„Spartul caprelor”, tradiție de peste 100 de ani. Cum sunt alungate spiritele rele
Locuitorii comunei Oituz din județul Bacău au întâmpinat noul an cu obiceiul numit „spartul caprelor”.
Împărțiți în șase cete, tinerii străbat ulițele cu făclii aprinse, iar în centrul satului aprind caprele cu care au colindat la final de an.
Conform tradiției, toate relele din anul trecut ar trebui să piară, iar noul an să aibă doar spirite bune.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Polițiștii și jandarmii s-au asigurat că toată procesiunea se desfăşoară în siguranţă.
Primii care au ieșit la drum au fost cei din Ceata De Peste Vale. 70 de flăcăi au agitat făclii în zgomote de petarde și fanfară. Au făcut gălăgie cât să alunge din sat toate spiritele rele, și după un drum de o oră au dat foc caprelor cu care au colindat la sfârșitul anului.
Imediat cum Ceata de Peste Vale s-a întors către casă, a ieșit la drum Ceata Cotunenilor. În acest an au fost mai puțini decât anul trecut, însă zgomotul făcut de ei cu siguranță a alungat orice spirit rău.
Chiar dacă acest obicei s-a mai schimbat de-a lungul anilor, el dăinuie de mai bine de 100 de ani. Tradiția, dar și curiozitatea, adună an de an sute de localnici pe ulițele satului.
Localnică: „Sunt șase cete demunite după locul de proveniență. Este ceata din Ferăstrău, ceata din Călcâi, Hătman, Peste Vale și Cotu din Jos. Spartul caprei este un obicei străvechi și unic la noi în țară. Reprezintă misiunea urătorilor de a alunga spiritele rele, ghinionul din gospodăriile noastre, fiind curățați pentru un an mai bun.”
Localnic: „Pentru mine aș vrea să mai întineresc un pic și să iau viața de la capăt. Viața este atât de frumoasă că merită trăită intens și să nu fii răutăcios în viață. Totul e să fii bun și să ajuți semenii.”
Forțele de ordine au fost mobilizate pentru ca totul să se desfășoare în condiții de siguranță.
Mormenache Alexandru, Gruparea Mobilă de Jandarmi: „Noi asigurăm măsurile de ordine și siguranță publică pentru ca totul să se desfășoare fără probleme.”
După mai bine de patru ore de lumina și gălăgie și numai după ce s-au asigurat că niciun spirit rău nu va mai cutreiera satul, oamenii s-au întors la casele lor.
Sursa: Pro TV
Etichete: Bacau, traditie, spartul caprelor, Anul Nou,
Dată publicare:
04-01-2020 08:23