Viața în carantină, în Ilfov. Autoritățile se fac că aplică restricțiile, oamenii se fac că le respectă
Aproape jumătate dintre localitățile din România aflate în carantină sunt în jurul Capitalei. Mai exact, 18 comune și orașe din județul Ilfov, unde rata de infectare depășește și 8 la mia de locuitori.
Teoretic, în toate aceste zone, oamenii se pot deplasa doar pe baza unei declarații pe proprie răspundere, sunt interzise evenimentele, școlile, sălile de sport și restaurantele sunt închise, iar accesul în magazine, este drastic redus.
În realitate însă, unii continuă să sfideze regulile. Dovadă că în loc să fie mai puține cazuri, sunt tot mai multe.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ora prânzului. Suntem în Voluntari, una dintre cele mai mari localități de lângă București, aflată în carantină de duminică.
Aici am întâlnit și prima mașină de poliție, oamenii legii ar trebui să verifice fiecare mașină care trece.
După o pauză de masă de câteva minute, agenții au oprit un autoturism de firmă.
”Reporter: Cum s-a schimbat viața de când e carantină aici?
Șofer: Chiar deloc. E foarte aglomerat, am făcut o oră din Berceni până aici, nu mi se pare nimic schimbat. E prima oară când mă oprește poliția prin toate zonele în care am trecut”.
În primul rând, circulația în zonele aflate în carantină este restricționată și se face doar în intervale orare bine stabilite, iar pe străzi sunt interzise grupurile mai mari de 6 persoane.
Oamenii trebuie să aibă declarație pe proprie răspundere dacă ies din casă, pe străzi sunt oameni ai legii pentru a-i verifica, dar sunt puțini.
Terase deschise, în plină carantină
În acest sens giratoriu în care ne aflăm noi probabil trec zeci de mii de mașini zilnic, acest echipaj de poliție a oprit de dimineață până acum la prânz 50 de șoferi pentru a-i verifica.
”- Bună ziua, vă rog documentele.
- Imediat.
- Declarație sau adeverință?
- Declarație”.
”Nu mi se pare că s-a schimbat absolut nimic, pare la fel ca înainte, dar am observat că lumea a început să se distanțeze puțin”.
Carantina duce și la închiderea mai devreme a magazinelor, iar în interiorul lor numărul de clienți nu trebuie să depășească 30% din capacitatea spațiului. De altfel, în centrele comerciale ar trebui să se asigure 8 mp pentru fiecare persoană.
Și evident, școlile se închid automat indiferent de ciclul de învățământ. Inclusiv terasele restaurantelor ar trebui închise automat.
În realitate iată ce se întâmplă astăzi într-o localitate din Ilfov, aflată desigur tot în carantină.
”Eu mă simt foarte bine, nu sunt din București, sunt din Timișoara. Ne-am săturat de stat în birou, astăzi e o zi frumoasă, să zicem așa și profităm din plin”.
”Terasele sunt deschise, nu suntem singurii care stăm, în mod normal trebuiau închise și atunci nu aveam unde să stăm”.
Unul dintre proprietari a mărturisit sub protecția anonimatului că nu știa că trebuie să închidă terasa, iar un altul a spus că dacă face asta dă faliment.
”Statul nu ne plătește chiria la restaurante, nu ne plătește angajații, nimic, nu mai putem rezista altfel. Eu altă variantă nu am, respectăm, dezinfectăm, facem, nu e nimic greșit. Au scăzut cazurile? Nu, atunci cu ce ne ajută carantina?!”.
Rata îmbolnăvirilor crește în Timișoara, în ciuda carantinei
Restricțiile nu au schimbat în bine nici situația din Timișoara.
Timișoara se află în carantină de mai bine de două săptămâni.
Și cu toate acestea, rata de îmbolnăvire a crescut la 8,37 la mia de locuitori! Medicii au precizat foarte clar că majoritatea pacienților au luat virusul din activitățile din comunitate, când nu au fost atenți.
Gândiți-vă că în această perioadă mall-urile au fost deschise în timpul săptămânii, hypermarketurile, saloanele de înfrumusețare, la fel.
Așadar, numeroase situații în care, dacă nu respectăm măsurile de protecție, ne expunem îmbolnăvirii.
Activitățile în cluburi, terase ori discoteci nu sunt permise nici în scenariul roșu, nici în carantină. Aceste lucruri nu au contat în acest weekend în zona de nord a Bucureștiului.
Pe de altă parte, autoritățile discută în ce măsură cei care au împlinit 10 zile de la rapel și au domiciliul într-o localitate aflată în carantină să își poată desfășura activitățile fără restricții.