Consolid8 Festival 2023. Cum pot arăta orașele viitorului? Designerului olandez Daan Roosegarde, în premieră la Brașov

consolid8

Brașovul se pregătește să găzduiască un eveniment inspirațional toamna aceasta: consolid8 Festival, primul festival din Europa de Est dedicat tehnologiilor verzi și dezvoltării urbane durabile.

A doua ediție - Green Vision - Impactful Solutions, va avea loc la Teatrul „Sică Alexandrescu" din Brașov în perioada 22-24 septembrie 2023.

consolid8 Festival își propune să aducă conceptele sustenabile mai aproape de oameni și afaceri, facilitând accesul la educație, informare și soluții verzi.

În lumea tot mai aglomerată a orașelor, nevoia de a aduce îmbunătățiri semnificative în calitatea vieții de zi cu zi devine o prioritate tot mai evidentă. Nu ar trebui să privim aspirația către o viață mai bună în mediul urban ca pe un lux, ci ca pe o necesitate incontestabilă pentru toți locuitorii, un drept fundamental de a respira aer curat, de a dispune de un sistem de transport eficient și inteligent, precum și de a lucra în clădiri care sunt prietenoase cu mediu și energie. Conceptul de „orașe verzi” este de mult timp pe agenda mai multor instituții europene, iar România depune eforturi pentru a iniția proiecte în această direcție. Interesul cetățenilor pentru un stil de viață sănătos și confortabil este în creștere, mai ales în urma pandemiei. Un exemplu concret poate fi observat în domeniul construcțiilor, unde anul trecut au fost certificate peste 150 de clădiri verzi în România.

Daan Roosegaarde, invitat special la consolid8 Festival

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei
consolid8

În contextul presiunilor climatice, consolid8 Festival aduce laolaltă numeroși experți locali și internaționali care vor dezbate și propune soluții sustenabile și tehnologii verzi cu impact pe termen lung asupra traiului din mediile urbane. Unul dintre aceștia este Daan Roosegaarde, artist, designer și antreprenor olandez, renumit pentru abordarea sa inovatoare în ceea ce privește viitorul designului și infrastructurii în spațiile publice, cu un accent deosebit asupra sectorului energetic. Acesta va aborda subiectul peisajelor urbane ale viitorului și modul în care acestea pot schimba felul în care ne conectăm cu natura. Prin activitățile sale, Roosegaarde explorează modalități creative și tehnologice de utilizare a resurselor naturale într-un mod durabil și eficient. El este creatorul celui mai mare purificator de aer din lume, al artificiilor organice și a celei mai circulate piste de biciclete din lume care se încarcă cu energie pe timpul zilei și se luminează pe timp de noapte.

Ambasada Țărilor de Jos sprijină familiarizarea publicului român cu exemplele de bune practici din comunitatea olandeză și și-a asumat un rol activ cadrul consolid8 Festival pentru a face prezența speakerului posibilă.

Traseul Van Gogh Path

La capitolul număr de piste de biciclete, România încă mai are de recuperat, cel puțin în mediul urban. Conform unor studii realizate în 2022, 10 dintre cele mai mari orașe din țara noastră (București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Craiova, Brașov, Oradea, Arad și Sibiu), împreună 571,1 de kilometri de piste de biciclete, cu aproape 35% mai puțin față de Amsterdam (767 de kilometri). Brașov are doar 32,5 kilometri. Ce soluții există pentru ca în Brașov să crească numărul acestor piste și astfel educația civică privind mobilitatea sustenabilă să fie în focus? Când va putea România să adopte mersul pe bicicletă ca fiind un mijloc sănătos de deplasare urban și nu doar un sport? Ce putem învăța de la Olanda, unde nu numai că există piste de biciclete, dar acestea sunt luminate într-un mod artistic pe timp de noapte? Daan Roosegaarde ne oferă un exemplu, cu pista Van Gogh. 

Traseul VAN GOGH PATH este un proiect memorial în Eindhoven Olanda care celebrează patrimoniu cultural și îl conectează cu inovația. Traseul VAN GOGH PATH se încarcă cu energie în timpul zilei și strălucește pe timp de noapte. Pe lângă faptul că este un loc deosebit de inspirațional, acesta reprezintă și o inițiativă care contribuie la îmbunătățirea siguranței publice și a turismului local.

VAN GOGH PATH este parte a proiectului SMART HIGHWAY, care se concentrează pe dezvoltarea drumurilor interactive și sustenabile ale viitorului, dezvoltat de Daan Roosegaarde și Heijmans Infrastructure despre care artistul vorbește și la Melbourne Design week. Scopul acestui proiect este de a crea drumuri inteligente care utilizează lumină, energie și informații pentru a interacționa cu traficul. Proiectul a fost premiat cu Best Future Concept, Dutch Design Award, NL. Accenture Innovation Award, NL. INDEX Award, DM. 

În cadrul Consoldi8 Talks, vor fi prezentate numeroase exemple de bune practici și keynote-uri despre modul în care putem să ne conectăm cu natura, chiar și în mediul urban. Vor fi discutate modalități prin care cetățenii pot să se educe pentru a adopta obiceiuri sănătoase și despre cum să dezvolte un business orientat către soluții durabile. Înscrierile pentru eveniment sunt încă deschise, iar biletele sunt gratuite și pot fi obținute accesând acest link: https://www.consolid8.ro/festival/

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Românii vor fi nevoiți să renunțe la centralele de apartament pe gaz, iar combustibilii se vor scumpi. Când se va întâmpla
Românii vor fi nevoiți să renunțe la centralele de apartament pe gaz, iar combustibilii se vor scumpi. Când se va întâmpla

Românii vor fi nevoiți să renunțe treptat la centralele de apartament care funcționează pe gaz și vor resimți o creștere a costurilor la combustibili.

Documentarul „România Sălbatică” devine “material didactic”. Peste 350.000 de elevi din țară l-au văzut până acum
Documentarul „România Sălbatică” devine “material didactic”. Peste 350.000 de elevi din țară l-au văzut până acum

România Sălbatică, documentarul spectaculos și multipremiat despre frumusețea sălbatică a României, a fost vizionat, până acum de peste 350.000 de elevi din țară, în cei trei ani de la lansare.

Tranziția verde nu a ajuns încă și la românii din mediul rural. „S-au dat bani doar pentru panouri fotovoltaice”
Tranziția verde nu a ajuns încă și la românii din mediul rural. „S-au dat bani doar pentru panouri fotovoltaice”

Tranziția verde în mediul rural din România este încă la început, în ciuda faptului că aici locuiește jumătate din populația țării, iar riscul de sărăcie e de cinci ori mai mare decât la oraș.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.