 33,09 %. În Bucureşti, cea mai mare prezenţă a fost a alegătorilor din categoria de vârstă 45 - 64 de ani, fiind urmaţi de cei din grupa 35 - 44 de ani, de cei de peste 65 de ani, cea mai slabă participare înregistrându-se în rândurile celor de 18 - 24 de anii.

Până la ora 21:00, în ţară au votat 8.419.028 alegători, reprezentând 46,01% din total

La alegerile prezidenţiale de anul trecut, la aceeaşi oră, prezenţa era 47,6 % la nivel naţional.

La precedentele alegeri locale, până la ora 21:00 votaseră 48,27% dintre alegători la nivel naţional, iar în Bucureşti 33.09 %.

20.00 - Prezenţa la urne este 44,50 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 38,42 %, cu o oră înainte de încheierea procesului de votare pentru alegerea primarilor, consilierilor locali, judeţeni şi a preşedinţilor de CJ. În Bucureşti, participarea la vot este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 30,65 %. În Bucureşti, cea mai mare prezenţă este a alegătorilor din categoria de vârstă 45 - 64 de ani, fiind urmaţi de cei din grupa 35 - 44 de ani, de cei de peste 65 de ani, cea mai slabă participare înregistrându-se în rândurile celor de 18 - 24 de ani.

Până la ora 20:00, în ţară votaseră 8.141.819 alegători, reprezentând 44,50 % din total

La alegerile prezidenţiale de anul trecut, la aceeaşi oră, prezenţa era 46,82 % la nivel naţional.

La precedentele alegeri locale, până la ora 20:00 votaseră 46,14 % % dintre alegători la nivel naţional, iar în Bucureşti 30,65 %.

MAI: S-au înregistrat 703 sesizări privind fapte legate de procesul electoral, din care 255 nu s-au confirmat
 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a anunţat că, până în prezent, s-au înregistrat 703 sesizări privind fapte legate de procesul electoral, din care 255 nu s-au confirmat, iar alte 242 sunt încă verificate. Peste o sută de persoane sunt cercetate, fiind aplicate amenzi de peste 122.000 de lei, transmite News.ro.

"De la începutul procesului de votare şi până acum, la nivelul întregii ţări, au fost înregistrate 703 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral. 255 nu s-au confirmat, iar 242 sunt încă în curs de verificare. Au fost constatate 133 de fapte de natură penală pentru care sunt cercetate 102 persoane", a declarat Monica Dajbog.

De asemenea, au fost constatate 137 de contravenţii, fiind aplicate 88 de amenzi în valoare de peste 122.000 de lei şi 47 de avertismente scrise.

Dajbog a prezentat mai multe exemple:

"Un jandarm aflat în paza unei secţii de votare din jud. Braşov a fost atacat de un bărbat, bolnav psihic, care a asmuţit asupra acestuia un câine. Jandarmul a executat un foc de avertisment, în plan vertical, cu armamentul din dotare, fără a rezulta victime. Ulterior, agresorul a fost imobilizat şi încătuşat, urmând a fi transportat cu o ambulanţă, la o unitate medicală de specialitate.

În oraşul Tecuci din Galaţi, poliţiştii au întocmit dosar penal pe numele a doi bărbaţi pentru coruperea alegătorilor după un cetăţean a sesizat faptul că aceştia ar fi împărţit bani unor alegători. Unul dintre bărbaţi are şi dosar penal pentru ameninţare după ce l-ar fi ameninţat chiar pe denunţător.

În Prahova, o persoană care s-a recomandat a fi jurnalistă a informat purtătorul de cuvânt al IPJ că în zona Târgşoru Vechi o serie de cetăţeni au primit mesaje gen RO ALERT prin care au fost informaţi că la secţiile de votare din zonă au fost identificate cazuri de COVID. În urma verificărilor s-a stabilit că mesajul a fost trimis de fapt de pe un număr privat.

Poliţiştii din Gorj au fost sesizaţi de un candidat că a fost împins şi lovit cu cotul în abdomen de fiul unui alt candidat. În cauză s-a întocmit dosar penal.

Poliţiştii constănţeni efectuează cercetări, în urma unei sesizări, cu privire la faptul că o femeie ar fi încercat să introducă în urnă mai multe buletine de vot, fiind deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de fraudă la vot.

