"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

×
Codul embed a fost copiat

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Dar estonienii au ajuns aici după o muncă de trei decenii, în care sistemul de învățământ s-a transformat odată cu societatea. Iar școala estoniană este acum digitalizată și pregătește copii care știu unde să caute informația și cum să o utilizeze în folosul lor.

Am fost într-o școală generală din capitala Tallinn, la o lecție obișnuită de geografie. Cu ajutorul realității virtuale, copiii descoperă locuri extraordinare de pe glob. În timp ce în altă clasă elevii de a IV-a fac exerciții la matematică pe laptopuri.

Otto Gabaldon Taht, elev în clasa a IV-a la Școala Sydalinna: "E foarte cool să facem asta online".

Paul Kutter, elev în clasa a IV-a la Școala Sydalinna: "E foarte fun să faci activități pe calculator, pentru că e ceva nou".

Citește și
estonia rusia
Estonia acuză Rusia că simulează atacuri cu rachetă vizând ținte în țările baltice
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Peste două decenii de când școlile din Estonia au fost dotate cu calculatoare

Iar asta se întâmplă nu de ieri de azi, ci de mai bine de 20 de ani. Încă din 1994, toate școlile din Estonia au fost dotate cu calculatoare și au fost conectate la internet. Oficialii au pus la punct o strategie pe termen lung prin care să pregătească toți copiii pentru societatea digitală. La noi, încă mai avem școli fără calculatoare sau internet.

Toomas Adson, departamentul managementulul tehnologiei educației: "Noi credem în educație. Este, într-un fel, a doua noastră religie. Întotdeauna scopul a fost cum să îmbunătățim procesul de învățare, să construim un elev autodidact sau un individ care să fie conștient de ce vrea să obțină și să știe să obțină ceea ce își dorește".

Iar competențele digitale au devenit una dintre cele opt categorii obligatorii incluse în curiculumul estonian național. Toți copiii înscriși în sistemul școlar obțin abilități digitale de la cele mai fragede vârstei

Informatica nu este o materie de sine stătătoare în școlile estoniene. Dimpotrivă. Digitalizarea se face integrat în toate materiile și mai important de atât se începe chiar din clasa I.

Vahur Orrin, profesor de informatică la Școala Kunstigumnaasium: "În Estonia, profesorul este suficient de independent pentru a decide singur ce competențe digitale sunt necesare pentru o materie sau alta".

Strategia a dat roade și în ultimii ani, elevii estonieni sunt mereu pe primele locuri la testele PISA. Asta și pentru că profesorii, deși majoritatea trecuți de prima tinerețe, au acceptat și ei provocarea digitalizării.

Veiko Rohunurm, directorul Școlii Generale Sydalinna: "E OK. Suntem primii în lume, dar am înțeles că trebuie să facem mai mult în ceea ce privește instruirea profesorilor".

Mentor digital pentru profesorii trecuți de prima tinerețe

Acum, profesorii tineri învață din facultate cum să își predea materia ajutându-se de tehnologie. Ceilalți, mai în vârstă, au câte un mentor digital care îi instruiește. În vreme ce la noi, chiar și în pandemie mulți profesori au refuzat orice instruire în domeniul IT.

Laura Gerassimova, învățătoare la Școala Generală Sydalinna: "După ce te obișnuiești cu învățarea online și vezi ce trebuie să faci cu e-lecțiile și cum să le atribui teme elevilor atunci devine o rutină".

Kerttu Molder-Jevdokimov, profesoară Școala Generală Sydalinna: "Când copiii nu știu ceva, de exemplu, vreun cuvânt sau fenomen natural, atunci pot să caut imediat pe Google o poză, un video să le arăt imediat. Acum 20 de ani, nu puteai face asta, dar acum totul este aici, la câteva click-uri distanță".

Astăzi, toate manualele în Estonia pot fi accesate și în format digital. Ghiozdanele copiilor sunt ușoare, iar lecțiile online au rămas chiar dacă pandemia a trecut. Pentru că această metodă de predare exista în Estonia și înainte de COVID așa că închiderea școlilor nu a produs un șoc. În școli sunt amenajate cabine speciale de unde profesorii își țin orele pentru clasele care învață o zi pe săptămână de acasă.

Erika Piirmets, consilier digitalizare e-Estonia: "Există un singur canal de comunicare pentru elev, profesor și părinte așa încât să fie integrați cu toții într-un singur loc unde vor putea urmări aproape în timp real tot procesul educațional inclusiv notele și absențele. și am măsurat că aceste platforme au redus absenteismul cu aproape 30%".

Cât despre viitor, pentru copii totul este clar.

Johanna Rammo, elevă la Școala Kunstigumnaasium: "Cred că poate în zece ani sau mai mult copiii nici nu vor mai scrie cu creionul, ci vor face absolut totul pe computer".

Revoluția digitalizării din Estonia va continua, câtă vreme sunt de două ori mai mulți studenți estonieni față de cei din alte țări care urmează cariere IT.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
„e-Estonia, model pentru viitor”. Noi cu plicuri, ei cu clickuri. Cât de practic este sistemul de sănătate digitalizat
„e-Estonia, model pentru viitor”. Noi cu plicuri, ei cu clickuri. Cât de practic este sistemul de sănătate digitalizat

În timp ce la noi încă dictează plicul în spitale, iar bolnavii cară teancuri de trimiteri, analize și rețete de la un doctor la altul, în Estonia, sistemul de sănătate este digitalizat integral încă din 2008.

Estonia acuză Rusia că simulează atacuri cu rachetă vizând ținte în țările baltice
Estonia acuză Rusia că simulează atacuri cu rachetă vizând ținte în țările baltice

Estonia acuză miercuri Rusia de faptul că desfăşoară acţiuni care pot provoca o escaladare a tensiunilor, odată cu apropierea unui summit NATO, săptămâna viitoare, inclusiv simulări de tiruri cu rachetă şi încălcări ale spaţiului aerian eston.

Şefa executivului eston: Estonia nu vrea ca lui Putin să-i fie lăsată
Şefa executivului eston: Estonia nu vrea ca lui Putin să-i fie lăsată "o cale de scăpare"

Şefa executivului eston, Kaja Kallas, a pledat într-un interviu pentru ca preşedintelui rus Vladimir Putin să nu-i fie oferită nicio "cale de scăpare", apreciind totodată drept inutilă continuarea dialogului cu acesta, potrivit AFP, scrie Agerpres. 

Ambasadorul Estoniei în Ucraina: „Rusia are planuri militare împotriva noastră”
Ambasadorul Estoniei în Ucraina: „Rusia are planuri militare împotriva noastră”

Ambasadorul Estoniei în Ucraina, Kaimo Kuusk, a declarat că Rusia amenință Estonia și are planuri militare împotriva ei.

România şi Estonia sunt ţările UE cel mai puţin dependente de importurile de energie
România şi Estonia sunt ţările UE cel mai puţin dependente de importurile de energie

Uniunea Europeană a importat 57,5% din energia pe care a consumat-o în anul 2020, în scădere cu aproape trei puncte procentuale comparativ cu 2019, iar România este una din ţările membre cel mai puţin dependente de importurile de energie, arată Eurostat.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.