Miting pentru sustinerea ministrului demisionar de la Cultura. Ciolos a discutat cu Tudor Chirila in mijlocul protestatarilor

×
Codul embed a fost copiat

300 de persoane s-au adunat, miercuri seara, in fata guvernului pentru a-l sustine pe Vlad Alexandrescu, care a demisionat, miercuri, de la portofoliul Culturii, printre protestatari fiind oameni din teatru si lumea filmului si scriitori.

Premierul Dacian Ciolos, aflat miercuri seara in mijlocul protestatarilor care il sustin pe ministrul demisionar al Culturii Vlad Alexandrescu, a declarat ca modul in care au fost conduse negocierile la Opera Nationala din Bucuresti i-au creat acestuia "o slabiciune". "Eu am avut o discutie cu el de dimineata si el e constient de asta. Modul cum au fost conduse negocierile la Opera, faptul ca deja de doua saptamani se tot numesc si demit directori si, in continuare, ramane acolo tensiune ii creeaza o slabiciune, lui, ca ministru", a spus Ciolos.

El a mentionat ca i-a propus lui Alexandrescu sa gaseasca "o forma" prin care sa continue "colaborarea, cel putin pe Cumintenia Pamantului pe care si-a inceput el proiectul".

Ciolos a promis ca reformele incepute vor fi continuate de noul ministru al Culturii. "Eu va garantez ca oricine va fi numit ministru al Culturii dupa aceea, proiectele pe care el le-a inceput le va continua (..) Propunerile de reforma vor continua", a spus premierul.

Citește și
Alina Cojocaru
Corpul de control al premierului va investiga scandalul de la Opera. Aparitie neasteptata in mijlocul discutiei de marti
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Premierul a mentionat ca l-a sprijinit pe Alexandrescu de doua saptamani si il sustine in continuare. "Dar ca ministru trebuie nu doar sa ai viziune, si eu imi dau seama ca si prim-ministru, ci si capacitatea si instrumentele de a aplica masurile respective. Si dupa o negociere esuata iti slabesti capacitatea de negociere, e greu, dupa aceea, sa continui dupa sa poti sa continui dupa pozitia asta", a spus Ciolos.

Raspunzand intrebarilor lui Tudor Chirila care a spus ca premierul ar "pune in balanta o viziune cu un caz particular" si ca "nici Tiberiu Soare, Conta, daca vorbim de cazul particular de la Opera, nici George Calin, nici Dinca, urmarit de DNA, nu au dat explicatii pentru incapacitatea lor", Dacian Ciolos a spus: "Ba o sa dea. O sa dea. O sa dea".

Totodata, Ciolos a promis ca ministrul Dancu "o sa anunte ce o sa faca (n.r. la Opera), pentru ca are discutii inca".

Alaturi de premier a fost prezent purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Aproximativ 300 de persoane au participat, miercuri, incepand cu ora 17.00, la un protest de sustinere a ministrului demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Participantii la protest au scandat: "Vlad, nu uita! Noi suntem de partea ta!", "Vlad, Cultura! Toba impostura!", "Vrem Cultura! Nu cianura!", "Jos Caramitru!" si au purtat pancarte pe care scria: "# Vlad ramane!"; "I love Vlad"; "Respect - Vlad. Rusine Plagiatorilor! Ciolos ai gresit!".

In jurul orei 20.30 manifestantii s-au dispersat.

Citeste si: Ministrul Culturii si-a anuntat demisia pe Facebook. Iohannis : "Au ramas putine greseli imaginabile care n-au fost facute"

Ciolos: Sper ca decizia lui Alexandrescu sa convinga artistii ca vor gasi la Ministerul Culturii un pol de stabilitate

Sper ca decizia lui Vlad Alexandrescu sa-i convinga pe toti artistii de la Opera ca vor putea gasi la Ministerul Culturii acel pol de stabilitate de care au nevoie, a afirmat miercuri premierul Dacian Ciolos, exprimandu-si speranta ca acesta sa continue sa sprijine proiectul privind subscriptia publica pentru achizitia 'Cuminteniei Pamantului'. "Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, si-a depus mandatul astazi cu speranta ca gestul sau va contribui la detensionarea situatiei de la Opera Nationala. Din pacate, un sir de decizii grele si tensiuni acumulate de-a lungul timpului au facut ca procesul de reforma pe care Vlad l-a incercat la Opera sa nu mearga in directia pe care am dorit-o cu totii. Reforma, atitudinea moderna, performanta in institutiile de cultura si in actul managerial cultural au fost obiectivele lui Vlad pe care, pana acum, a reusit sa le impuna, cu exceptia acestei situatii punctuale, nefericite si grave de la Opera", a scris Ciolos, miercuri, pe Facebook.