În judeţul Argeş, la două secţii de vot diferite s-au prezentat doi cetăţeni străini care au votat fără avea acest drept. Acum au dosar penal pentru fraudă la vot.

În judeţul Hunedoara, Poliţia Municipiului Petroşani a fost sesizată de către preşedintele unei secţii de votare cu privire la faptul că doi alegători ar fi primit buletine de vot având deja aplicată ştampila cu menţiunea „votat”. Echipa operativă s-a deplasat la faţa locului şi a demarat cercetările, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de tentativă la fraudă la vot şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Staţiunii Predeal, jud. Braşov, au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că, la o secţie de votare din staţiune, o persoană ar fi oferit o sumă de bani unui bărbat, în scopul determinării acestuia să voteze un anumit candidat. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor.

În judeţul Mehedinţi, Poliţia municipiului Drobeta Turnu Severin a fost sesizată de preşedintele unei secţii de votare cu privire la faptul că o tânără şi-a fotografiat unul dintre buletinele de vot în timp ce se afla in interiorul secţiei de votare. A fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 600 lei.

Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Nanov, judeţul Teleorman, au fost sesizaţi cu privire la producerea unui incident în proximitatea secţiei de votare din comuna Călineşti. După ce a ieşit din secţia de votare, pe fondul unor discuţii contradictorii, un bărbat a fost agresat fizic. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „lovire sau alte violenţe”.

În cursul zilei de astăzi, în judeţul Botoşani, poliţiştii Secţiei de Poliţie nr.1 au fost sesizaţi de către preşedintele unei secţii de votare din localitatea Tudora, cu privire la faptul că unui bărbat de 79 de ani din localitate i s-ar fi înmânat de către un membru al secţiei de votare un buletin de vot, fără ca acesta să prezinte actul de identitate, bărbatul respectiv exercitându-şi votul. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că bărbatul îşi exercitase dreptul la vot şi la o altă secţie de votare, de pe raza aceleiaşi localităţi. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu sub aspectul comiterii infracţiunii de frauda la vot. Faţă de membrul biroului electoral al secţiei de votare s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în cuantum de 2.200 de lei.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi a fost sesizat de către Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală Fântânele despre faptul că o persoană s-a prezentat la vot unde a constatat faptul pe numele ei exista o cerere pentru urna specială, aceasta negând ca ar fi făcut o astfel de solicitare. În cauză, poliţiştii efectuează cercetări.

19:00 - Prezenţa la vot este 41,46% la nivel naţional, iar în Bucureşti este 31,86 %, la ora 19:00, la alegerile locale de duminică.

În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 27,66 %.

Până la ora 19:00, în ţară votaseră 7,589.763 de alegători, reprezentând 41,48% din total

La alegerile prezidenţiale de anul trecut, la aceeaşi oră, prezenţa era 45,08 % la nivel naţional.

La precedentele alegeri locale, până la ora 19:00 votaseră 42,97% % dintre alegători la nivel naţional, iar în Bucureşti 27,66 %.

 

18:00 - Prezenţa la vot este 38,11 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 28, 95 %, la ora 18:00, la alegerile locale de duminică.

În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 24,7 %. Până în prezent, cei mai numeroşi la vot rămân alegătorii din categoriile de vârstă 45 - 64 de ani şi peste 65 de ani. În cazul celor cu vârsta între 45 şi 64 de ani, participarea la vot continuă să crească, în timp ce în cazul celor de peste 65 de ani ritmul a încetinit considerabil. Începe însă să crească numărul celor din categoriile de vârstă 18 - 24 de ani, 25-24 de ani şi 35 - 44 de ani.

Până la ora 18:00, în ţară votaseră 6.973.089 de alegători, reprezentând 38,11 % din total

La alegerile prezidenţiale de anul trecut, la aceeaşi oră, prezenţa era 42,19 % la nivel naţional.

La precedentele alegeri locale, până la ora 18:00 votaseră 39,3 % dintre alegători, iar în Bucureşti 24,7 %.

 

17:00 - Prezenţa la vot la ora 17:00: 34,52 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 26,24 %


Prezenţa la vot este 34,52 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 26,24 %, la ora 17:00, la alegerile locale de duminică. În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 22,2 %. Până în prezent, cei mai numeroşi la vot rămân alegătorii din categoriile de vârstă 45 - 64 de ani şi peste 65 de ani. În cazul celor cu vârsta între 45 şi 64 de ani, participarea la vot continuă să crească, în timp ce în cazul celor de peste 65 de ani ritmul a încetinit considerabil. Începe însă să crească numărul celor din categoriile de vârstă 18 - 24 de ani, 25-24 de ani şi 35 - 44 de ani.

