Vesti bune pentru tinerii fermieri. Cum se poate obtine finantarea de pana la 50.000 de euro
Avem vesti bune pentru tinerii fermieri! De maine, pot depune dosarele, inclusiv online, pentru accesarea de fonduri europene. Cine isi doreste o mica afacere la tara, poate sa obtina, si 50 de mii de euro.
Este bine sa stiti, ca procedura de evaluare, a fost simplificata.
Statul intelege prin tanar fermier o persoana care are mai putin de 41 de ani si studii de specialitate in domeniul agricol. In plus, trebuie sa faca dovada ca a lucrat cel putin 80 de ore in zootehnie sau horticultura.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dana, are 38 si a reusit sa ridice o ferma de toata frumusetea in satul Vama Seaca din judetul Alba. A investit 950 de mii de euro din bani europeni intr-o fabrica de procesare a laptelui.
Dana Mucea – administrator: "Am conceput un proiect pentru o fabrica de lapte, un grajd nou, modern pentru 100 de capete de vaci de lapte si utilaje agricole cu care sa lucrez terenul".
Marfa sa pleaca la nemti, francezi sau italieni insa ca sa faca branza maturata merge periodic in Franta pentru a invata mai multe de la proprietarii de ferme de acolo.
Lucian – angajat: "M-am bucurat prin faptul ca cineva tanar si-a deschis o afacere aici la tara unde nu exista decat curent si apa potabila."
O ferma similara are si Constantin din Iasi. A inceput cu 7 vacute, iar acum are 60. Laptele pe care il produce ajunge in toate magazinele si hipermarketurile din tara. Omul spune ca planuieste sa mai acceseze si alte fonduri europene.
Agricultor: "Aici am stabulatia de vara. Aici sunt vacile. Astea rosu cu alb sunt baltatele romanesti pentru care am facut proiect european. Astealalte sunt holstain, sunt crescute din rasa romaneasca. Cu restu banilor am mai luat un tractor si am pus diferenta."
O alta afacere romaneasca, aceiasi bani europeni Cand ajungi la Bontida, in Cluj ai impresia ca ai ajuns in Provence. 70 de soiuri de lavanda cu miros innebunitor se intind pe un hectar si jumatate de pamant.
Anca Serpar cultivator: "Prima vizita la alte culturi de lavanda a fost in Franta in Provence cand vezi cat cuprinzi cu ochii campuri de lavanda oarecum iti da curaj ca esti pe drumul cel bun si ca ai facut o alegere foarte buna"
Acum face saculeti parfumati, sapunuri, ulei si apa de lavanda dar va folosi planta si in gastronomie. Nu se opreste insa aici pentru ca isi doreste si o pensiune.
Pana in prezent, in cadrul programului de dezvoltare rurala, au fost alocate, numai pentru Tinerii Fermieri, 225 de milioane de euro. In sesiunea care incepe acum sunt disponibile 170 de milioane de euro.