Ziua Națională a României, sărbătorită și în Ungaria. Cum a fost marcat 1 Decembrie peste graniță
Consulatul General al României la Seghedin (Szeged) a organizat un concert şi o recepţie oficială cu ocazia Zilei Naţionale a României, manifestări desfăşurate la Catedrala Romano-Catolică (Domul) din oraş, transmite Agerpres.
La concertul din Domul din Szeged a cântat la orgă Szabolcs Szamosi, laureat al premiului "Liszt Ferenc", şi care, din 2013, este director al Filarmonicii Ungariei din Budapesta, iar din 2020 a devenit şi director muzical şi organist principal al Domului din Szeged. La pian, a cântat Rhea Vanessa Panea, iar Ansamblul de Muzică Tradiţională "Academica", al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale" din Arad, sub coordonarea Veronicăi Demenescu, a prezentat un program de colinde tradiţionale româneşti.
Recepţia oferită de consul general al României la Szeged, Florin Trandafir Vasiloni, s-a desfăşurat în spaţiul expoziţional al
Domului din Szeged.
Alegeri 2024
17:30
Alegeri prezidențiale. Dominic Fritz, despre renumărarea voturilor: ”Este o bătaie de joc. Nu este vorba de Elena Lasconi”
17:14
BEC a transmis la CCR o centralizare parţială a renumărării voturilor. Președintele AEP: „Nu există modificări majore”
14:29
Deputatul USR Claudiu Năsui, despre noul partid POT: ”Fiţi atenţi aici ce încurcătură. Niciodată nu a fost un astfel de caz”
14:14
Rezultatele BEC la alegerile parlamentare 2024: PSD este pe primul loc, urmat de AUR. Cu cine ar putea face PSD majoritate
Evenimentele din Ungaria cu ocazia Zilei Naționale a României
După intonarea imnurilor de stat ale Ungariei, României şi Uniunii Europene, Florin Trandafir Vasiloni a susţinut un discurs în care a vorbit despre semnificaţia evenimentului istoric de la 1 decembrie 1918, despre situaţia avantajoasă în care se află astăzi România, în cadrul UE şi NATO, dar şi despre interesul statului român pentru cetăţenii români şi românii din comunităţile locale şi istorice pentru rezolvarea problemelor acestora şi pentru menţinerea identităţii lor naţionale, culturale şi spirituale.
La eveniment au participat personalităţi din domenii diverse, diplomatic, religios, cultural, de afaceri, mass-media etc.
"România europeană şi euro-atlantică de astăzi, bazată pe valori democratice, promotoare activă a respectării normelor dreptului internaţional şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, s-a clădit pe solidaritatea unei naţiuni şi pe sacrificiul generaţiilor care s-au jertfit şi au apărat idealurile de libertate, egalitate şi dreptate", a declarat consulul general în discursul său.
Florin Trandafir Vasiloni a remarcat că, la 35 de ani de la revoluţia din decembrie, ''România este ancorată în valorile
democratice europene şi transatlantice, România contribuie în mod esenţial la securitatea Europei, angajându-se constructiv în consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre şi a Flancului Estic al NATO''.
''România şi Ungaria, ţări vecine şi parteneri strategici, sunt împreună aliaţi în cadrul NATO şi parte a Uniunii Europene, un spaţiu comun de valori şi drepturi democratice, de prosperitate şi cultură'', a mai spus consulul român, care a mulţumit între altele Ungariei pentru sprijinirea demersurilor României de a adera complet la spaţiul Schengen.