„e-Estonia, model pentru viitor”. Noi cu plicuri, ei cu clickuri. Cât de practic este sistemul de sănătate digitalizat
În timp ce la noi încă dictează plicul în spitale, iar bolnavii cară teancuri de trimiteri, analize și rețete de la un doctor la altul, în Estonia, sistemul de sănătate este digitalizat integral încă din 2008.
Pacientul își poate programa, online, consultația la orice specialist din țară, își poate ridica medicamentele prescrise prin rețetă electronică de la farmacie și poate controla oricând cine și ce informații accesează în dosarul său medical electronic, care chiar funcționează. Iar, mai nou, inclusiv parametrii înregistrați de aparatura medicală, de la Terapie Intensivă, sunt trecuți, automat în fișa electronică a bolnavului.
Sistemul medical din Estonia este cu siguranță printre cele mai digitalizate din Europa. În ultimii ani, a contribuit decisiv la îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor micuței țări nordice. Speranța de viață a estonienilor a crescut de la 69 de ani în 1991, când și-au câștigat independența de Uniunea Sovietică, până la 79 de ani astăzi.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Liisa Lvova, pacientă: „Ne face viața mult mai ușoară, pur și simplu. Totul e în computer, toate datele tale medicale. Este super-ușor!”.
Hans-Erik Ehrlich, șef de secție la Terapie Intensivă: „Totul merge automat. Avem registrul electronic de sănătate în spital, avem un buton acolo: verifică istoricul medical și asta e tot! Apăsăm butonul și vedem tot istoricul medical venit de la furnizorii medicali din trecut”.
Iar registrul electronic de sănătate își dovedește utilitatea mai ales în cazul urgențelor atunci când pentru bolnav orice minut este vital.
Carmen Raal, consilier pe digitalizare e-Estonia: „Dacă persoana poate fi identificată atunci ambulanța, în primul rând, poate accesa informații medicale critice: dacă suntem alergici la anumite medicamente, dacă urmăm un tratament în prezent sau dacă am trecut printr-o operație”.
Sistemul digital de sănătate, protejat cu tehnologie blockchain
În registrul electronic este înregistrată și opțiunea pacientului cu privire la donarea de organe și astfel se câștigă, iar timp prețios pentru salvarea altor vieți. Cu o medie de 2,6 milioane de accesări lunare din partea pacienților, adică de două ori populația țării, sistemul digital de sănătate este pe deplin protejat cu tehnologie blockchain și nu a dat niciodată greș până acum.
Accesul în sistem se face securizat cu cartea de identitate electronică. Dar provocarea a fost mare pentru a se ajunge la un sistem unitar, care să funcționeze în condiții de siguranță.
Tonis Jaagus, dezvoltator de soluții informatice TEHIK: „Ce a trebuit să facem a fost să standardizăm seturile de date. Așa că toți medicii, specialiștii etc. să trimită aceleași date, în același format”.
În era protecției informațiilor personale, fiecare cetățean are controlul datelor sale pe care le gestionează din portalul pacienților.
Carmen Raal, consilier de digitalizare e-Estonia: „Primesc un diagnostic cu care nu sunt mulțumit așa că vreau o a doua opinie. Dar nu vreau ca această a doua opinie să fie influențată de primul diagnoistic așa că pentru a mă asigura de asta să ascund aceste informații”.
În cei 14 ani de funcționare exclusiv digitală, sistemul și-a dovedit pe deplin eficiența.
Hans-Erik Ehrlich, șef de secție la Terapie Intensivă: „În ultimii doi ani am fost deja în proces de digitalizare și a Terapiei Intensive, așa că acum toate monitoarele trimit automat datele despre semnele vitale ale pacientului direct în computer, rezultatele analizelor de laborator ajung automat în profilul pacientului”.
Tonis Jaagus, dezvoltator de soluții informatice TEHIK: „Este practic un ghișeu all-inclusive unde pacientul se loghează și caută un moment potrivit pentru o programare. Portalul prezintă toate locurile disponibile pentru programarea dorită peste tot în Estonia”.
Și prescrierea unei rețete se face în câteva secunde, fără ca pacientul să mai fie nevoit să meargă la medic.
Kaidi Sarv, farmacistă-șefă: „E foarte ușor să dai click pe medicamente. Toate datele pacientului, nume, adresă, cod personal, sunt deja în sistem și doar click, click și trimiti și rețeta a plecat în sistem”.
Iar pacientul sau oricine altcineva desemnat de acesta nu trebuie decât să meargă la orice farmacie din țară pentru a lua medicamentele.
Rețeta digitală, valabilă și în alte țări
Rețeta digitală a depășit deja granițele țării și grație interconectării sistemelor, estonienii își pot lua acum medicamentele prescrise electronic și din țara vecină Finlanda, dar și din Portugalia sau Croația.
Digitalizare sistemului medical din Estonia nu s-a încheiat încă. Se lucrează acum la eficientizarea tuturor proceselor informatice. În plus, cu ajutorul inteligenței artificiale sistemul va ajuta la prevenție. Profilul medical al fiecărui pacient va fi îndeaproape analizat pentru a se stabili exact care sunt riscurile de îmbolnăvire la care acesta este expus.
Prin analiza bazelor de date, experții vor determina la ce boli sunt predispusi pacientii. Astfel se câștigă timp, se economisesc bani și, cel mai important, se dau mai multe șanse bolnavilor. Și cu fiecare nou pas în digitalizarea serviciilor medicale, cu fiecare nouă funcționalitate online, responsabilii au marit confortul și bunăstarea bolnavilor.
Liisa Lvova, pacientă: „Cred că eram în grădiniță când doctorii și asistentele aveau teancuri de documente și când am terminat grădinița îmi amintesc că mi-au dat dosarul și eu eram, wow... ce să fac cu ăsta? a fost ciudat si din fericire, nu mai avem asta... pe bune, gândiți-vă la copaci, câți putem salva astfel!”.