„Mănânci și câștigi”. Festival de sarmale cu premii, în București. Altul e cu pâine după rețete străvechi
Dacă aveţi drum prin Bucureşti, trebuie să ştiţi că târgul pâinii și cel al sarmalelor ne ispitesc simultan, în acest weekend.
La Muzeul Satului sunt sute de sortimente de lipii și franzele coapte după rețete vechi. Iar în parcul IOR, cazanul cu sarmale e gazda unui concurs - cine găsește un răvaș sub frunza de viță, primește pe loc un premiu în bani.
Adriana Stere, corespondent PROTV: „Primele pâini, cu un gust similar cu cel pe care-l cunoaștem azi, au fost produse în Iordania, acum peste 9.000 de ani. Arata ca lipiile pe care tot mai mulți le preferă în loc de franzela albă. Aceasta, din două tipuri de făină, a stat la dospit 48 de ore. Coca a fost frământată și a trecut prin a doua dospire. N-are nevoie de nimic… poate un fir de ulei de măsline, busuioc și rozmarin.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După patru ani de experimente, un brutar a obținut în sfârșit o pâine elastică dintr-o specie arhaică de grâu comestibil- eincorn. Negustorii au umplut tarabele din Muzeul Satului cu... povești:„Acestea noi le numim cococi. Când familiile noastre mănâncă post, sunt foarte bune cu fasole!”
Dar clienții moderni pun mult preț pe partea estetică.
„Avem niște șabloane cu care sunt făcute pătrățelele, dar unele sunt făcute chiar cu mâna. O pâine de calitate superioară ar trebui să spună o poveste, așa trebuie să spună povestea atunci când iese din cuptor.”
-Cât de des mâncați pâine?
-În fiecare zi.
-Se vede pe mine.
La târg au venit și producători cu câte ceva de întins pe felia de pâine.
Marius Igna, apicultor: „Când eram mici, mâncam miere pe pâine, cremoasă, și am crescut mare, de aproape doi metri”.
Alexandru Ilie, producător: „Dulceața merge extraordinar pe o feliuță de pâine. Toate sunt de anul acesta, cu un adaos de zahăr de numai 20%”.
Copiii generației mele auzeau la fiecare masă îndemnul ”ia cu pâine”! Mulți ani mai târziu, românii “iau cu pâine”, inclusiv jumătate dintre coșurile de cumpărături online. Generația sub 30 de ani mănâncă mai puțină mămăligă, așa că pâinea se alătură adesea unui fel de mâncare câștigător pe mesele noastre: sarmalele.
Elena Ghețu, bucătăreasă: „Am pus în câteva sărmăluțe norocoase răvașe. Cine le găsește primește câte 50 de lei”.
Adică... un fel de ”mănânci și câștigi”.