Alegeri locale 2020 Bucureşti. Bătălia pentru Primăria Capitalei. LIVE TEXT

×
Codul embed a fost copiat

Şi la alegerile locale de anul acesta cea mai urmărită confruntare electorală este cea pentru primăria Capitalei. Sondajele de opinie dinaintea alegerilor indicau aici o bătălie strânsă între Gabriela Firea şi Nicuşor Dan.

Alegătorii din Bucureşti trebuie să decidă, duminică, dacă îi mai acordă un mandat Gabrielei Firea sau votează un alt candidat. Dintre contra-candidaţii actualului edil, sondajele de opinie îl creditează cu cele mai mari şanse pe Nicuşor Dan, urmat de Traian Băsescu, care a mai fost, de altfel, primar al Capitalei. Urmăriţi aici, LIVE TEXT, desfăşurarea votului în Capitală.

Alegeri locale 2020 Bucureşti LIVE TEXT
 

UPDATE 20:00 Prezenţa la urne în Bucureşti este 38,42 %, cu o oră înainte de încheierea procesului de votare pentru alegerea primarilor, consilierilor locali, judeţeni şi a preşedinţilor de CJ.

În Bucureşti, participarea la vot este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 30,65 %.

În Bucureşti, cea mai mare prezenţă este a alegătorilor din categoria de vârstă 45 - 64 de ani, fiind urmaţi de cei din grupa 35 - 44 de ani, de cei de peste 65 de ani, cea mai slabă participare înregistrându-se în rândurile celor de 18 - 24 de ani.

Citește și
directia de evidenta a populatiei
ALEGERI LOCALE 2020. Evidența populației demontează un fake-news: „Sistemul informatic funcționează normal”
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

UPDATE 19:00 Prezenţa la vot în Bucureşti este 31,86 %, la ora 19:00, la alegerile locale de duminică. În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 27,66 %. 
 

UPDATE 17:30 Pe primul loc la votul la alegerile locale în Capitală sunt alegătorii între 45 şi 64 de ani -  circa 180.000 de persoane din această grup s-au prezentat la urne până la ora 17:30, faţă de numai aproximativ 100.000 de votanţi tineri, sub 34 de ani. De asemenea, per total, mai multe femei au venit la vot decât bărbaţi.

Prezenţa de vot în Bucureşti trecuse la ora 17:30 de 27%.  

UPDATE 17:00 Prezenţa la vot în Bucureşti este 26,24 %, la ora 17:00, la alegerile locale de duminică.

La precedentele alegeri locale, până la ora 17:00 votaseră 22,2 % în București.
 

UPDATE 16:00 Prezenţa la vot în Bucureşti este 23,65 %, la ora 16:00, la alegerile locale de duminică. În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 20,15%. 

UPDATE 15:15 Prezenţa la vot la ora 15:00: 27,38 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 21.20 %

Prezenţa la vot este 27,388 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 21.20%, la ora 15:00, la alegerile locale de duminică. În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 18,24%. Până în prezent, cei mai numeroşi la vot au fost alegătorii din categoriile de vârstă 45 - 64 de ani şi peste 65 de ani, însă începe să crească uşor şi numărul celor din categoriile de vârstă 25-24 de ani şi 35 - 44 de ani.

UPDATE 15:00 Potrivit datelor oficiale, mai puţin de 16.000 de tineri cu vârste între 18 şi 24 de ani au votat până la ora 15:00 şi în jur de 55.000 dintre cei cu vârste între 25 şi 34 de ani din Bucureşti. 

UPDATE 10:40 - Candidatul Alianţei Pro Bucureşti 2020 la Primăria Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru continuitate.

"Am votat pentru continuitate şi consider că e normal să continuăm proiectele bune. (...) 99% muncă, politică mai puţin şi, dacă vrem să facem performanţă, mai mult de un proiect pe zi", a spus Negoiţă.

El i-a îndemnat pe alegători să iasă la vot. "E foarte important să ieşim să votăm, e un drept pe care l-am câştigat nu uşor şi cred că responsabilitatea trebuie să ne scoată la vot. Iată că nu e aglomerat, se poate veni, se poate vota rapid, cred că a durat două minute sau trei minute de când am venit până când am reuşit să votez. Ne dezinfectăm, purtăm mască", a adăugat Robert Negoiţă. 

