„OMS chiar a dat-o în bară”, spune Donald Trump. Reacția Organizației Mondiale a Sănătății
Preşedintele american Donald Trump a afirmat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a eşuat în modul de a gestiona pandemia cu noul coronavirus, acuzând totodată organizaţia că este „foarte China-centrică”, relatează marţi dpa.
Liderul de la Casa Albă s-a făcut astfel, aparent, ecoul criticilor în sensul că OMS s-a bizuit în prea mare măsură pe informaţii din China, în faza iniţială a epidemiei.
Au fost de asemenea semne că OMS a ignorat datele din Taiwan, ce indicau existenţa de contacte, în timp ce Beijingul afirma contrariul. OMS, la fel ca Organizaţia Naţiunilor Unite, nu recunoaşte Taiwanul.
Criticile din partea lui Trump vin pe de altă parte şi pe fondul preocupărilor crescânde legate de felul în care a gestionat însăşi Casa Albă semnele iniţiale că se apropie o pandemie, minimalizând uneori riscul ca SUA să fie afectate.
Totuşi, Trump a blocat un mare număr de curse aeriene din China încă din ianuarie.
„OMS chiar a dat-o în bară. Dintr-un motiv sau altul, finanţată în mare parte de Statele Unite, totuşi foarte China-centrică. Vom analiza bine acest lucru”, a transmis Trump pe Twitter.
„Din fericire am respins sfatul său (al OMS) privind menţinerea deschisă a graniţelor cu China la început. De ce ne-a făcut o astfel de recomandare greşită?”, a adăugat preşedintele american.
The W.H.O. really blew it. For some reason, funded largely by the United States, yet very China centric. We will be giving that a good look. Fortunately I rejected their advice on keeping our borders open to China early on. Why did they give us such a faulty recommendation?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 7, 2020
Mai devreme în acest an, Trump a lăudat în mod repetat China pentru felul în care a gestionat epidemia cu noul coronavirus, care a avut originea în Wuhan.
OMS dezminte că ar fi „China-centrică”, după criticile lui Trump
Mai mulţi oficiali din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au dezminţit miercuri că aceasta ar fi „China-centrică” şi au subliniat că nu e momentul pentru o reducere de fonduri, în plină pandemie, relatează Reuters.
Statele Unite sunt principalul donator de fonduri către organizaţia cu sediul la Geneva şi căreia Trump i-a reproşat marţi că nu a făcut recomandări adecvate la începutul epidemiei cu noul coronavirus.
Contribuţia SUA la OMS în 2019 a fost de peste 400 milioane de dolari, aproape dublu faţă de a doua cea mai mare din partea unui stat membru. China a plătit în ce o priveşte 44 de milioane de dolari.
„Ne aflăm încă în faza acută a unei pandemii, aşa că nu este momentul ca fondurile să fie diminuate”, a spus dr. Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa.
Dr. Bruce Aylward, înalt consilier al directorului general al OMS, a apărat la rândul său relaţia acesteia cu China, punând accentul pe importanţa cooperării cu autorităţile de la Beijing pentru a înţelege epidemia care a început în Wuhan.
„La începutul epidemiei a fost de importanţă absolut crucială să avem acces deplin la toate datele posibile, să mergem în teren şi să lucrăm cu chinezii pentru a înţelege” ce se întâmplă, a declarat el presei.
Acesta a justificat de asemenea recomandările OMS de a menţine deschise graniţele afirmând că autorităţile chineze au depus mari eforturi pentru a identifica şi detecta primele cazuri şi contactele acestora şi a se asigura că respectivele persoane nu călătoresc, pentru a ţine în frâu virusul.
Să nu politizăm virusul, răspunde directorul OMS criticilor lui Trump
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut miercuri ca pandemia de COVID-19 să nu fie "politizată", în răspuns la acuzațiile aduse de Donald Trump organizației, relatează AFP.
"Să nu politizăm virusul", a spus Ghebreyesus în răspuns la întrebarea unui reporter, într-o videoconferinţă de presă, îndemnând totodată SUA şi China să se "unească pentru a combate acest inamic periculos".
"Aşadar, sfatul meu (constă în) trei lucruri: vă rog, unitate la nivel naţional, fără folosirea COVID în scopuri politice. În al doilea rând, solidaritate onestă la nivel global. Şi leadership onest din partea SUA şi China", a subliniat directorul OMS