Victor Ponta, chemat la DNA pentru a fi audiat. "Haideti sa nu ne facem de ras. Vreti sa il vedeti pe Tony Blair la DNA?"

×
Codul embed a fost copiat

Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat miercuri dimineata la sediul DNA Ploiesti, surse judiciare declarand pentru AGERPRES ca acesta va fi audiat in dosarul cunoscut sub numele de "Ghita, Ponta, Blair".

UPDATE 10:45 Fostul premier Victor Ponta a parasit sediul DNA Ploiesti dupa aproximativ o ora de la sosire, el declarand ca in fata procurorilor si-a sustinut in totalitate declaratiile pe care le-a dat in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitiei (ICCJ).

"Am dat declaratii in fata judecatorului de la Inalta Curte, a fost un procuror acolo care mi-a pus intrebari si mi-am sustinut in totalitate acele declaratii. Nu am schimbat nimic", a declarat Victor Ponta.

Intrebat daca Tony Blair va fi audiat in acest dosar, Ponta a raspuns: "Haideti sa nu ne facem de ras cu totii. Chiar vreti sa-l vedeti pe Tony Blair la DNA Ploiesti?".

Anterior la intrarea in sediul parchetului, Ponta a fost intrebat daca va propune audierea fostului premier britanic el raspunzand: "Normal".
 

Citește și
Victor Ponta pleaca de la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in Bucuresti, vineri, 9 septembrie 2016
Victor Ponta: M-am intalnit prima data cu Kovesi intr-un cadru informal la o podgorie a lui Sebastian Ghita
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

In acest dosar Ponta este urmarit penal sub control judiciar pentru folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si complicitate la spalare de bani.

Intrebat daca va propune audierea fostului premier britanic Tony Blair in acest dosar, Ponta a raspuns: "Normal".

Deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat marti la DNA Ploiesti unde procurorii i-au comunicat faptul ca au extins urmarirea penala pentru noi fapte, astfel ca el este cercetat acum pentru spalare de bani si folosirea cu rea credinta a creditului societatii.

Deputatul Sebastian Ghita a declarat pe 6 septembrie ca a fost citat la DNA Ploiesti pentru a fi audiat intr-un dosar in care apare si numele fostului premier britanic Tony Blair.

"Am fost citat pentru astazi la DNA Ploiesti. Din ce am inteles eu, este vorba despre intalnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, domnul Tony Blair, domnul Razvan Mihai Ungureanu si acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. si cred ca cei de la DNA Ploiesti investigheaza acum problema Tony Blair", a spus Sebastian Ghita, inainte de a participa la un proces de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in care este judecat pentru coruptie.

Intrebat daca dosarul de la DNA Ploiesti are vreo legatura cu coruptia sau intelegeri intre politicieni de top, Sebastian Ghita a spus: "Nu stiu exact toate acuzatiile. Totusi, stiu ca in dosarul asta este vehiculat si numele fostului prim-ministru al Marii Britanii Tony Blair. Vom vedea despre ce e vorba. (...) Nu am vreo asteptare, insa dupa cum i-am vazut pe dansii (n.r. - procurorii DNA) acolo, la unitatea de elita, ca fac dosare, sper sa nu ajungem sa ne intrebe despre intalnirea din Africa de Sud dintre Ponta, Blair si Obama (...). Sunt prolifici cei de la Ploiesti(...)",a afirmat Ghita.

Fostul premier Victor Ponta a relatat luni, intr-o postare pe Facebook, ca initiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la Bucuresti i-a apartinut Anei Birchall, apoi au fost cooptate doua fundatii si Ambasada Regatului Unit la Bucuresti, si ca nu a stiut cuantumul onorariului si nici nu i-a cerut bani lui Sebastian Ghita pentru a-l promova candidat.

Acesta sustine ca nu a cerut niciodata bani de la cineva pentru sine ori pentru PSD ca sa-i sustina candidatura.

