Victor Ponta a fost audiat la DNA: "Am spus tot adevarul si am facut o cerere ca situatia mea sa se rezolve mai repede"

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Victor Ponta le-a cerut procurorilor DNA joi sa il audieze, dupa ce a refuzat in mai multe randuri sa colaboreze cu ei.

Timp de o ora si jumatate a stat in birourile anchetatorilor, iar la iesire a declarat ca a raspuns la intrebari si a spus tot adevarul. Ponta a cerut ca partea de ancheta din dosarul Sova, legata de el, sa fie separata de dosarul mare ca sa nu intarzie procesul.

Victor Ponta nu a votat Codul Fiscal, pentru ca a ajuns tarziu in plen. Cert este ca in fata procurorilor s-a prezentat la ora 2 dupa-amiaza, asa cum a cerut chiar el. A fost audiat si, spune premierul, a raspuns tututor intrebarilor puse de procuror.

"Am venit asa cum este normal, ca orice cetatean. Mi-am spus punctul de vedere. Domnul procuror m-a intrebat, am raspuns la absolut toate intrebarile. Asa e normal. (...) A ramas un singur lucru pe care probabil o sa vi-l comunice si procurorul. Am facut o cerere ca situatia mea sa fie disjunsa, ca nu are legatura cu dosarul mare, ca sa se rezolve mai repede, intr-un fel sau altul. Eu cred ca este interesul si al meu si al Parchetului si al opiniei publice sa nu stea bucatica mea in dosarul mare. Daca procurorul va accepta, atunci foarte repede o sa avem o solutie. Repet, o discutie civilizata. Am spus tot adevarul, tot ce stiu", a declarat primul ministru.

Ponta a fost audiat joi pentru prima data in dosarul Turceni - Rovinari. Pana acum, toate vizitele la DNA s-au incheiat fara declaratii scrise. Acum, a facut chiar mai mult. A cerut ca el sa fie cercetat separat de Dan Sova.

Citește și
Victor Ponta
Cand va fi finalizata Legea Salarizarii. Ponta: "Nimeni nu a zis ca de la 1 ianuarie toata lumea are salarii mult mai mari"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Victor Ponta este cercetat de DNA pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata si spalarea banilor, la data faptelor avocat, iar Dan Sova pentru infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

Dosarul are legatura cu incheierea unor contracte de asistenta juridica in cele doua cabinete de avocatura detinute de Ponta si Sova.

Procurorii spun ca intre cabinetul de avocatura al lui Sova si Ponta s-a incheiat un contract de consultanta, in urma caruia prim-ministrul a primit cate doua mii si apoi cate trei mii de eruo lunar. Platile apar sub forma a 17 facturi fiscale. Anchetatorii sustin ca avocatul Ponta nu a muncit nimic, dar a fost platit, asa ca au considerat facturile falsuri.

Banii primiti ar fi fost investiti in doua apartamente pe care Ponta le-a cumparat in Bucuresti. El ar fi primit si o masina sport, pentru care firma de avocatura a lui Sova ar fi platit ratele de leasing.

Potrivit DNA, in cazul lui Victor Ponta prejudiciul produs ca urmare a infractiunii de complicitate la evaziune fiscala se ridica la suma de peste 51.300 lei, iar pentru recuperarea acestei sume a fost pus sechestru pe un apartament al premierului, pe o masina si doua case de vacanta din Cornu, in Prahova, pe care le detine impreuna cu sotia lui, europarlamentarul Daciana Sarbu. Cu putin timp inainte ca procurorii sa inceapa urmarirea penala impotriva sa, Ponta a vandut cele doua apartamente din Bucuresti si a donat si casa pe care o avea in Gorj.

Procurorii sustin ca acest prejudiciu consta in obligatiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA 'Sova si Asociatii', reprezentata de Dan Sova, cu ajutorul lui Victor Ponta, in calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel'.

"Ajutorul a constat in aceea ca Victor Ponta a pus la dispozitia contribuabilului SCA 'Sova si Asociatii' inscrisuri falsificate (facturi si rapoarte de activitate), menite sa justifice viitoarele plati pentru prestarea unor activitati juridice fictive ale cabinetului de avocatura Ponta Victor-Viorel catre SCA 'Sova si Asociatii'. In realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala pentru SCA 'Sova si Asociatii'. Practic, platile facute de SCA 'Sova si Asociatii' catre Victor Ponta, in cuantum de 181.439,98 lei, reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegala a bazei de impozitare a contribuabilului SCA 'Sova si Asociatii' si, in consecinta, la plata catre stat a unui impozit diminuat cu 51.321,80 lei, diferenta ce reprezinta prejudiciul mentionat", mai explica DNA.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cum le-a stricat Victor Ponta surpriza celor de la ANAF.
Cum le-a stricat Victor Ponta surpriza celor de la ANAF. "Vreau sa va dau o veste buna"

Un anunt care ar fi trebuit sa fie stirea zilei de la ANAF a fost devansat de prim-ministru.

Cand va fi finalizata Legea Salarizarii. Ponta:
Cand va fi finalizata Legea Salarizarii. Ponta: "Nimeni nu a zis ca de la 1 ianuarie toata lumea are salarii mult mai mari"

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca legea salarizarii bugetarilor va intra in dezbatere pentru a fi finalizata imediat ce noul Cod fiscal va fi promulgat.

Victor Ponta, alaturi de mai multi membri ai cabinetului, in Delta Dunarii.
Victor Ponta, alaturi de mai multi membri ai cabinetului, in Delta Dunarii. "E locul ideal pentru team building"

Victor Ponta si-a convocat ministrii la un team-building pe vapor, in Delta Dunarii, intalnire de la care liderul PSD, Liviu Dragnea, lipseste.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.