16:00 - Prezenţa la vot este 30,83 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 23,65 %, la ora 16:00, la alegerile locale de duminică.

În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 20,15%. Până în prezent, cei mai numeroşi la vot rămân alegătorii din categoriile de vârstă 45 - 64 de ani şi peste 65 de ani, însă începe să crească uşor şi numărul celor din categoriile de vârstă 25-24 de ani şi 35 - 44 de ani.

15:00 - Prezenţa la vot este 27,388 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 21.20%, la ora 15:00, la alegerile locale de duminică.

În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 18,24%. Până în prezent, cei mai numeroşi la vot au fost alegătorii din categoriile de vârstă 45 - 64 de ani şi peste 65 de ani, însă începe să crească uşor şi numărul celor din categoriile de vârstă 25-24 de ani şi 35 - 44 de ani.

 

 

14:00 - Prezența la vot la ora 14:00 - 23,58% la nivel naţional

Prezenţa la vot este 23,58% la nivel naţional, iar în Bucureşti este 18,31 %, la ora 14:00, la alegerile locale de duminică.

În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 16,15%.

12:30 - George Scripcaru (PNL): Am votat pentru dezvoltarea oraşului şi judeţului Braşov

Primarul Braşovului, George Scripcaru, care candidează sub sigla PNL pentru cel de-al cincilea său mandat, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru dezvoltarea oraşului şi a judeţului Braşov, menţionând, totodată, că în cursul dimineţii a existat un singur incident minor, la o secţie de votare, dar problema a fost gestionată.

"Am votat cu gânduri bune pentru Braşov, pentru dezvoltarea proiectelor care sunt în derulare şi cele care urmează să se întâmple în Braşov în următoarea perioadă, care sunt prinse în programele cu finanţare europeană accesată sau din fonduri structurale, la nivelul municipiului şi judeţului Braşov, şi pentru lucrurile care trebuie să se întâmple în Braşov în tot ce înseamnă dezvoltare economică, investiţională, locuri de muncă, proiecte în domeniile sociale, culturale, sportive, într-un cuvânt pentru dezvoltarea oraşului şi a judeţului", a afirmat Scripcaru.

El a precizat, în legătură cu incidentul de la o şcoală din municipiu, unde o persoană delegată de Primărie să măsoare temperatura corporală a votanţilor a fost trimisă acasă, că a fost un caz izolat, iar problema a fost gestionată.

"Dimineaţă am aflat că acolo, pentru că erau două persoane, cine era responsabil a considerat că este suficientă una. Le-am sugerat ca o persoană, cea care a rămas, să fie înlocuită, la prânz, de o altă persoană", a precizat primarul în exerciţiu al Braşovului, menţionând că nu au existat "alte probleme tehnice sau organizatorice".

 

12:20 Partidul Social Democrat a anunțat că a făcut o sesizare la Poliţie pe numele lui Nicuşor Dan, acuzându-l că a continuat propaganda electorală, prin declaraţiile pe care le-a făcut la ieşirea de la vot.

"În fapt, în data de 27 septembrie, în jurul orei 9,15, candidatul la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan Daniel, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, a declarat următoarele: 'Aştept de mult votul ăsta şi am votat cu sete. Am votat să scoatem din primăria Bucureştiului o caracatiţă de interese, neamuri, cumetri, naşi, fini, prieteni, care au ţinut în subdezvoltare oraşul ăsta. De asta n-au fost în stare să rezolve apa caldă, darămite poluarea şi traficul. Am votat pentru un oraş care are un potenţial extraordinar, pentru oameni cinstiţi, muncitori şi creativi şi în zona privată a dovedit că poate tot ce îşi propune, iar după aceste alegeri sunt convins că tot acest potenţial de muncă şi creativitate poate fi pus în slujba bucureştenilor de toate generaţiile, familiilor care nu au avut parte de infrastructura şcolară de care aveau nevoie, în slujba persoanelor vârstnice care şi-au văzut copiii şi nepoţii plecând din oraş. Şi dincolo de probleme vieţii curente care au fost lăsate de izbelişte. Competiţia electorală e o competiţie de valori, o competiţie între adevăr şi minciună, competenţă şi incompetenţă, cinste şi corupţie şi între decenţă şi superficialitate fudulă. De asta am votat cu mare sete şi invit bucureştenii să iasă în număr mare la vot, de dimineaţă pentru că sunt condiţii speciale şi votul e mai lent, să dea un vot util care să pună Bucureştiul pe direcţia bună, să facă din oraşul Bucureşti oraşul pe care bucureştenii îl merită'", se arată în sesizarea social-democraţilor.

