Zeci de turişti români blocaţi în Turcia, după ce agenţia de turism cu care au plecat a intrat în faliment
Scumpirile din ultima perioadă pot da peste cap și planurile de vacanță. Zeci de turiști aflați în concediu în Turcia au aflat că agenția cu care ar trebui să se întoarcă a intrat în incapacitate de plată.
Managerul dă vina pe costurile suplimentare aplicate biletelor de avion. Ministerul Turismului a demarat o anchetă, iar ghinioniștii vor putea reveni în țară cu zboruri organizate de agenții partenere.
Anul acesta, pentru a face față costurilor, agențiile de turism au perceput taxe suplimentare, ori au scumpit pachetele în ultimul moment.
Zeci de turiști blocați în vacanță
Într un mesaj postat pe Facebook, managerul agenției de turism a anunțat că: „Ne pare nespus de rău să vă informez că nu mai putem onora pachetele vândute. După retragerea fostului asociat, creșterea petrolului, schimbarea zborurilor cu costuri suplimentare și încetarea creditării bruște de către partenerul local, toate acestea ne-au adus în situația de acum”.
Agenția a fost înființată în pandemie, însă unul dintre acționari a părăsit afacerea la începutul anului. În total, peste 200 de turiști au plătit bilete să plece în vacanță în Turcia, în următoarele săptămâni. 70 sunt în acest moment în concediu, dar pot veni acasă cu alte agenții partenere care au zboruri în următoarea perioadă.
Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism: „Oamenii se pot întoarce cu bine acasă. Înțeleg că nu au fost mulți , până într-o sută. Nu sunt probleme majore, cei care trebuiau să plece nu mai au cum să plece pentru că nu mai au cu ce”.
Ministerul Turismului a demarat o anchetă
Situația agenției a intrat și în atenția autorităților iar Ministerul Turismului a demarat o anchetă.
Tudorița Lungu, secretar de stat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului: „Diferența dintre încasările și plățile pe care le-a făcut această agenție este sub nivelul instrumentului de garantare de 100.000 de euro pe care îl are agenția, cel puțin din acest punct de vedere nu ar trebui să avem o problemă cu recuperarea sumelor”.
Deși turismul și-a revenit, iar oamenii au călătorit mai mult în acest an, unele agenții abia au făcut față costurilor. Multe și-au majorat cu câteva procente pachetele la începutul anului, altele au cerut taxe suplimentare.
Ciprian Enea, consultant turism: „E foarte dificil să ofertezi în condițiile în care astăzi, în sistem, la ora 10.00, ai un preț, iar la ora 2.00 acel preț se schimbă în 90% dintre cazuri, este mai mare”.
Dan Goicea, CEO-ul unei agenții de turism: „Combustibilul de avion, kerosenul, a avut variații foarte mari, contractele cu firmele care ne asigură zborurile se pot prelua până la 5% variații, dar variațiile au fost de 20%”.
Aglomerație la aeroport
Totuși, românii abia au așteptat să plece în vacanță. Pe Aeroportul Otopeni, sute de turiști erau nerăbdători să ajungă la destinație.
Turist: „Plecăm în Bali. Dorim să cunoaștem cultura de acolo. Am luat biletele de trei ani”.
Mara Eliza Barza, specialist în turism: „Sunt vacanțe pe care au trebuit să le reprogrameze, și-au dat seama că viața nu înseamnă doar muncă, nu știu ce va urma, se gândesc că prețurile vor crește, au preferat să meargă vara asta”.
Imediat după ridicarea restricțiilor, românii au preferat să își petreacă mare parte din concedii aproape de casă.
Cei mai mulți au mers în Bulgaria, Turcia și Grecia. În Turcia, spun agențiile, au ajuns peste 200 de mii de turiști, mai putini decât în 2019, înainte de pandemie.
Însă, în insulele grecești s-au relaxat peste 1,4 milioane de turiști, iar la fel s-a întâmplat și în urmă cu trei ani.
De data aceasta, prețurile prea mari la biletele de avion i-au determinat să meargă în concedii cu mașinile personale.