Donald Trump a fost transportat cu elicopterul la spital. Ce tratament primește pentru Covid-19
Preşedintele Donald Trump a fost transportat, vineri, la Centrul Medical Militar Naţional Walter Reed pentru a fi tratat pentru Covid-19, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă.
Măsura e una de precauţie, au transmis oficialii americani. Trump a ieşit pe propriile picioare din reşedinţa sa, purtând mască, în prima apariţie în public de la anunţul că este infectat cu noul coronavirus.
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: "Merg la spitalul Walter Reed, cred că mă descurc de minune, dar o să ne asigurăm că lucrurile ies cum trebuie. Prima doamnă se simte foarte bine, așa că vă mulțumesc, apreciez, nu o să uit niciodată. Mulțumesc."
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 2, 2020
Oficialii spun că va sta la spitalul militar Walter Reed câteva zile, în salonul prezidențial, care este echipat complet pentru ca Trump să-și poată îndeplini atribuțiile.
Trump, tratat cu Remdesivir, „se odihneşte confortabil”
Donald Trump este tratat cu Remdesivir şi "se odihneşte confortabil" după ce a fost dus la spital diagnosticat cu coronavirus, potrivit medicului său.
"Sunt bucuros să vă raportez că preşedintele este foarte bine. El nu are nevoie de oxigen suplimentar, dar în consultare cu specialiştii am ales să iniţiem terapia cu remdesivir. El a terminat prima doză şi se odihneşte confortabil", a declarat Sean P Conley într-un comunicat publicat de Casa Albă.
Potrivit oficialilor, Donald Trump e obosit, dar într-o stare bună, iar Melania are o tuse uşoară şi migrene.
Medicii informează că lui Trump i s-a injectat o doză dintr-un cocteil experimental dezvoltat de laboratorul Regeneron şi care a dat rezultate preliminare încurajatoare în teste clinice pe un mic număr de pacienţi.
Mark Meadows, Șef al cabinetului de la Casa Albă: "Cei doi au moralul ridicat. Președintele are simptome ușoare. Continuă să fie nu doar într-o dispoziție bună, ci și foarte energic. Am vorbit de câteva ori în dimineața asta, mi-a dat cinci sau șase sarcini de îndeplinit, așa cum face în fiecare dimineață. Și cu siguranță vrea să se asigure că rămânem implicați."
Care sunt șansele ca starea lui Trump să se agraveze
Trump îşi îndeplineşte fără probleme atribuţiile de şef al statului, a declarat şi consilierul pe probleme economice de la Casa Albă, Larry Kudlow.
Larry Kudlow, consilierul economic de la Casa Albă: "Primim sarcini de la președinte, e clar că se simte bine. Și cred că toată această poveste va trece cât mai repede. Asta sper și pentru asta mă rog. Nu cred că va avea un impact de durată."
Cu toate aceste asigurări, experţii medicali sunt îngrijoraţi. Potrivit datelor oficiale, cei aflaţi în categoria de vârstă din care face parte şi preşedintele american au un risc de deces din cauza COVID de 90 de ori mai mare decât tinerii cu vârste între 18 şi 29 de ani.
Darlene Superville, reporter Associated Press la Casa Albă: "Președintele are 74 de ani. Este un pic suprasponderal. Nu are cea mai sanatoasă dietă, nu prea face mișcare, în afara partidelor de golf din week-end-uri."
Cum s-a infectat Donald Trump cu coronavirus
Donald Trump a fost testat pentru coronavirus după ce una dintre consilierele lui, a fost confirmată pozitiv. Hope Hicks s-a aflat in Air Force One împreună cu Trump marţi, când au zburat la Cleveland pentru dezbaterea electorală. De asemenea, l-a însoțit miercuri, în Minnesota, la un miting de campanie. Potrivit CNN, un "grup restrâns de oficiali" știa că Hicks e pozitiva inca de joi dimineața. Si totusi, Trump a participat în aceeași zi la o strângere de fonduri în New Jersey.
Reporter: De ce s-a mai dus, dacă știa că a existat o persoană pozitivă cu care a intrat în contact?
Kayleigh McEnnany, secretarul de presă al Casei Albe: S-a considerat că președintele e în siguranță dacă merge. S-a distanțat social, era un eveniment în aer liber și Biroul de Operații al Casei Albe a decis că e în siguranță.
Sanjay Gupta, corespondent CNN: "Spre uluirea mea, in cel mai important birou din țară, vorbesc de Biroul Oval, nu se respectă nici precauțiile elementare. La Casa Alba era o atitudine foarta laxă față de virus. Parcă au provocat soarta!"
Într-adevăr, cu câteva ore înainte să primească vestea, Donald Trump era foarte optimist în fața susținătorilor săi.
Donald Trump, președinte SUA: "Se vede deja în zare sfârşitul pandemiei, iar anul viitor va fi unul dintre cei mai măreţi din istoria ţării noastre!"
Pe parcursul pandemiei, președintele american nu s-a declarat mare fan al măsurilor de precauție. A ieșit întotdeauna fără mască în public și chiar l-a ironizat pe contracandidatul său Joe Biden în legătură cu purtarea măştii, la dezbaterea de marţi noapte.
Donald Trump: "De câte ori îl vezi, el poartă mască. Şi dacă stă la distanţa de zeci de metri, el tot poartă cea mai mare mască pe care am văzut-o."
Ce se va întâmpla dacă starea lui Trump se va înrăutăți
Lideri de stat din toată lumea, inclusiv președintele Iohannis, i-au transmis mesaje de susținere și însănătoșire grabnică președintelui american. "Sunt sigur că vitalitatea inerentă, bună dispoziție și optimismul vostru vă vor ajuta să faceți față acestui virus periculos", i-a transmis Vladimir Puţin lui Donald Trump. Anunțul îmbolnăvirii liderului american a fost urmat de o ușoară cădere a burselor americane, dar piețele și-au revenit la scurt timp.
Potrivit Amendamentului 25 la Constituţia Statelor Unite, în cazul în care Trump nu-și poate îndeplini atribuțiile, vicepreședintele Mike Pence preia controlul. Acesta a anunţat deja că testul său e negativ. Dacă şi Pence s-ar îmbolnăvi totuşi, următoarea pe listă este președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi. Lucrurile se complică, însă, în cazul în care Donald Trump nu mai poate participa la alegeri, pentru că în unele state deja a început procesul de vot.
Robyn Curnow, prezentatoare CNN: "Dincolo de implicatile medicale, exista implicaţii politice şi de securitate naţională. Nu există vreun manual pentru asemenea situaţie."
În scenariul cel mai optimist, preşedintele american trebuie să stea izolat 14 zile. Va rata probabil mitinguri în trei state-cheie – Wiscounsin, Florida și Arizona, dar și următoarea dezbatere prezidențială, programată pe 15 octombrie.