UPDATE 09:45Deputatul Nicuşor Dan, candidat la funcţia de primar general al Capitalei susţinut de PNL şi USR PLUS, a declarat că a votat "cu sete" şi i-a îndemnat pe bucureşteni să se prezinte în număr mare la urne, încă de dimineaţă.

"Am votat cu mare sete şi invit bucureştenii să iasă în număr mare la vot, îi invit să iasă încă de dimineaţă, pentru că sunt condiţii speciale şi votul e puţin mai lent decât în condiţii normale. Îi invit să dea un vot util, care să pună Bucureştiul pe direcţia bună, să facă din Bucureşti oraşul pe care bucureştenii îl merită şi din care copiii noştri să nu mai vrea să plece, ci, dimpotrivă, să vrea cu mândrie să rămână", a arătat Nicuşor Dan, după ce a votat la Şcoala Gimnazială nr. 279, din Sectorul 6, potrivit Agerpres.

El a adăugat că a votat pentru a scoate din Primăria Capitalei "o caracatiţă de interese", dar şi pentru un oraş cu un "potenţial extraordinar".

UPDATE 09:30 Fostul preşedinte Traian Băsescu, candidat din partea PMP la Primăria Capitalei, îi sfătuieşte pe bucureşteni să dea un vot "util pentru ei", pentru a schimba lucrurile în oraş.

"Am votat, cred că bucureştenii vor reuşi să dea vot util pentru ei. Deocamdată, televiziunile i-au sfătuit să dea vot util pentru partide. Eu îi sfătuiesc să dea un vot util pentru ei, să aleagă pe cel care poate schimba lucrurile în Bucureşti. Le doresc o zi bună bucureştenilor", a declarat duminică Băsescu, la ieşirea de la urne.

Fostul preşedinte a votat împreună cu soţia sa, Maria Băsescu.

 

UPDATE 08:45Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, că a votat pentru pentru oamenii care îi garantează că pot îmbunătăţi viaţa în comunităţile locale. 

”Am votat pentru creşterea nivelului de civilizaţie. Conceptul de campanie a fost unul foarte clar, dezvoltarea comunităţilor locale prin investiţii, locuri de muncă şi dezvoltarea infrastructurii şi până la urmă creşterea nivelului de civilizaţie. Pentru asta am votat. Pentru oamenii care îmi garantează că pot îmbunătăţi viaţa în comunităţile locale”, a declarat Orban,

Premierul a fost nevoit să aştepte aproximativ 30 de minute la rând pentru a vota, dar a precizat că era pregătit să altepte şi mai mult.

”Eram pregătit să stau şi mai mult la coadă. Se poate vota pe parcursul întregii zile”, a subliniat premierul.

El a anunţat că a luat legătura cu preşedintele AEP să fluidizeze votul pentru ca durata de aşteptare să fie cât mai mică.

UPDATE 08:40 - Candidatul ALDE la Primăria Capitalei, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că a votat cu gândul la bucureştenii care au trăit un sentiment de frustrare fiind înşelaţi în aşteptările lor pentru că nu a existat o dezbatere electorală în principalii candidaţi la alegerile pentru Primăria Bucureşti.

UPDATE 08:10 - Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a votat la alegerile locale.

"Am votat dis-de-dimineaţă. Mă bucur că am ajuns şi de această dată să fiu primul votant din această secţie. Am votat cu gândul la toţi copiii din Bucureşti, la toţi tinerii, la toţi adulţii şi la bunicii noştri. Toţi sunt foarte importanţi", a declarat Firea.

07:00 Secţiile de votare s-au deschis în Capitală

 

Rezultate exit-poll Primăria Capitalei

 

Biroul Electoral Central a acreditat 3 institute care vor putea face sondaje de opinie la alegerile locale din 27 septembrie. Dintre acestea, doar 2 - CURS şi Avangarde - vor face exit-poll-uri în Bucureşti. 

Rezultatele exit-poll privind alegerile pentru Primăria Capitalei vor fi anunţate după ora 21:00, când se închid urnele. 

Cine sunt candidaţii la Primăria Capitalei

 

18 candidați pentru funcţia de primar general al Capitalei au fost validați de Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti, la alegerile locale din 27 septembrie.

Actualul edil general, Gabriela Firea, candidează pentru un al doilea mandat. Şi fostul preşedinte al României Traian Băsescu vrea să revină la Primăria Generală, el mai ocupând această funcţie înainte de a fi ales şef al statului. Principalul lor contracandidat este independentul Nicuşor Dan, susţinut de PNL şi Alianţa USR PLUS.