Aceştia susţin că faptele descrise constituie contravenţie, potrivit Legii nr. 115/2015, pentru "continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul prevăzut la art. 83 alin. (1), să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi independenţi".

"Acest mesaj de propagandă electorală ilicit, pe lângă faptul că este difuzat în ziua alegerilor, după încheierea campaniei electorale, este şi defăimător la adresa candidatului PSD, prin folosirea unor cuvinte/sintagme precum 'caracatiţă de interese, neamuri, cumetri, naşi, fini, prieteni, minciună,' 'incompetenţă', 'corupţie', 'superficialitate fudulă', încălcând astfel în mod flagrant legislaţia electorală. Prin urmare, prin raportare la aspectele sesizate, vă solicităm respectuos să luaţi măsurile care se impun şi să dispuneţi sancţionarea contravenientului Dan Nicuşor Daniel", se mai arată în sesizare. 

12:00 - Emil Boc: Am votat cu echipa care să menţină Clujul pe primul loc

Candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, duminică, la ieşirea din secţia de votare, că a votat cu echipa care poate să menţină oraşul pe primul loc.

"Am votat cu acea echipă care are viziunea şi proiectele necesare să menţină Clujul pe primul loc, să aducă în continuare investiţii şi locuri de muncă bine plătite la Cluj. Am votat cu acea echipă capabilă să unească, nu să dezbine, am votat cu acea echipă care menţine Clujul în liga campionilor în materie de inovare, cu acea echipă care asigură că în oraş nimeni nu este uitat şi nimeni nu este abandonat, cu acea echipă care modernizează Clujul în toate domeniile prin creşterea calităţii vieţii în educaţie, sănătate, locuri de muncă, mediu, infrastructură, parcuri. Adică, cu acea echipă care fructifică avantajele competitive ale Clujului", a spus Emil Boc.

El a adăugat că oraşul Cluj-Napoca este puternic datorită oamenilor.

În judeţul Cluj sunt aşteptate la urne 612.520 de persoane, în 665 de secţii de votare. În Cluj-Napoca sunt aşteptate la urne 273.717 persoane.

 

11:50 - Primarul Sibiului, Astrid Fodor (FDGR), candidat pentru al doilea mandat, nu are emoţii privind rezultatul

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, candidat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) pentru cel de-al doilea mandat, a declarat că nu are emoţii privind rezultatul votului.

"În primul rând sunt bucuroasă că am constatat că am votat în siguranţă şi am votat pentru continuitate, am votat pentru o echipă care prin statutul ei moral, garantează că bugetul Sibiului, va fi utilizat doar în interesul comunităţii noastre şi al oraşului nostru. Am votat pentru un Sibiu european, un Sibiu al bunului simţ, un Sibiu în care împreună să continuăm dezvoltarea lui armonioasă şi coerentă", a spus Astrid Fodor, la ieşirea de la urne.

Întrebată de jurnalişti cum aşteaptă rezultatul scrutinului de duminică, Fodor a spus: "Nu am emoţii".

Candidatul FDGR mizează şi pe "o prezenţă bună" la vot.

Pentru postul de primar al Sibiului candidează 12 persoane.

 

10:40 - A fost anunțată prezența la vot la ora 10.00, la nivel național 

 

10:30 -  Amendă până la 1.000 de lei pentru cei care filmează/pozează buletinul de vot

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

"Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.200 şi 3.000 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare", a transmis Dajbog, într-o declaraţie de presă la sediul MAI.

Persoanele care continuă propaganda electorală sau sfătuiesc alegătorii la sediul secţiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze anumiţi competitori electorali vor primi amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.

