„Să nu mai miroasă a mort p-acolo”. Cum ascundeau neregulile patronii azilelor groazei, înainte de controale
Apar detalii tulburătoare în cazul căminelor groazei, în care zeci de oameni au fost torturați și înfometați în trei centre din județul Ilfov.
Anchetatorii au descoperit că liderul rețelei ar fi cheltuit mii de euro, din banii bătrânilor, pe prostituate, droguri și lăutari. Între timp, suspecții arestați au contestat măsura la Curtea de Apel.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Godei Ștefan Cristian dispune de sume de bani însemnate pe care le cheltuiește pentru a apela periodic la serviciile unor prostituate, pentru a își procura droguri sau sume pe care le oferă la lăutari, (...) a cheltuit pentru o singură astfel de serie de distracții, într-o noapte, suma de 25.000 de lei", se arată în Referatul procurorilor DIICOT.
Rețeaua ar fi câștigat de pe urma bătrânilor aproape 4 milioane de lei, iar din referatul procurorilor reiese că în timp ce liderul rețelei petrecea pe banii bătrânilor, aceștia sufereau de foame în centrele controlate de el și fratele lui. Mai mult, suspecții care administrau centrul numit Casa Cora încercau să le vândă bătrânilor fără rude și locuințele.
Cristea Alexandru: „A rămas ciorbă de ce a adus ăștia astăzi, e oala cam trei sferturi, mai fierb așa niște paste, mai pun niște apă și le dau diseară tot ciorbă?”
Godei Daniel: „Da, da, da, da, păi, ce, doar nu oi arunca-o?!”
Iată ce a povestit un martor că primeau bătrânii de mâncare dimineața.
Martor: „Sandu” a redus porțiile de la două felii de pâine cu margarină, la una și câte două felii de pâine cu zacuscă. În total au fost folosite 4 borcane mici cu zacuscă, la 28 de pacienți, o felie de pâine cu parizer și ceai.
Potrivit anchetatorilor, suspecții erau ajutați de funcționari ai statului. De exemplu, știau când urmează să fie controlați de autorități astfel încât să ascundă neregulile. Într-o astfel de situație, fratele liderului rețelei instruia telefonic angajații centrului.
Godei Daniel: „Sus să se urce ăştia să mai dea şi ei cu parfum p-acolo, să aerisescă un pic.”
Sandu: „S-au urcat, acum au coborât.”
Godei Daniel: „Să nu mai miroasă a mort p-acolo. Că m-a sunat de la AJPIS că vin săptămâna asta ca să... pentru licența finală (...) Să scoată, să pună, să pună fețe noi, să fie curat giugiuc.”
Într-o altă convorbire telefonică, un angajat al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov îi învață pe membrii rețelei să întocmească fictiv documente din care să reiasă că centrul beneficiază de specialiști care i-ar consulta pe bătrâni.
Țicu Andrei: „Păi atunci, dați un document, ceva, din care reiese că sunteți și voi acolo, că de fapt asta ne... îi interesează pe-ăștia de la ANPD. Să reiasă că la "Gabriel cel Viteaz" sunt psihologi, asistenți sociali, kinetoterapeuți... (...)”
Cărăulașu Ioana: „Da, eu înțeleg, eu am crezut că nu este necesar să fim și noi (...)”
Țicu Andrei: „Să faceți niște fictive, în care să reiasă lucru ăsta.”
Abia după trei zile după declanșarea anchetei în căminele sociale din Ilfov, șefa Direcției de Asistență Socială sector 3, Mihaela Ungureanu, care ar fi trebuit să desfășoare controale la centre, și-a cerut suspendarea din funcție. Potrivit Centrului de Investigaţii Media, instituţia plătea lunar 30.000 euro Asociaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz care ar fi trebuit să îngrijească vârstnicii şi persoanele vulnerabile.
Este a doua decizie de acest fel, după ce și consiliera Ligia Gheorghe, care apare în dosarul instrumentat de DIICOT, s-a suspendat din funcția deținută în Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea.
Un comunicat al ministerului menționează că suspendarea vine pentru ''a nu afecta percepția publică privind activitatea ministrului''.
„Pentru a nu afecta percepția publică privind activitatea ministrului Gabriela Firea și a ministerului, doamna G. L. a solicitat astăzi suspendarea contractului de muncă pentru funcția de consilier al ministrului, pe perioada desfășurării anchetei." – se arată în comunicat.
Ororile din camine au continuat luni de zile, deși autoritățile știau de ele.
Marius Budăi, ministrul Muncii: „La centrele astea s-au făcut controale încă din februarie și s-au prezentat acele documente către Procuratură, DIICOT, MAI și așa mai departe.”
Premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea mai multor șefi de instituții centrale și județene cu atribuții de control. Este vorba despre șefi ai Agenției Naționale pentru Plăți, Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități și ai Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilulul.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare:
09-07-2023 09:03