Urmările codului portocaliu de polei. Jumătate de țară, în continuare sub cod galben de ninsori

Ultima actualizare: 24-01-2019 22:43

În paralel cu viscolul şi zăpada, iarna furioasă a adus şi un cod portocaliu de polei în centrul şi estul ţării.

Până la prânz, când a expirat, s-au produs o mulţime de accidente, după ce şoferii au derapat cu maşinile pe drumurile transformate în patinoar. Inclusiv câteva ambulanţe au ajuns în şanţ.

Iar vremea rea nu s-a încheiat. Mai bine de jumătate de ţară, inclusiv Capitala, se află sub cod galben de ploi şi ninsori viscolite, până vineri.

Pe şoselele ca sticla din Mureş, mai mulţi şoferi au derapat şi au aterizat fără control în şanţ. Inclusiv o ambulanţă, care era în misiune să transporte un bolnav la spitalul din Târgu Mureş, a alunecat pe gheaţă şi s-a izbit de un garaj. Cazul nu era unul urgent, iar cei de la spital au trimis o altă salvare să-l preia pe pacient.

Șofer: "Din cauza drumului, care nu a fost dat cu sare absolut deloc, a fost sticlă pe drum. Deci la o viteză de maxim 30 de kilometri, noi am făcut un carambol. Toate maşinile astea care a trebuit să băgăm macara să ne scoată."

Poleiul a pus stăpânire şi pe drumul DN2A, care leagă judeţele Buzău şi Brăila. Poliţiştii au decis să-l închidă, iar şoferii au fost nevoiţi să-şi schimbe traseul.

În judeţul Galaţi, un autocar din Republica Moldova a derapat în localitatea Cosmești şi 3 pasageri au fost răniţi. Ei au fost duşi la spitalul din Tecuci.

În tot acest timp, la Spitalul Judeţean din municipiul Galaţi, o mulţime de pacienţi s-au prezentat la urgenţă, după ce au alunecat pe străzi şi au suferit fracturi.

Ploaia îngheţată a afectat şi alimentarea cu energie electrică. În nordul judeţului Galaţi, mii de oameni din şase localităţi au rămas fără curent, după ce gheaţa s-a depus pe cabluri şi le-a rupt.

În multe zone din ţară a apărut fenomenul "freezing rain" şi pentru a evita să patineze pe gheaţă, unii şoferi au renunţat să mai plece cu maşina. Îngheţul a cauzat probleme inclusiv transportului feroviar.

Mecanic: "Liniile nu, firul de contact e îngheţat. Se anulează semnalele. Din cauza chiciurei, din cauza curentului slab în linia de contact, se anulează şi semnalele."

În toată ţara trenurile au avut întârzieri de zeci de minute.

Prognoza pe trei zile

Precipitaţiile continuă şi vineri, iar cele mai mari cantităţi de apă se adună tot în zonele de deal şi munte din sudul ţării. Va ninge în Banat, Crisana, Maramureş, Moldova şi la munte. Lapoviţa mai apare în Transilvania şi prin Bărăgan, iar ploile în rest.

Se menţine riscul de polei, vântul va avea răbufniri prin ţinuturile sudice, iar pe creste va fi viscol. Şi sâmbătă o să mai plouă în sud şi sud-est. Ninsori aşteptâm la munte, în vest şi prin Bucovina, iar lapoviţă în restul ţării.

În plus, vântul se menţine activ şi temperaturile scad abia pe timpul nopţii. Duminică, ploile se domolesc, dar o să apară ceaţă în zonele joase. Se răceşte pe timpul nopţii, aşa că minimele din noaptea de duminică spre luni ajung la minus 11 grade.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO