Zi de doliu joi la Timisoara, in memoria celor care au pierit in decembrie 1989, sub gloantele lui Ceausescu
Joi, 17 decembrie, se implinesc 26 de ani de cand a pornit scanteia revolutiei sangeroase ce avea sa puna capat regimului comunist in Romania.
Totul a inceput la Timisoara, iar miercuri seara o cruce uriasa, formata din sute de lumanari, a luminat Piata Victoriei. Joi, in orasul martir va fi zi de doliu, in memoria celor care au pierit in decembrie 1989 sub gloantele fortelor opresive ale lui Nicolae Ceausescu.
O cruce imensa formata din sute de lumanari a luminat miercuri seara Piata Victoriei din centrul orasului Timisoara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marius Cozariuc, revolutionar: "Gestul asta reprezinta un omagiu pe care il facem in fiecare an pentru cei care au cazut in data de 17. Noi am trait din plin acele moment, fiind arestati, cu interogatorii, batai, dupa care am iesit si am continuat aici in piata."
Cei care au luptat in strada acum 26 de ani isi aduc aminte cu durere in suflet de acele momente. In ziua de 17 decembrie se tragea din toate partile. Zeci de persoane, printre care si multi copii, nu au scapat din calea gloantelor. Revolutionarii ocupasera Comitetul Judetean, iar armata a iesit pe strazi. In acelasi timp, tancurile si camioanele militare blocau accesul in oras.
Vasile Florea, revolutionar: "Va dati seama cum am trait. Nu doresc la nimeni sa traiasca clipele acelea. Am fost aici, apoi la penitenciar la Popa Sapca."
Emilian Staiculescu: "Un pic de euforie a fost, si restul a fost urat de tot. Eu am fost arestat atunci, am primit bataie multa si multe injurii. Eam in plina actiune, deja scapasem cu o seara inainte si urmatoarea n-am mai scapat."
Revolutionarii din Timisoara spun ca nu vor sa mai treaca niciodata prin acele clipe.
Calin Vasi, revolutionar: "Sa nu uitam sa nu mai vrem dictatura de orice fel, ca nu e un lucru bun, chiar daca nici democratia nu e perfecta, fata de ce o fost acum e minunat, fata de ce e in Anglia probabil e mai putin bine, dar e un progres mare."
In semn de omagiu, autoritatile din Timisoara au stabilit ca ziua de 17 decembrie sa fie zi de doliu. Drapelul de la fiecare institutie va fi arborat in berna.