"NU am cerut NICIODATa, nici pentru mine, nici pentru PSD, vreo suma de bani NICIUNEI persoane pentru a fi candidat! in cei aproape 6 ani cat am fost lider al PSD am semnat liste de candidaturi pentru mii de primari, consilieri locali si judeteni; pentru sute de deputati si senatori; pentru zeci de europarlamentari! in Romania, in care toti oamenii publici se cunosc si vorbesc, nimeni niciodata nu m-a acuzat de asa ceva! Este o acuzatie nu doar nedreapta, ci si defaimatoare la adresa imaginii mele politice - si in dosarul cauzei nu exista nicio proba in sensul infractional de mai sus! - procurorii mai afirma ca, in urma vizitei Dlui Tony Blair din 26 Martie, am "obtinut foloase nepatrimoniale constand in imagine". Reamintesc ca in Martie 2012 nu era campanie electorala, ca eu am candidat in Decembrie intr-un colegiu din Judetul Gorj, pe care il castigasem oricum in anul 2008, si unde PSD a avut mereu un sprijin electoral consistent si ca USL se afla in toate sondajele de opinie la o distanta uriasa fata de ceilalti competitori politici", arata Ponta.

El s-a referit apoi la acuzatia de "complicitate morala la spalarea banilor".

"Suma de 220.000 euro precizata de procurori ca ar fi fost donata catre diverse persoane juridice din Marea Britanie nu a fost niciodata in posesia mea sau a PSD, nici nu am dispus si nici nu am beneficiat de vreun euro din aceasta. Nu am cunoscut niciodata (pana in ziua de 6 Septembrie 2016) cuantumul, nici cine a platit-o si nici cine a fost beneficiarul ei! in consecinta, rezulta foarte clar din toate actele de la dosar ca nu pot sa fiu complice (nici macar "moral") la spalarea unor bani de care nu stiu, pe care nu i-am detinut niciodata, platiti de o firma de care nu am auzit niciodata catre societati si fundatii din Marea Britanie pe care nu le cunosc! - nu rezulta din nicio proba depusa la dosar ca banii pentru donatii provin dintr-o infractiune si nici ca organizatorii sau beneficiarii ar fi avut cunostinta sau suspiciuni rezonabile ca ar fi vorba de bani "murdari"; am avut o singura discutie pe tema acelor bani cu Dl Dan Sultanescu, la momentul in care a fost publicat in presa faptul ca Fundatia sa foloseste bani din fonduri europene pentru vizita lui Tony Blair. Dan Sultanescu m-a asigurat ca nu au fost nici bani europeni, nici bani publici, ci doar "donatii private", ceea ce a si transmis oficial intr-o declaratie catre presa", mai sustine fostul premier.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Ponta, dat in judecata de sotul Alinei Gorghiu pentru 100.000 lei. Reactia fostului premier:
Ponta, dat in judecata de sotul Alinei Gorghiu pentru 100.000 lei. Reactia fostului premier: "Sa se judece cu serviciile"

O suta de mii de lei, daune morale: atat ii cere sotul Alinei Gorghiu lui Victor Ponta dupa ce fostul premier l-a acuzat de coruptie pe Lucian Isar, care a fost ministru in guvernul sau.

Victor Ponta: M-am intalnit prima data cu Kovesi intr-un cadru informal la o podgorie a lui Sebastian Ghita
Victor Ponta: M-am intalnit prima data cu Kovesi intr-un cadru informal la o podgorie a lui Sebastian Ghita

Victor Ponta a declarat ca prima data cand s-a intalnit cu Laura Codruta Kovesi intr-un cadru informal a fost in 2011, la o podgorie detinuta de omul de afaceri Sebastian Ghita, acesta din urma confirmand afirmatia fostului premier.

PSD trece peste propriul cod de integritate pentru a-l ajuta pe Ponta.
PSD trece peste propriul cod de integritate pentru a-l ajuta pe Ponta. "Trebuie sa fie in continuare parlamentar"

Majoritatea covarsitoare a membrilor PSD sustine candidatura la alegerile parlamentare a fostului premier Victor Ponta, a declarat vicepresedintele PSD Gabriela Firea.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.