 

10:10 - Mihai Chirica: Am votat pentru ieşeni şi o viaţă mai bună

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat, duminică, după ieşirea de la vot, că a votat pentru ieşeni şi pentru "o viaţă mai bună", precizând că prin acest proces electoral se decide destinul unei comunităţi.

"Emoţiile sunt inevitabile în asemenea momente pentru că vorbim de destinul unei comunităţi. Am votat pentru ieşeni, pentru o viaţă mai bună - ceea ce cred că merităm cu adevărat, pentru proiectele depuse şi care au început să devină realitate", a spus primarul Mihai Chirica, candidat pentru un nou mandat din partea PNL.

El a afirmat că nu are emoţii în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor din această zi şi i-a îndemnat pe ieşeni să vină la vot.

10:00 - Nicolae Robu: Am votat pentru continuarea evoluţiei sănătoase a Timişoarei

Candidatul PNL la Primăria Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru continuitate în dezvoltarea oraşului, precizând că acesta trebuie să fie pregătit "impecabil" pentru a fi Capitală Europeană a Culturii.

"Am votat pentru continuitate în dezvoltarea şi evoluţia Timişoarei, ca oraş de prim rang. Desigur, votul fiecăruia dintre noi este implicit şi unul pentru România, chiar dacă sunt alegeri locale. Sper că va continua această evoluţie sănătoasă pe care oraşul nostru a avut-o detaşat, în frunte, la toţi indicatorii cei mai importanţi, ceea ce arată că economia este puternică, sănătatea s-a dovedit a fi bine pusă la punct, chiar dacă mai avem mult de lucru - pandemia a fost un test greu pentru toată lumea, educaţia, cultura. În cazul particular al Timişoarei, noi trebuie să fim pregătiţi impecabil pentru anul în care vom juca rolul de Capitală Europeană a Culturii. Este un rol pe care îl jucăm nu doar în nume propriu, ci al României şi al Europei", a afirmat Nicolae Robu.

9:00 - Regulile privind procesul de votare, precum și măsurile luate pentru prevenirea infectării cu Covid-19, au fost anunțate de Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul unei conferințe de presă.

Se va asigura o distanță fizică de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral și se va evita contactul fizic dintre alegători și operatorul de calculator sau membrii biroului electoral.

Este obligatorie dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral.

Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegător trebuie dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare.

 

8:00 Prezenţa la vot pe ţară la alegerile locale a fost, duminică, până la ora 8,00, de 1,86% - respectiv peste 345.000 alegători, potrivit raportărilor Biroului Electoral Central (BEC).

În mediul urban, s-au prezentat la urne până la această oră 170.435 alegători, iar în mediul rural - 177.082.

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la urne în prima oră au fost Giurgiu - 2,74%, Olt - 2,73% şi Călăraşi - 2,58%, iar cea mai scăzută participare la urne a fost în Covasna - 1,10 % şi Harghita - 0,93%.

În Bucureşti s-a înregistrat o prezenţă de 1,67%.

 

07:00 Urnele s-au deschis în toată ţara. 19.004.986 cetăţenic u drept de vot sunt aşteptaţi să-şi voteze primarii, consilierii locali şi judeţeni, în primul scrutin din România desfăşurat în condiţii speciale de pandemie.

La ce secţie votez la alegerile locale 2020?

 

Dacă nu ştiţi la ce secţie de votare sunteţi arondat pentru alegerile locale, AEP a stabilit lista finală, care poate fi accesată aici.

Care sunt regulile speciale pe care va trebui să le respectăm dacă vrem să votăm la alegerile locale din 2020
 

La primul scrutin de la începutul pandemiei Covid-19, regulile speciale de igienă pentru cei care vor să voteze vor fi extrem de stricte. Totuşi, părinții vor avea voie să vină cu copiii, iar cei aflați în izolare sau în carantină vor putea și ei vota, de acasă, cu urna mobilă. Între timp, în secțiile de votare pentru alegerile locale au fost distribuite măști, mănuşi și dezinfectant.

Încă de la intrarea în secţia de votare trebuie să vă asiguraţi că purtaţi corect masca, să vă acopere nasul şi gura. Cei care nu au măşti vor primi de la membrii comisiilor.

La intrarea în secţia de vot va fi amenajat un colţ de dezinfectare. Trebuie să vă curăţaţi mâinile înainte de a atinge orice, stampila sau pixul. Primul pas este identificarea. De această dată, singuri veţi pune cartea de identitate în tableta cu sistemul de indentificare.

