Serghei Șoigu: „După o luptă de două ore, inamicul a pierdut 30 de tancuri și până la 350 de soldați”
În timp ce Vladimir Putin l-a asigurat pe Alexandr Lukașenko că Rusia va muta arme nucleare tactice în Belarus, de luna viitoare, oamenii de știință norvegieni anunţă că au găsit dovezi că s-a produs o explozie masivă în zona barajului din Ucraina.
Este vorba despre semnale seismice înregistrate tocmai pe teritoriul României, în Bucovina. La rândul lor, serviciile de informații ucrainene susțin că au interceptat o convorbire telefonică între militari ruși, care ar dovedi că invadatorii au aruncat în aer barajul.
Convorbire telefonică: „Nu ei (ucrainenii, n.r.) sunt cei care au lovit. Grupul nostru de sabotaj este acolo. Au vrut să îi sperie cu acest baraj. Nu a mers conform planului, a fost mai mult decât au plănuit.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este și cel mai verosimil scenariu - rușii ar fi distrus printr-o explozie internă barajul pentru a zădărnici ofensiva ucraineană, peste Nipru. NORSAR, organismul norvegian de monitorizare a interzicerii testelor nucleare, a anunţat că semnalele seismice - înregistrate în Bucovina, România, la 620 de kilometri de barajul distrus - au indicat ceea ce putea fi detonarea unei cantităţi mari de explozibil - aproximativ la ora trei dimineața, pe 6 iunie.
Dar Moscova continuă să susțină teoria că ar fi fost un atac "planificat și efectuat la ordinul dat de Kiev", pentru a "priva Crimeea de apă" și a distrage atenția de la câmpul de luptă.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Nu trebuie să uităm că acțiunile de salvare (în zonele inundate) se desfășoară sub bombardamentele forțelor armate ucrainene. Aceste bombardamente barbare nu încetează. Știți că oamenii care au suferit din cauza inundațiilor au fost uciși în urma bombardamentelor, inclusiv o femeie însărcinată. Și, desigur, trebuie să ne reamintim, de fiecare dată, că inundațiile catastrofale au fost cauzate de un act de sabotaj din partea ucrainenilor, care au distrus barajul hidrocentralei Kahovka.”
Numai că forțele ruse sunt cele bombardează necontenit, punând în pericol operațiunile de evacuare a sinistraților.
Între timp, este tot mai evident că Ucraina a pornit mult așteptata ofensivă, pentru recuperarea teritoriilor ocupate - care se concentrează mai ales pe direcția Zaporojie.
Moscova susţinea asta de câteva zile, insistând, însă, că toate acţiunile ucrainenilor au fost respinse și inamicul a suferit pierderi grele.
Olga Skabeeva, prezentatoare la televiziunea de stat din Rusia: „Forţele ucrainene au atacat cu tancuri NATO şi blindate uşoare. Armata noastră a respins aceste atacuri.”
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: „În direcția Zaporojie, inamicul a încercat să spargă apărarea noastră cu forțele brigăzii 47 mecanizate. După o luptă de două ore, inamicul a pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie și până la 350 de soldați.”
Totodată, rușii au publicat imagini, filmate de sus, care ar demonstra, pretind ei, că au fost distruse blindate livrate de occidentali, inclusiv temutele tancuri germane Leopard 2. Doar ca unele imagini sunt vechi de câteva luni. Altele - postate de ministerul rus al apărării....
Michael Biesecker, Associated Press: „Nu surprind atacarea unor tancuri, ci mai degrabă a unor ...tractoare. Vehiculul din imagini are clar patru roţi şi se înalță considerabil de la sol. Aceste detalii nu corespund unui tanc Leopard 2, care arată mai degrabă ca un buldozer şi e foarte scund tocmai ca să fie o ţintă cât mai greu de atins de către inamic.”
Valentin Châtelet, cercetător asociat la Laboratorul de cercetare criminalistică digitală al Consiliului Atlantic: „Asemenea exagerări au două obiective: să arate un presupus avantaj al Rusiei în conflict şi să abată atenţia de la contra-ofensiva ucraineană.”
Pentagonul a optat pentru o atitudine precaută, care confirmă, totuşi, întețirea luptelor.
Pe de altă parte, sunt trei răniți, cel puțin, după ce o dronă a lovit o clădire rezidențială din orașul Voronej, în sudul Rusiei, la 200 de kilometri de granița cu Ucraina.
Serviciile de informații ruse au anunțat că investighează ... incidentul.