Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţelor împotriva Femeilor. Palatul Victoria, iluminat în portocaliu

Violență domestică

Palatul Victoria va fi iluminat în portocaliu, miercuri seară, cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţelor împotriva Femeilor.

Guvernul s-a alăturat, astfel, campaniei globale UNiTE, care se desfăşoară anual în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie.

Potrivit unui comunicat al Executivului, tema campaniei de anul acesta - "Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!" - atrage atenţia asupra urgenţei unor măsuri care să asigure resursele necesare pentru combaterea şi prevenirea violenţei de gen şi pentru colectarea de date despre acest fenomen în contextul pandemiei COVID-19, având în vedere că, la nivel mondial, în condiţiile de lockdown s-a constatat o creştere "îngrijorătoare" a cazurilor de violenţă domestică.

"Comportamentul abuziv asupra femeilor nu poate fi tolerat în nicio societate, este un fenomen inacceptabil şi nedemn pentru secolul în care trăim, dar care, din păcate, este încă departe de a fi rezolvat. Condamn ferm orice manifestări de acest fel, care nu se justifică sub niciun motiv. Cei vinovaţi trebuie să plătească pentru faptele lor, iar femeile victime ale violenţelor au nevoie de sprijinul nostru. În contextul creşterii globale a violenţelor şi conflictelor domestice pe fondul restricţiilor impuse de pandemie, apreciez abordarea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care în primăvara acestui an a propus includerea măsurilor de prevenire şi combatere a violenţelor domestice în programele de măsuri anti-COVID la nivel local sau naţional, acolo unde este cazul", a declarat premierul Ludovic Orban, citat în comunicat.

El a subliniat că trebuie descurajat şi sancţionat comportamentul abuziv. "Eliminarea violenţelor împotriva femeilor implică responsabilitate începând de acasă şi de la şcoală, oferindu-le copiilor exemplul unei vieţi în armonie şi respect faţă de ceilalţi, dar şi responsabilitate din partea instituţiilor abilitate să prevină şi să sancţioneze comportamentele abuzive", a transmis Orban.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Și sediul MApN va fi iluminat în portocaliu

 

Și Ministerul Apărării Naţionale (MApN) marchează Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor prin iluminarea sediului său central din Bucureşti în portocaliu, culoare dedicată acestei cauze.

"MApN susţine, în acest mod, eforturile de conştientizare asupra problemei violenţei împotriva femeilor şi sprijină derularea în România, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse Între Femei şi Bărbaţi, a Campaniei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor", informează un comunicat al MApN transmis, miercuri, AGERPRES.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a instituit, în anul 2000, Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor pe 25 noiembrie, prin Rezoluţia A/RES/54/134, iar Guvernele, agenţiile ONU, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale sunt invitate să organizeze evenimente pentru a atrage atenţia asupra problemei violenţei împotriva femeilor.

Potrivit MApN, alăturându-se acestui demers, în acest an, România, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, va organiza o serie de evenimente dedicate Campaniei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor care marchează seria a 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeilor şi care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor) - 10 decembrie (Ziua Internaţională a Drepturilor Omului - adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului).

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Cozmin Mihai, psihiatru, despre violența domestică în pandemie: „Nu acceptați perpetuarea calvarului”
Cozmin Mihai, psihiatru, despre violența domestică în pandemie: „Nu acceptați perpetuarea calvarului”

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text despre despre violența domestică în pandemie, de la factorii determinanți, profilul agresorului și profilul victimei, până la impactul mass-media asupra fenomenului.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.