Peste 12 000 de participanți la ediția aniversară a Balkanik Festival – Home of World Music

Balkanik fest

Între 8 – 10 septembrie s-a desfășurat la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, cea de-a zecea ediție a Balkanik Festival – Home of World Music.

Recunoscut la nivel internațional atât pentru artiștii inediți pe care publicul îi poate descoperi an de an, dar și pentru atmosfera unică, ediția aniversară, cea mai amplă de până acum, a adus la un loc peste 12.000 spectatori în cele trei zile în care s-a desfășurat, atât români, cât și străini care călătoresc în capitala României pentru a participa la festival.

Noutatea care a marcat cei zece ani de Balkanik Festival a fost Balkanik Street Fair, care a dat o nouă dimensiune a experienței de festival și care a închis strada Uranus pentru mașini, transformând-o pentru trei zile într-un spațiu menit experimentării culturii, creativității și tradițiilor din zona Balcanilor, printr-un târg de artizanat și meșteșuguri reinterpretate, delicii gastronomice și muzica asigurată de 9 DJ, la care accesul publicului a fost liber.

„Balkanik Festival este proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă 2023”. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Balkanik Festival este unul dintre cele mai apreciate festivaluri de world music din Europa și promovează un spirit incluziv, prin caracterul de melting pot cultural pentru comunitățile din București. Reunind Occidentul și Orientul, Grădina Uranus a găzduit 9 concerte live, cu artiști din 8 țări, iar selecția din 2023 a inclus atât artiști cunoscuți și îndrăgiți de public, dar și emergenți, cu toții explorând muzică tradițională reinterpretată și fuzionată.

Citește și
EXCLUSIV Statul român, pe cale să piardă Mobra, marca istorică de motorete. Un investitor a cerut la Oficiul Mărcilor să fie unicul deținător al brandului în toată Europa

Concertele de la Balkanik Fest

Pe scenă au urcat vineri Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia), Paulina (România) și SMADJ Balkan Project (Franța-Tunisia); Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România), Taraf de Caliu (România) și Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România) au concertat sâmbătă, iar ultima zi de festival i-a adus în fața publicului pe Wernyhora (Polonia), Extraliscio (Italia) și Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franța). Duminică, în timpul zilei, muzica a fost asigurată în Grădină de Obeah.

Scena de pe strada Uranus a reunit 9 DJ din zona de world music și nostalgie: M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu, Ligia Keșișian & Lucas Molina,   Irina Popescu, ABASC, Miko.

Grădina Uranus și Strada Uranus s-au transformat din nou într-un spațiu care era renumit odinioară pentru vitalitatea sa, aducând vizitatorilor peste 20 de designeri, artizani și meșteri și numeroase demonstrații și ateliere ale unor meșteșuguri vechi – țesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint și cupru. De asemenea, în douăzeci de zone gastronomice variate, gurmanzii au putut gusta delicii culinare, de la mâncare la ceaun la bunătăți vegane orientale, bucate din America Latină și cafea la nisip.

O altă noutate a ediției aniversare a fost zona de dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităților locale, dezbateri despre slow fashion și slow design, ecosistem cultural, re-sourcing de muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc. Și, în premieră în 2023, Sambodhi Yoga Studio a adus la festival peste 10 clase de yoga și mișcare.

Și micii vizitatori au putut participa la numeroase ateliere și spectacole destinate lor, de la pictură pe ceramică, modelaj în lut, colaje, steluțe origami și până la face painting, codițe cu ață, baloane uriașe de săpun, jonglerii și spectacole cu gheață carbonică.

Turnul de Apă proiectat de Anghel Saligny, faimosul monument istoric pe care bucureștenii îl pot vedea o dată pe an, la Balkanik Festival, a luat viață prin video mapping cu visuals oferite de Adistu, cu ajutorul unor videoproiectoare de ultimă generație, oferite de Epson România.

Despre festival

După ce a primit recunoaștere internațională ca fiind unul dintre cele mai vibrante și autentice festivaluri de world music din Europa, Balkanik Festival își continuă misiunea de a reuni la București Occidentul și Orientul, invitând o selecție de artiști cunoscuți și emergenți de muzică tradițională reinterpretată și fuzionată. Astfel, sunetele tradiționale ale diferitelor culturi reprezentate în cadrul festivalului își găsesc forme noi de manifestare, prin jazz, rock sau arhitecturi electronice.

Despre spațiu:

Grădina Uranus, care găzduiește faimosul turn de apă proiectat de Anghel Saligny, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din București, este unul dintre puținele spații care au supraviețuit din vechiul cartier Uranus, demolat în vremea dictaturii comuniste pentru construirea Casei Poporului. Balkanik Festival s-a întors acasă în 2022, în această mare grădină din centrul Bucureștiului, un spațiu magic care a găzduit 8 ediții până acum.

Articol recomandat de sport.ro
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Citește și...
Reacția lui Mircea Cărtărescu când a văzut una dintre cărțile sale tradusă în limba maghiară
Reacția lui Mircea Cărtărescu când a văzut una dintre cărțile sale tradusă în limba maghiară

Scriitorul Mircea Cărtărescu şi-a lansat, joi seară, la Miercurea-Ciuc, traducerea în maghiară a volumului "Nu striga niciodată ajutor" şi a spus că pentru el este un privilegiu să fie tradus în limba maghiară.

Muzica a umplut străzile Clujului timp de cinci zile. Festivalul de Operă în aer liber a atras mii de spectatori
Muzica a umplut străzile Clujului timp de cinci zile. Festivalul de Operă în aer liber a atras mii de spectatori

La Cluj-Napoca muzica a inundat străzile timp de cinci zile. Festivalul de Operă în aer liber a bucurat mii de oameni, oaspeți la reprezentații gratuite.

 

Sibiu, transformat într-o scenă uriașă timp de 10 zile. Peste 800 de spectacole au captivat publicul
Sibiu, transformat într-o scenă uriașă timp de 10 zile. Peste 800 de spectacole au captivat publicul

A sunat gongul de final, la închiderea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. A fost ediția cu numărul 31.

 

Recomandări
Incident grav în Gara Basarab. O locomotivă a lovit un tren cu pasageri, iar mai mulți călători s-au lovit în urma impactului
Incident grav în Gara Basarab. O locomotivă a lovit un tren cu pasageri, iar mai mulți călători s-au lovit în urma impactului

Autoritățile au declanșat planul roșu, în urma unui incident grav, petrecut în Gara Basarab din Capitală. O locomotivă a lovit vagoanele la care urma să se cupleze, iar la fața locului au fost trimise mai multe echipaje.

Marile sectoare ale economiei mondiale au fost afectate grav de avaria tehnică a Windows. Ce pierderi uriașe au înregistrat
Marile sectoare ale economiei mondiale au fost afectate grav de avaria tehnică a Windows. Ce pierderi uriașe au înregistrat

O uriașă avarie tehnică a blocat activitatea a sute de companii din toată lumea, care foloseau serviciile și aplicațiile Microsoft.

De la ce ar fi pornit revolta românilor din Leeds, Anglia. „A scăpat copilul și s-a lovit la cap”
De la ce ar fi pornit revolta românilor din Leeds, Anglia. „A scăpat copilul și s-a lovit la cap”

S-a lăsat cu război de strada în orașul britanic Leeds din nordul Angliei în momentul în care autoritățile locale au luat 5 copii dintr-o familie de români.