Ciolos cere presedintelui sa-l revoce pe ministrul Culturii. Alexandrescu: "Am deranjat grupuri de interese ca Rosia Montana"
Ministrul demisionar al culturii sustine, intr-o scrisoare adresata GDS, ca a deranjat ministri in cazuri de plagiat si grupuri de interese. Intre timp, premierul a cerut revocarea sa.
UPDATE 20:00 Prim-ministrul Dacian Ciolos anunta ca, in cursul zilei de marti, va trimite presedintelui Klaus Iohannis revocarea din functie a lui Vlad Alexandrescu si nominalizarea noului ministru al Culturii.
"Legat de ultimele discutii in jurul demisiei ministrului Culturii: e pacat ca domnul Alexandrescu a ales sa termine in acest fel. E alegerea dumnealui. Iar daca domnul Alexandrescu are ceva de spus, sa o faca. Ma intreb de ce nu a facut-o pana acum si de ce nu mi-a comunicat mie sau in guvern situatiile cu care sustine ca s-a confruntat. Viata merge inainte. Reformele vor continua si in cultura si in alte domenii. Doresc tuturor sa gaseasca intelepciunea de a respecta Sarbatorile de Pasti. Marti voi trimite domnului presedinte revocarea din functie a dlui Alexandrescu si nominalizarea noului ministru. Caruia ii voi cere sa continue reformele. In mod transparent si onest. Dar nimeni nu are proprietatea absoluta a reformelor. Nici macar eu. Fiecare insa cred ca trebuie sa facem ceea ce ne dicteaza constiinta. Lumina Sarbatorilor de Pasti sa ne lumineze fiinta. Si sa asteptam de la ceilalti sa fie mai buni, prin efortul nostru al fiecaruia de a ne ameliora. Cu Dumnezeu spre noi insine!", a scris premierul, sambata seara, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, sustine, intr-o scrisoare adresata membrilor Grupului pentru Dialog Social (GDS), ca a deranjat ministri in cazuri de plagiat si grupuri de interese, dand exemplu cazurile Rosia Montana, Cathedral Plaza si casa Nanu-Muscel, dar si cel al Muzeului National de Arta, scrie News.ro. Scrisoarea sa a primit deja o replica de la Virgil Nitulescu, unul dintre cei pe care ii acuza in mesaj.
Vlad Alexandrescu, membru GDS autosuspendat pe durata mandatului de ministru, declara in scris ca pronuntarea sa in favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor, in ”cazuri de plagiat notorii”, si ca a reusit sa impiedice adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Educatiei, Adrian Curaj, adoptare care ar fi insemnat amanarea cu aproape un an a retragerii oricarui titlu, ”mi-a adus o adversitate rece a acelor ministri care erau implicati”.
”Prin multe decizii si actiuni ale mele, am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Rosia Montana sau de la Cathedral Plaza din Bucuresti. Ele mi-au adus incercari directe de intimidare, am fost chemat in Parlament sa dau socoteala, sunat de oameni politici. Cand am oprit daramarea casei Nanu-Muscel din Piata Romana, am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directa. Apoi, am fost convocat la ASE la o sedinta de «infierare» condusa de fostul rector al ASE, actualmente presedinte al Senatului ASE, acelasi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat sustinute in acea Universitate”, a mai scris ministrul demisionar.
In plus, Vlad Alexandrescu face referire si la situatia conducerii Muzeului National de Arta. ”La Muzeul de Arta al Romaniei, Roxana Theodorescu, aflata acolo de 22 de ani, a fost evaluata de o comisie compusa din Anca Oroveanu, Ruxandra Demetrescu si Calin Dan, si a obtinut nota 8,73, adica o nota sub 9, ceea ce a permis organizarea unui concurs deschis. La acest concurs, cu un juriu international (am invitat pentru prima oara in Romania un specialist de la Muzeul Luvru, cu gandul de asocia Luvrul in viitor la activitatile Muzeului), Ruxandra Theodorescu (care s-a prezentat din nou) a fost clasata a treia, iar pozitia intai a fost obtinuta de Calin Stegerean, de la Cluj”, mentioneaza Vlad Alexandrescu.
El adauga ca Razvan Theodorescu a depus impotriva sa o plangere ”in care m-a amenintat cu o actiune a DNA si cu punerea sub sechestru asigurator a bunurilor mele pana la concurenta sumei de 500.000 de euro”.
Despre Muzeul Taranului Roman, Vlad Alexandrescu spune ca Virgil Nitulescu, ”actualmente inculpat intr-un dosar penal instrumentat de DNA in legatura cu acordarea avizului de declasare pentru anexele Palatului Sutu din Bucuresti, pe vremea cand era secretar general in Ministerul Culturii”, a pierdut concursul pentru un nou mandat, in fata antropologului Vintila Mihailescu.
