De la începutul pandemiei, peste 4.000 de certificate Covid și 3.000 de adeverințe de vaccinare au fost falsificate în România.

Un nou caz de așa-numită „vaccinare la chiuvetă” este cercetat acum de poliţiştii Capitalei. Peste 500 de persoane, au fost vaccinate fictiv, în judeţul Călăraşi, anul trecut. Cu ajutorul adeverințelor pe care le-au primit, beneficiarii au putut călători, ori intra în marile magazine, deoarece în perioada respectivă, erau în vigoare restricţiile anti-Covid.

Vaccinările fictive au avut loc în perioada mai-noiembrie 2021, când Guvernul a aplicat mai multe restricţii anti-Covid, printre care şi carantina de noapte pentru persoanele nevaccinate. Ca să scape de reguli, 550 de persoane au apelat contra-cost la un cabinet privat dintr-o comună din judeţul Călăraşi. Medicul şi asistentele de acolo sunt bănuiți ca ar fi eliberat adeverinţe de vaccinare celor care doreau să obţină certificatul verde fără să facă vaccinul. Au aruncat serul anti-Covid, dar în acte au declarat în fals că imunizarea a avut loc.

„Poliţiştii au aflat de acest caz după ce o persoană a mers la o secţie de poliţie din sectorul şase ca să facă o sesizare. În total au avut loc şapte percheziţii la domiciliile celor bănuiți că sunt implicați in acest dosar de vaccinare la chiuvetă - una dintre ele în Capitală, iar restul în judeţul Călăraşi. La audieri au ajuns cel puţin trei persoane, printre care şi medicul care deţinea cabinetul privat din judeţul Călăraşi.”

Medicul și cei care l-au ajutat sunt cercetaţi pentru fals intelectual şi fals informatic.

Crina Eșanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei: „Personalul unui cabinet medical individual ar fi atestat în fals faptul că un număr de aproximativ 550 de persoane s-ar fi vaccinat împotriva virusului SARS COV 2 şi ar fi efectuat operaţiuni în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare în vederea eliberării adeverinţelor de vaccinare.”

Potrivit IGPR, în perioada pandemiei, la nivel naţional au fost înregistrate 269 de dosare penale pentru eliberarea a peste 4.000 de certificate COVID și 3.000 de adeverințe de vaccinare falsificate. În total, peste 1.200 de persoane au fost cercetate, aproape 300 dintre ele din domeniul sanitar. 44 de persoane suspecte au fost arestate, reţinute sau plasate sub control judiciar. Tot pentru vaccinarea la chiuveta, 1.000 de persoane sunt cercetate de Direcția Generală Anticorupție a Poliției.