Vreme rea în România. Oameni blocați și case fără curent electric
Este cod galben de vreme rea în București, dar și în 20 de județe, în special din zona de munte, iar efectele nu întârzie să apară.
Acolo unde a bătut și viscolul, mii de oameni au rămas fără curent electric, iar alții au fost salvați după ore grele de așteptare.
La Rânca, de pildă, sute de turiști au coborât în urma drumarilor, care abia au reușit să facă o cărare printre troienele care au peste 2 metri. A fost o lupta dură pentru drumarii de la Rânca, în condițiile în care vântul puternic răscolea troienele impresionante.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În stațiune, zeci de șoferi încolonați au așteptat câteva ore un semn că pot să coboare.
Cristian Tudore, reprezentant Secţia Drumuri Naţionale Târgu Jiu: "Sunt troiene și de 3- 4 metri, am reușit să deblocăm pe un fir, condițiile sunt foarte vitrege. E prima noastră grijă să îi scoatem pe cei din Rânca."
În tot acest timp alții sperau că vor fi lăsăți să urce în stațiune.
Turist: "Plecăm până la urmă, ce să facem, așa am plecat și ieri, am urcat vreo 5 kilometri în sus, ne-au întors, că e viscol mare."
Proprietar cabană: "Nu au renunțat. În noaptea asta să știți că s-au umplut toate pensiunile din zona, de jos, nu mai găseai locuri pe niciunde, oamenii au rămas în zona pentru a urca azi."
Este prăpăd și la Cavnic, în Maramureș. Acoperișul unei case s-a prăbușit complet, după ce grinzile au cedat sub greutatea zăpezii. Din fericire rănile bărbatului în vârstă de 61 de ani nu sunt grave.
În Bărăgan, satele stau sub o mantie de gheață. Aici, din cauza vântului, temperatura resimțită a fost și de minus 15 grade Celsius. Ploaia și vântul au afectat liniile de înalta tensiune, iar peste 7000 de oameni au rămas fără curent electric.
Peste tot în țară s-a circulat îngrozitor. Pe Drumul European-85, între Buzău și Râmnicu Sărat, un șofer s-a răsturnat cu tirul în șanț. La fel s-a întâmplat și cu un microbuz în care erau 5 pasageri. Unul dintre ei a avut nevoie de îngrijiri medicale. O dubă care a oprit la locul impactului a fost acroșată din spate de un alt autoturism și a nimerit pe celălalt sens, unde a lovit o altă mașină.
Sunt probleme și pe platoul Bucegilor, în localitatea Moroeni. Două familii, cu copii, care voiau să se cazeze în zona Peștera, au rămas cu mașinile în zăpadă. Jandarmii montani i-au dus pe toți în siguranță la Postul Zănoaga.
În stațiunea Arieșeni din Apuseni, joi-noapte s-a produs o avalanșă, care s-a prăbușit pe DN 75 și a blocat traficul.
Risc crescut să plece zăpada este și la Bâlea Lac.
Dan Popescu, Serviciul Public Salvamont Sibiu: "Nu este recomandat că turiștii să urce la peste 2000 de metri fără echipamant adecvat, nu este recomadata practicarea sporturilor de iarnă. Să aibă echipament specific pentru salvarea din avalanșă, lopata, sondă și DVA (emițător)."
Așadar, fiți precauți dacă plănuiți o excursie la munte.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!