„e-Estonia, model pentru viitor”. Cum a devenit micul stat baltic un paradis pentru afaceri
Cu servicii digitale simple și transparente, Estonia a câștigat încrederea cetățenilor. Acolo, oricine poate verifica averea oricui, printr-un click.
Iar sistemul de impozitare, simplu și predictibil, a făcut din micuța țară baltică un paradis pentru afaceri. Estonia are acum cele mai multe companii noi pe cap de locuitor din Europa, dar și cele mai multe afaceri evaluate la peste un miliard de euro, așa-numitele „firme-unicorn”.
Urmăriți un nou episod, al campaniei Știrilor PRO TV, „e-Estonia, model pentru viitor”.
1,6 miliarde de euro este suma atrasă în Estonia în ultimii 10 ani de start-up-uri adică de firme nou-înființate. Și tot în ultimii 10-15 ani, aici au crescut 7 unicorni, adică acele companii care au ajuns la o valoare de piață de peste un miliard de euro fiecare. Skype, Playtech, Wise, Bolt, Pipedrive, Zigo și ID.me, cunoscute acum în toată lumea, s-au născut și au crescut în Estonia grație mediului de afaceri prietenos. Iar pepiniera de noi afaceri cu șanse de a se transforma în unicorni crește continuu. În România, o țară de 15 ori mai mare ca număr de locuitori, am avut doar unul.
Carmen Raal, consilier digitalizare e-Estonia: „În Estonia îți poți înființa o companie foarte rapid, durează mai puțin de trei ore, dar ești, în plus, complet independent din punct de vedere al localizării. Nu trebuie să umbli pe la ghișee, să stai la cozi, să te chinui să completezi diverse formulare, să semnezi”.
Așa cum se întâmplă la noi. Estonienii au înțeles că pentru afaceri, soluțiile digitale sunt cheia pentru a economisi bani și pentru a crește profitabil. Așa că și-au deschis larg granițele și oferă e-rezidență tuturor străinilor care vor să își înființeze aici firme fără ca măcar să vină vreodată prin țară. Până acum, Estonia are o comunitate de peste 94.000 de e-rezidenți care au pornit mai mult de 22.000 de noi afaceri.
Carmen Raal, consilier digitalizare e-Estonia: „Vrem oameni cu spirit antreprenorial care vor să își pornească propria afacere, să-și realizeze visurile pentru că vrem ca e-rezidenții noștri să fie cei care vor crea următorii unicorni așa că vrem ca ei să aibă o experiență plăcută ca e-rezidenți care își conduc de la distanță afacerile din Estonia”.
Regim de taxare simplu și transparent
Estonia nu este un paradis fiscal, dar compensează cu un regim de taxare simplu și transparent prin care profitul reinvestit al companiilor nu se impozitează. Există predictibilitate și forță de muncă supra-calificată. Așa se explică faptul că Estonia are și cel mai mare număr de start-upuri pe cap de locuitor din Europa. În plus, contează transparența din orice intercațiune cu statul prin intermediul serviciilor digitale.
Oricine poate verifica de exemplu situația unei companii sau a unei persoane și, la fel de transparent, oricine poate vedea cine i-a verificat situația. Și cum încrederea în serviciile publice este atât de mare, iar peste 98% din populație le folosește online, atunci și tranzacțiile notariale, ultimele care rămăseseră cu prezență fizică, au urmat calea firească a digitalizării iar acum vânzarea unui imobil sau a unui teren se face virtual.
Tranzacția este parafată prin semnătură digitală cu dublă autentificare ca orice altă operațiune online pe care o fac estonienii în relație cu serviciile publice. Iar notarul are la îndemână toate instrumentele pentru a împiedica o eventuală fraudă.
30% din toate operațiunile notariale se fac acum online în Estonia. Autoritățile vor să ajungă la 60% în 2 ani. Și au toate șansele, câtă vreme în Estonia și tot cadastrul țării este deja de ani buni digitalizat.
Într-un registru electronic special, fiecare imobil și fiecare bucățică de teren din țară este ușor de identificat printr-un singur click care îți dezvăluie toate informațiile despre proprietatea respectivă, dar și despre proprietar.