Turiştii au rămas captivi în staţiunea Rânca, din cauza viscolului. Salvamontiştii, retraşi de pe Transfăgărășan

Ultima actualizare: 25-01-2019 14:28

Mai bine de jumătate de țară, inclusiv Capitala, se află sub cod galben de ploi și ninsori viscolite până sâmbătă la prânz. La Rânca, turiştii au rămas captivi în staţiune, din cauza viscolului puternic şi a troienelor de aproape doi metri.

Totodată, la baza muntelui sunt oameni care insista să urce, deşi autorităţile nu le dau voie pentru că drumul este blocat şi periculos. În zona montană din Argeş, salvamontiştii au fost retraşi de la cota 2.000, de pe Transfagarașan, din cauza vremii aspre.

E o luptă continuă pentru drumarii de la Rânca. Oamenii se chinuie cu utilajele să cureţe drumul blocat de troienele ce se înalţă peste doi metri. Problema este ca viscolul puternic face ca toată munca salvatorilor să fie inutilă.

Drumarii pot ajunge sus în staţiune doar cu utilaje de deszăpezire, cu şenile sau maşini de teren. Turiştii nu au voie, deşi insista să forţeze pericolul de pe traseu. Toţi sunt aliniaţi la baza muntelui cu autoturismele. 

Chinul a început de joi, când mai mulţi turişti au rămas prizonieri în viscol, sus în staţiune, şi au sunat disperaţi după ajutor. Printre ei erau şi doi părinţi cu fetiţa lor de doar 3 ani, răcita. Drumarii au reuşit să urce la ei doar cu un utilaj cu şenile.

În staţiune au fost transportaţi de drumari doar proprietarii cabanelor, care au turişti cazaţi şi erau nevoiţi să ajungă la ei cu provizii.

Pericol a fost şi în zona montană din Argeş, aflată joi sub cod portocaliu de vânt şi ninsori. Salvamontiştii au fost retraşi de la cota 2000, de pe Transfagarasan, pentru siguranţa lor.

Vântul a suflat cu circa 70 de kilometri la oră şi vizibilitatea a fost aproape 0. La cabana Capra, la 1.600 de metri altitudine, s-a depus un strat nou de zăpadă, de peste 50 de centimetri. Vineri, viscolul s-a domolit, dar muntele este învăluit în ceaţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO