Imagini care "vorbesc" mai mult decat o mie de cuvinte. FOTOREPORTAJ de la congresul PSD

Congresul PSD - AGERPRES

Congresul PSD din 18 octombrie a marcat schimbarea de putere din acest partid, prin inlocuirea echipei de conducere a lui Victor Ponta cu 14 noi vicepresedinti si vicepresedinte.

Presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, a fost unul dintre cei care a vorbit, voalat, despre aceasta schimbare, aratandu-si, usor, nemultumirea. El a sustinut ca, in urma votului exprimat in Congresul extraordinar al PSD, partidul va avea o echipa de conducerea mai tanara, insa a adaugat ca "tineretea nu e o virtute".

"Sunt convins ca echipa urmatoare de conducere e mai tanara, dar o spun cu toata responsabilitatea: tineretea nu e o virtute. Tineretea trebuie dublata de experienta. Sunt convins ca impreuna - cei care avem experienta necesara, cu cei care vor incerca sa invete si cu cei care au determinarea necesara - si cu gandul la politicile noastre si la ideologia noastra o sa putem sa castigam urmatoarele alegeri si sa o facem fara sa mai facem niciodata rau romanilor", a afirmat acesta, intrebat fiind daca este multumit de lista candidatilor inscrisi pentru functia de vicepresedinte al PSD.

Citește și
Echipa lui Liviu Dragnea - AGERPRES
Echipa lui Dragnea a preluat PSD-ul. Congresul, marcat de condamnarea comunismului si de lupta pentru numarul 2 in partid

Un alt moment important al congresului a fost cel in care Liviu Dragnea le-a cerut tututor celor prezenti sa se ridice de pe scaune si sa tina un moment de reculegere in memoria victimelor regimului comunist - marcand astfel o premiera in istoria Partidului Social Democrat.

Ulterior, Liviu Dragnea, a afirmat ca cei care nu vor sa mearga alaturi de el "pe calea dreapta" trebuie sa ramana la "caruta istoriei".

"Faptul ca majoritatea colegilor mei au acceptat sa ne cerem iertare pentru acele lucruri, chiar daca nu noi suntem vinovati pentru aceste lucruri, pentru mine reprezinta un moment extrem de important pentru istoria acestui partid, dincolo de cine a fost vorba, de cine nu a fost vorba. (...) Nu am avut o declaratie de atac, dimpotriva, am avut o solicitare de iertare ceruta Romaniei si romanilor. (...) Toata lumea a inteles foarte bine. Daca doi, trei colegi nu au vrut sa-si ceara scuze, este problema lor, daca zece colegi nu inteleg ca noi trebuie sa incepem de astazi un nou drum, este problema lor, daca restul de colegi pana la 20-30 nu inteleg ca PSD trebuie sa aiba un spirit nou, este problema lor. PSD cu mine in frunte va merge pe calea dreapta fara niciun fel de ezitare. Cei care vor sa mearga pe drumul nostru sunt bineveniti, care nu sa ramana la caruta istoriei", a spus Dragnea la Congresul extraordinar al PSD, conform Agerpres.

El a subliniat ca Ion Iliescu nu poate fi asociat cu comunismul, deoarece a fost un disident al regimului trecut.

CITITI SI: Mihai Sturzu, singurul care a avut curaj sa critice puterea lui Dragnea. Fotografiile care arata "democratia" din PSD. VIDEO

La randul sau, Valeriu Zgonea, care a castigat functia de presedinte executiv al PSD, ajungand astfel "numarul 2" in partid, a declarat ca PSD trebuie sa invinga "demonii trecutului" si sa inlature eticheta de partid comunist.

"Invingandu-ne demonii trecutului vom putea sa ne alegem un nou drum. Doar asa putem sa scapam de etichete care au sugrumat de foarte mult timp viata partidului nostru si ne-au tinut captivi. (...) Ma doare de foarte multe ori cand aud de aceste etichete. Suntem aici peste 4.000 de delegati si va pot spune clar si tare: ne-am saturat de aceste clisee, ne-am saturat sa ni se spuna pe nedrept ca suntem comunisti. (...) Dupa 25 de ani, da, asa este, nu avem nicio legatura cu aceasta eticheta. Este doar un atac impotriva social-democratiei, a singurului partid care se bate pentru justitie sociala, nu doar pentru crestere economica, un atac al adversarilor nostri de dreapta", a spus Zgonea.