De asemenea, în cursa electorală a intrat şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Senatului.

Se vor “bate” pentru funcţia de primar şi actorii Florin Călinescu şi Bogdan Stanoevici, dar şi Ilan Laufer şi Alexandru Coita.

Candidaţii la funcţia de primar general al Bucureştiului sunt următorii: Traian Băsescu (PMP), Gabriela Firea (PSD), Nicuşor Dan (independent), Ilan Laufer (Partidul Forţa Identităţii Naţionale), Ioan Sîrbu (Alianţa Pro Bucureşti 2020), Octavian Bădescu (independent), Radu Octavian Moraru (independent), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), Radu Ghidău (Partidul Alianţa Naţional Ţărănistă), Alexandru Ion Coita (Partidul Republican din România), John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română), Cătălin Ioan Berenghi (independent), Claudiu Richard Târziu (Alianţa pentru Unirea Românilor), Bogdan Stanoevici (Partidul Social Democrat Independent), Florin Călinescu (Partidul Verde), Ileana Daniela Nănău (PRM), Valentina Bistriceanu (PER) şi Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie).

 

Șansele Gabrielei Firea de a câștiga din nou scaunul de primar al Bucureștiului. Ce spun ultimele sondaje

 

Potrivit unor surse liberale, ultimul sondaj realizat în septembrie arată că Nicușor Dan este pe primul loc în topul preferințelor bucureștenilor la alegerile locale, el fiind urmat la mică distanță de actualul primar, Gabriela Firea.

Doar câteva procente îi despart, în vreme ce Traian Băsescu, pe locul al treilea, ar primi doar 10% din voturi, conform sondajului.

Şi un alt sondaj prezentat ulterior de Nicuşor Dan arată că acesta ar avea doar câteva procente în plus faţă de Gabriela Firea.

 

Care a fost prezenţa la vot în Capitală la alegerile din 2016

 

În 2016, alegerile locale s-au desfăşurat pe 5 iunie, tot într-un singur tur de scrutin. Prezenţa la vot la nivel naţional la alegerile locale din 2016 a fost de 48,44% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, dar în Capitală,, prezenţa la vot la alegerile locale din 2016 a fost de 33,31%, cea mai mică rată de prezenţă din ţară.

Gabriela Firea a câştigat atunci Primăria Capitalei cu 42,97% din totalul voturilor valabil exprimate, urmată de candidatul USB, Nicuşor Dan, cu 30,52%, dupa centralizarea de catre BEC a rezultatelor din toate cele 1.252 de sectii existente in Bucuresti.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Totul despre alegerile locale de mâine. Ce acte ai nevoie, cum arată buletinele de vot și unde votezi
Totul despre alegerile locale de mâine. Ce acte ai nevoie, cum arată buletinele de vot și unde votezi

Duminică, 27 septembrie, românii îşi aleg primarii, consilierii locali şi judeţeni. Aici găsiţi toate informaţiile de care aveţi nevoie înainte de a merge la urne pentru a vota.

ALEGERI LOCALE 2020. Evidența populației demontează un fake-news: „Sistemul informatic funcționează normal”
ALEGERI LOCALE 2020. Evidența populației demontează un fake-news: „Sistemul informatic funcționează normal”

Nicio defecțiune la sistemul informatic de evidență a populației nu a fost raportată în prezent, afirmă reprezentanții instituției, care atrag atenția asupra unui „fake-news” înainte de alegerile locale de duminică.

Buletinele de vot la alegerile locale din 2020. Cum arată cele patru modele
Buletinele de vot la alegerile locale din 2020. Cum arată cele patru modele

Modele buletine de vot alegeri locale 2020. Duminică, 27 septembrie 2020, românii sunt chemați să aleagă primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, dar și membrii consiliilor locale şi consiliile judeţene din toată țara.

Coronavirus. Regulile speciale pe care va trebui să le respectăm dacă vrem să votăm la alegerile locale din 2020
Coronavirus. Regulile speciale pe care va trebui să le respectăm dacă vrem să votăm la alegerile locale din 2020

Mai sunt doar două zile până la alegerile locale, iar secțiile de vot au fost deja pregătite. La primul exercițiu electoral de la începutul pandemiei, regulile de igienă vor fi stricte.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.