Apoi, pentru câteva secunde puteţi să daţi masca jos, dar trebuie să păstraţi distanţa de 1, 5 metri ca să fiţi identificat. Luaţi buletinul şi mergeţi la un membru al comisiei de vot. Aici puneţi pe masă cartea de identitate astfel încât membrul comisiei să vă poată citi datele fără să atingă documentul.

Singuri luaţi pixul, ştampila şi cele patru buletine de vot. Intraţi în cabină, vă exercitaţi dreptul, puneţi buletinele în urnă, ca în fiecare an. La acest capitol nu se schimbă nimic. Se schimbă atunci când reveniți la comisie. Ştampila cu “votat” o veţi pune singuri pe spatele buletinului, conform noilor reguli speciale pentru alegerile locale.

De asemenea, la ieşirea din secţia de votare trebuie să vă dezinfectaţi mâinile. Aşa spun regulile stabilite de Guvern pentru ca riscurile de infectare să fie cât mai mici.

Afară, dacă se vor forma cozi, alegătorii trebuie să păstreze distanţa minimă de un metru.

 

Care a fost prezenţa la vot la precedentele alegeri locale

 

La alegerile locale din 10 iunie 2012, desfăşurat pentru prima dată după 1989 într-un singur tur de scrutin, prezenţa la urne a fost, la nivel naţional, de 56,39% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

În 2016, alegerile locale s-au desfăşurat la data de 5 iunie. Prezenţa la vot la nivel naţional a fost în scădere faţă de scrutinul local precedent. Astfel, au votat 8.874.432 de persoane, reprezentând 48,44% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
Citește și...
ALEGERI LOCALE 2020. Evidența populației demontează un fake-news: „Sistemul informatic funcționează normal”
ALEGERI LOCALE 2020. Evidența populației demontează un fake-news: „Sistemul informatic funcționează normal”

Nicio defecțiune la sistemul informatic de evidență a populației nu a fost raportată în prezent, afirmă reprezentanții instituției, care atrag atenția asupra unui „fake-news” înainte de alegerile locale de duminică.

Buletinele de vot la alegerile locale din 2020. Cum arată cele patru modele
Buletinele de vot la alegerile locale din 2020. Cum arată cele patru modele

Modele buletine de vot alegeri locale 2020. Duminică, 27 septembrie 2020, românii sunt chemați să aleagă primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, dar și membrii consiliilor locale şi consiliile judeţene din toată țara.

Cum votăm la alegerile locale. Reguli de urmat în secțiile de vot
Cum votăm la alegerile locale. Reguli de urmat în secțiile de vot

Cetăţenii cu drept de vot care se vor prezenta duminică la urne trebuie să respecte anumite reguli de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19.

Alegeri locale 2020. Cine poate solicita urna mobilă
Alegeri locale 2020. Cine poate solicita urna mobilă

Alegeri locale 2020. Premierul Ludovic Orban a făcut noi precizări despre scrutinul din 27 septembrie, când românii trebuie să țină cont de anumite reguli speciale, impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

Alegeri locale 2020. Cum poți vota dacă nu ai domiciliul în orașul unde locuiești
Alegeri locale 2020. Cum poți vota dacă nu ai domiciliul în orașul unde locuiești

Cum poți vota dacă nu ai domiciliul în orașul unde locuiești, la aceste alegeri locale din 2020?

Recomandări
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri

Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi la bănci din România sau din afară se regăsesc în declaraţiile de avere depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

România cheltuie mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB. Suntem pe ultimele locuri în lume
România cheltuie mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB. Suntem pe ultimele locuri în lume

Guvernul României are unele dintre cele mai mici cheltuieli făcute pentru educație din lume, arată cel mai recent raport al UNESCO. România a investit în educație, în 2023, doar 3,3% din produsul intern brut (PIB).  

După SUA, alte două puteri occidentale dau voie Ucrainei să atace teritoriul rus: „Rachetele vor vorbi de la sine”
După SUA, alte două puteri occidentale dau voie Ucrainei să atace teritoriul rus: „Rachetele vor vorbi de la sine”

Aproape de finalul mandatului, Joe Biden dă o veste bună Ucrainei, dar întârziată. A permis Kievului să folosească rachetele americane cu rază lungă de acțiune pentru a ataca baze din interiorul Rusiei.