Apoi, presedintele Camerei Deputatilor si-a incheiat discursul cu un citat din Biblie: "Iubiti-va unii pe altii cu o dragoste frateasca iar in cinste fiecare trebuie sa dea intaietate altuia"

In schimb, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a ales sa traga cateva "sageti" verbale in directia lui Liviu Dragnea, afirmand ca era mai bine daca exista o competitiei reala in cursa pentru alegerea nolui presedinte al PSD.

"E bine ca am facut un exercitiu de democratie directa prin alegerea presedintelui partidului prin votul direct al membrilor, era si mai bine daca aveam o reala competitie, daca se confruntau mai multe proiecte si programe, mai multe oferte. Sper ca vom invata din acest experiment", a declarat Iliescu duminica la Congresul extraordinar al PSD.

El a adaugat ca PSD este un partidul care duce mai departe idealurile si obiectivele Revolutiei din decembrie 1989, dar ca nu crede ca acestea au fost realizate in totalitate.

"Se impune insa o clarificare ideologica permanenta, clarificare care sa permita reintegrarea acestor teme care au stat la originea structurarii aparitiei partidului nostru. Este momentul, in primul rand, al reafirmarii optiunii de stanga a partidului nostru, al reafirmarii valorilor si principiilor social-democratiei clasice romanesti si a celei europene contemporane", a mentionat Iliescu.

Insa cel mai tensionat moment din timpul congresului a fost cel in care liderul TSD Mihai Sturzu a cerut invalidarea rezultatelor alegerilor pentru functia de presedinte al partidului, deoarece au fost alegeri "cu un singur candidat".

"Saptamana trecuta am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel din perioada lui Ceausescu si bine a facut. Evident ca nu am ce sa reprosez domnului. Dragnea. Omul a candidat, si-a asumat functia. Vreau sa le reprosez ca nu au avut curaj sau nu au stiut sa duca pana la capat candidatura celor care nu au candidat pentru ca astfel ne-au pus pe noi in situatia in care am avut un singur candidat. (...) Acest Congres trebuie sa valideze alegerile de saptamana trecuta, adica sa valideze comunistii. Va propun ca acest Congres sa nu valideze alegerile, fiindca sunt convins ca PSD ar putea da minim doi candidati la presedintie si sigur se vor gasi 500.000 de oameni care sa vina la vot si atunci vom face un puternic gest impotriva comunismului", a spus acesta, duminica, in discursul sau.

La Congresul extraordinar al PSD de duminica, Liviu Dragnea a fost validat presedinte al social-democratilor, cu unanimitate de voturi.

Potrivit rezolutiei citite de Florin Iordache, Dragnea a obtinut la scrutinul intern, care a avut loc duminica trecuta, 442.650 de voturi "pentru" dintre cele 457.764 exprimate de membrii de partid.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Scandal cu Mihai Sturzu, dupa ce a criticat noua conducere PSD. Ce s-a intamplat dupa ce a avut o discutie cu Dragnea
Scandal cu Mihai Sturzu, dupa ce a criticat noua conducere PSD. Ce s-a intamplat dupa ce a avut o discutie cu Dragnea

Congresul PSD de duminica, 18 octombrie, in urma caruia Liviu Dragnea a fost validat oficial in functia de presedinte al social-democratilor, a avut doua momente mai deosebite: condamnarea comunismului si discursul liderului TSD, Mihai Sturzu.

Echipa lui Dragnea a preluat PSD-ul. Congresul, marcat de condamnarea comunismului si de lupta pentru numarul 2 in partid
Echipa lui Dragnea a preluat PSD-ul. Congresul, marcat de condamnarea comunismului si de lupta pentru numarul 2 in partid

Liviu Dragnea este de duminica in mod oficial presedintele Partidului Social Democrat. Cei patru mii de delegati la Congresul PSD de la Sala Palatului au validat alegerea sa prin votul de saptamana trecuta.

Liviu Dragnea vrea sa reformeze PSD si isi face o echipa fara baroni. Cine va fi
Liviu Dragnea vrea sa reformeze PSD si isi face o echipa fara baroni. Cine va fi "numarul doi" in partid

Schimbare de garda la varful PSD. Liviu Dragnea vrea sa se instaleze la sefia partidului cu o echipa de vicepresedinti, foarte multi necunoscuti, alesi dintre cei tineri si fara probleme penale.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.