Premierul a subliniat ca "directia reformista" privind managementul trebuie sa continue la Ministerul Culturii, mentionand ca aceasta este "principala contributie" pe care Vlad Alexandrescu o lasa in urma si pentru care ii multumeste. "De asemenea, vreau sa-l rog sa continue sa ne sprijine intr-un alt proiect pe care l-a lansat si care trebuie sa mearga inainte: subscriptia publica pentru achizitia 'Cuminteniei Pamantului'. Mai sper ca decizia lui de astazi sa-i convinga pe toti artistii de la Opera ca vor putea gasi la Ministerul Culturii acel pol de stabilitate si decizie administrativa coerenta de care au nevoie. Nu sunt deloc bucuros ca a trebuit sa ajungem aici pentru a detensiona situatia si fac un apel la toti cei implicati in viitorul Operei Nationale sa inteleaga ca toleranta reciproca, dialogul si constiinta responsabilitatii actului artistic sunt obligatorii pentru a merge mai departe", a mai scris Ciolos.

Iohannis despre ministrul Culturii: Au ramas putine greseli care nu au fost facute in cazul Operei

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca una din nemultumirile sale privind Guvernul a vizat situatia de la Opera Nationala din Bucuresti, adaugand ca aceasta chestiune este pe cale de rezolvare. El a precizat ca nemultumirile sale au vizat si faptul ca pe zona fondurilor europene lucrurile nu s-au miscat destul de bine, dar si situatia privind actul normativ referitor la salarizarea bugetarilor.

"O a treia nemultumire este in curs de rezolvare si s-a referit la situatia de la Opera. Un contraexemplu de implicare a unui minister in ceea ce s-a intamplat la Opera. Cred ca au ramas putine greseli imaginate care nu au fost facute de ministrul Culturii in aceasta chestiune", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de investitura a noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. El a precizat ca astfel de lucruri le discuta cu premierul Dacian Ciolos. "Nu exista nemultumiri care duc la vreun circ intre palate sau la certuri intre presedinte si prim-ministru. Noi lucram impreuna si rezolvam problemele", a spus Iohannis.

CNMR despre demisia lui Alexandrescu: Inca un ministru tehnocrat este sanctionat pentru management defectuos

Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei (CNMR) considera ca ruperea de societatea civila si refuzul de a o accepta ca partener de dialog au caracterizat comportamentul ministrului demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu. "Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei (CNMR) saluta, si cu aceasta ocazie, solicitarea premierului Dacian Ciolos adresata ministrului Vlad Alexandrescu de a demisiona de la conducerea Ministerului Culturii. Inca un ministru tehnocrat este sanctionat pentru management defectuos, ba mai mult decat atat pentru lipsa de transparenta in actul managerial, o responsabilitate pe care intreg Guvernul si-a asumat-o in mod public cu mult fast", sustine CNMR intr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

CNMR sustine ca Vlad Alexandrescu nu a acceptat societatea civila ca partener de dialog. "Ruperea de societatea civila si refuzul de a o accepta ca partener de dialog au caracterizat, pe de-o parte, comportamentul fostului ministru Alexandrescu, iar o asemenea abordare este neconforma, neconstructiva in cadrul unui minister care presupune comunicare permanenta, deschidere si interactiune cu societatea civila si organizatiile culturale, viziune si inovatie in scopul revitalizarii culturii romanesti si a dezvoltarii unei societati armonioase", se mai arata in comunicatul citat.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat miercuri pe Facebook ca demisioneaza din functie. "Domnule prim-ministru, in fata rezistentei opace la schimbarea structurala pe care am incercat sa o initiez, sa o dezvolt si sa o pun in practica in institutiile de cultura din Romania, in fata ostilitatii nedezmintite a aparatului refractar la regandirea modalitatilor de functionare a institutiilor publice de cultura, a relatiei dintre sectorul independent si cel public, va prezint demisia mea", a scris Alexandrescu.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ministrul Culturii si-a anuntat demisia pe Facebook. Iohannis :
Ministrul Culturii si-a anuntat demisia pe Facebook. Iohannis : "Au ramas putine greseli imaginabile care n-au fost facute"

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, si-a dat demisia la cererea premierului, spun surse apropiate. Decizia vine ca urmare a situatiei de la Opera, unde sunt probleme uriase de 3 saptamani.

Corpul de control al premierului va investiga scandalul de la Opera. Aparitie neasteptata in mijlocul discutiei de marti
Corpul de control al premierului va investiga scandalul de la Opera. Aparitie neasteptata in mijlocul discutiei de marti

Corpul de control al premierului va investiga scandalul de la Opera Nationala. Anuntul a fost facut de vicepremierul Vasile Dancu.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.