„Troia din Carpați” prinde viață la Arad. Un muzeu imersiv aduce la viață o cetate de 3.500 de ani cu ajutorul tehnologiei
La Muzeul din Arad, istoria își dă mâna cu tehnologia pentru a prezenta publicului o cetate veche de peste 3.000 de ani. Vizitatorii pot participa la un spectacol imersiv, prin care sunt purtați în „Troia Carpaților”.
Odată ce au intrat în sala imersivă, vizitatorii s-au trezit în mijlocul cetății de pământ de la Sântana, din județul Arad. „Troia Carpaților” a fost ridicată în urmă cu circa 3.500 de ani, iar acum este prezentată publicului cu ajutorul tehnologiei. Mulți dintre cei care au trecut pragul Secției de Arheologie s-au simțit ca într-un joc pe calculator.
Sebastian Bunghez, profesor de istorie: „Foarte interesant este o reconstituire destul de precisă a cetății, au făcut o treabă bună și cred că pentru copii va fi o atracție acest obiectiv”.
Bogdan Blaga, director adjunct Complexul Muzeal Arad: „Vedem exact cum era această cetate extraordinară în perioada în care a funcționat. Este o atracție pentru publicul tânăr și așa putem noi ca și muzeu să aducem câți mai mulți vizitatori prin aceste inserții interactive”.
Pe lângă proiecțiile impresionante, vizitatorii au avut ocazia să descopere podoabe din aur, vechi de 6.000 de ani, ori armuri. Secția de arheologie a Complexului Muzeal Arad a fost închisă în ultimii 9 ani și redeschisă, acum, în urma unei investiții de 2,9 milioane de lei.