Consolid8 Festival 2023. Cum pot arăta orașele viitorului? Designerului olandez Daan Roosegarde, în premieră la Brașov

consolid8

Brașovul se pregătește să găzduiască un eveniment inspirațional toamna aceasta: consolid8 Festival, primul festival din Europa de Est dedicat tehnologiilor verzi și dezvoltării urbane durabile.

A doua ediție - Green Vision - Impactful Solutions, va avea loc la Teatrul „Sică Alexandrescu" din Brașov în perioada 22-24 septembrie 2023.

consolid8 Festival își propune să aducă conceptele sustenabile mai aproape de oameni și afaceri, facilitând accesul la educație, informare și soluții verzi.

În lumea tot mai aglomerată a orașelor, nevoia de a aduce îmbunătățiri semnificative în calitatea vieții de zi cu zi devine o prioritate tot mai evidentă. Nu ar trebui să privim aspirația către o viață mai bună în mediul urban ca pe un lux, ci ca pe o necesitate incontestabilă pentru toți locuitorii, un drept fundamental de a respira aer curat, de a dispune de un sistem de transport eficient și inteligent, precum și de a lucra în clădiri care sunt prietenoase cu mediu și energie. Conceptul de „orașe verzi” este de mult timp pe agenda mai multor instituții europene, iar România depune eforturi pentru a iniția proiecte în această direcție. Interesul cetățenilor pentru un stil de viață sănătos și confortabil este în creștere, mai ales în urma pandemiei. Un exemplu concret poate fi observat în domeniul construcțiilor, unde anul trecut au fost certificate peste 150 de clădiri verzi în România.

Daan Roosegaarde, invitat special la consolid8 Festival

Citește și
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO
consolid8

În contextul presiunilor climatice, consolid8 Festival aduce laolaltă numeroși experți locali și internaționali care vor dezbate și propune soluții sustenabile și tehnologii verzi cu impact pe termen lung asupra traiului din mediile urbane. Unul dintre aceștia este Daan Roosegaarde, artist, designer și antreprenor olandez, renumit pentru abordarea sa inovatoare în ceea ce privește viitorul designului și infrastructurii în spațiile publice, cu un accent deosebit asupra sectorului energetic. Acesta va aborda subiectul peisajelor urbane ale viitorului și modul în care acestea pot schimba felul în care ne conectăm cu natura. Prin activitățile sale, Roosegaarde explorează modalități creative și tehnologice de utilizare a resurselor naturale într-un mod durabil și eficient. El este creatorul celui mai mare purificator de aer din lume, al artificiilor organice și a celei mai circulate piste de biciclete din lume care se încarcă cu energie pe timpul zilei și se luminează pe timp de noapte.

Ambasada Țărilor de Jos sprijină familiarizarea publicului român cu exemplele de bune practici din comunitatea olandeză și și-a asumat un rol activ cadrul consolid8 Festival pentru a face prezența speakerului posibilă.

Traseul Van Gogh Path

La capitolul număr de piste de biciclete, România încă mai are de recuperat, cel puțin în mediul urban. Conform unor studii realizate în 2022, 10 dintre cele mai mari orașe din țara noastră (București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Craiova, Brașov, Oradea, Arad și Sibiu), împreună 571,1 de kilometri de piste de biciclete, cu aproape 35% mai puțin față de Amsterdam (767 de kilometri). Brașov are doar 32,5 kilometri. Ce soluții există pentru ca în Brașov să crească numărul acestor piste și astfel educația civică privind mobilitatea sustenabilă să fie în focus? Când va putea România să adopte mersul pe bicicletă ca fiind un mijloc sănătos de deplasare urban și nu doar un sport? Ce putem învăța de la Olanda, unde nu numai că există piste de biciclete, dar acestea sunt luminate într-un mod artistic pe timp de noapte? Daan Roosegaarde ne oferă un exemplu, cu pista Van Gogh. 

Traseul VAN GOGH PATH este un proiect memorial în Eindhoven Olanda care celebrează patrimoniu cultural și îl conectează cu inovația. Traseul VAN GOGH PATH se încarcă cu energie în timpul zilei și strălucește pe timp de noapte. Pe lângă faptul că este un loc deosebit de inspirațional, acesta reprezintă și o inițiativă care contribuie la îmbunătățirea siguranței publice și a turismului local.

VAN GOGH PATH este parte a proiectului SMART HIGHWAY, care se concentrează pe dezvoltarea drumurilor interactive și sustenabile ale viitorului, dezvoltat de Daan Roosegaarde și Heijmans Infrastructure despre care artistul vorbește și la Melbourne Design week. Scopul acestui proiect este de a crea drumuri inteligente care utilizează lumină, energie și informații pentru a interacționa cu traficul. Proiectul a fost premiat cu Best Future Concept, Dutch Design Award, NL. Accenture Innovation Award, NL. INDEX Award, DM. 

În cadrul Consoldi8 Talks, vor fi prezentate numeroase exemple de bune practici și keynote-uri despre modul în care putem să ne conectăm cu natura, chiar și în mediul urban. Vor fi discutate modalități prin care cetățenii pot să se educe pentru a adopta obiceiuri sănătoase și despre cum să dezvolte un business orientat către soluții durabile. Înscrierile pentru eveniment sunt încă deschise, iar biletele sunt gratuite și pot fi obținute accesând acest link: https://www.consolid8.ro/festival/

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează"

Sudul României se va transforma în deșert, dacă terenurile degradate de agricultură intensivă și secetă nu vor fi protejate.

Grupul Premier Energy achiziționează parcul eolian „Mihai Viteazu”, situat în județul Constanța
Grupul Premier Energy achiziționează parcul eolian „Mihai Viteazu”, situat în județul Constanța

Grupul Premier Energy cumpără încă 80 MW în județul Constanța. Tranzacția, în valoare de 88 de milioane de euro, este supusă aprobărilor de reglementare standard pentru acest tip de tranzacție în România.

Materialul care ar putea salva planeta. Oamenii de ştiinţă au descoperit cum pot fi stocate gazele cu efect de seră
Materialul care ar putea salva planeta. Oamenii de ştiinţă au descoperit cum pot fi stocate gazele cu efect de seră

Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon.  

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45
ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii iar ProTv vă transmite Slujba de la Mănăstirea Antim, din Capitală.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.