Vlad Alexandrescu face, de asemenea, referire la reactia venita din partea Uniunii Tetarale din Romania, ”cand am vrut sa reformez Ordonanta 189, care reglementeaza accesul la concursurile de directori in institutiile de cultura”, dar si la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Aici, spune Alexandrescu, Ernest Oberländer-Tarnoveanu se afla la incheierea mandatului de director si asteapta evaluarea, peste doua luni, ”in contextul in care este contestat in legatura cu achizitii de piese descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale”.
”Irina Oberländer-Tarnoveanu, sotia lui, este consiliera lui Sergiu Nistor, consilierul presedintelui pentru Cultura. Ei impreuna au reusit sa il convinga pe presedinte sa vorbeasca impotriva mea. Ei doresc numirea lui Ernest Oberländer-Tarnoveanu ca ministru al Culturii. Evident, e un imens conflict de interese la mijloc. Doamna Oberländer-Tarnoveanu a fost ani de zile directoarea CIMEC la Institutul National al Patrimoniului”, mai scris Vlad Alexandrescu.
In incheiere, Vlad Alexandrescu spune ca ”o reacordare a increderii prim-ministrului in mandatul meu si in reforma pe care am inceput-o ar fi singura cale prin care aceste reactii ar putea fi stopate, macar pentru o perioada”. Contactat de News.ro, Vlad Alexandrescu a confirmat trimiterea scrisorii catre membrii GDS, insa nu a comentat asupra celor scrise in document.
Vlad Alexandrescu a anuntat, vineri, pe pagina sa de Facebook, ca nu isi va depune demisia din functia de ministru al Culturii inainte de Paste, in urma unui acord facut cu prim-ministrul Dacian Ciolos. Ministrul Culturii si-a anuntat demisia din functie, printr-un mesaj publicat, pe 27 aprilie, pe pagina sa de Facebook, in care apreciaza ca reforma pe care a inceput-o este periclitata de "forte retrograde".
Virgil Nitulescu, fost director al Muzeului National al Taranului Roman, a transmis, sambata, ca replica la scrisoarea lui Vlad Alexandrescu, un mesaj catre Grupul pentru Dialog Social si Magda Carneci, presedinta organizatiei.
”In ceea ce ma priveste, afirmand ca as fi «actualmente inculpat intr-un dosar penal instrumentat de DNA in legatura cu acordarea avizului de declasare pentru anexele Palatului Sutu din Bucuresti», nu pot sa spun decat un singur lucru: domnul Alexandrescu minte”, a scris Virgil Nitulescu.
”Poate ca nu este dumnealui de vina, poate ca doar a fost informat gresit sau a fost consiliat gresit, asa cum sustine ca s-a intamplat si in cazul conflictului de la Opera Nationala Bucuresti. Opinia mea, insa, este ca un membru al Guvernului Romaniei ar trebui sa aiba proprietatea termenilor pe care ii foloseste si sa se informeze temeinic, inainte de a face asemenea informatii care, in ceea ce ma priveste, sunt jignitoare”, a mai afirmat fostul director al Muzeului National al Taranului Roman.
El doreste sa isi exprime solidaritatea cu niste profesionisti precum Ernest Oberländer-Tarnoveanu, Roxana Theodorescu si Irina Oberländer-Tarnoveanu, acuzati, ”de asemenea, pe nedrept”, de Vlad Alexandrescu.
”Din context, reiese limpede faptul ca ceea ce numeste domnul Alexandrescu drept «evaluari si concursuri cu specialisti adevarati» este, de asemenea, o afirmatie falsa. Inainte ca domnul Alexandrescu sa stie care ar fi opinia acestor comisii, dumnealui avea, deja, o opinie clar formulata in ceea ce ne priveste. Din doua una: ori comisiile sunt formate din «specialisti adevarati» ori domnul Alexandrescu se pricepe la toate, inclusiv la ceea ce vor decide comisiile”, a mai notat Nitulescu.
”In fine, cunoscandu-l pe Sergiu Nistor de aproape 20 de ani, stiind ca este nu doar un excelent profesionist in domeniul sau de competenta, ci si un om integru, trebuie sa imi exprim dezavuarea fata de ideea ca domnul Sergiu Nistor s-ar fi putut preta la asemenea interventii inavuabile, precum cele imaginate de domnul Alexandrescu”, a mai scris Virgil Nitulescu.
Sursa: News.ro
Etichete: proteste, guvern, dacian ciolos, opera, scrisoare, ministerul culturii, vlad alexandrescu, icr,
Dată publicare:
30-04-2016 15:19