Guvernul va construi 1.000 de staţii de alimentare pentru maşini electrice
Vești bune, pentru șoferii care au o mașină electrică sau vor să își cumpere una.
Anul acesta, ar putea fi instalate, promit autoritățile, o mie de stații de alimentare pentru aceste autoturisme, pe autostrăzi și drumuri naționale. Ministerul Mediului, a obținut acordul Comisiei Europene, pentru a finanța aceste puncte de încărcare, iar guvernul va alocă, 53 de milioane de euro.
În acest moment, cele mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice sunt în marile orașe: București, Brașov, Timișoara, Cluj, Iași și Constanța.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Mihai Chirica, primarul Iașiului: „Iașiul are infrastructură. Sunt peste 40 de stații de încărcare și rapide și lente. Avem un program deja aplicat pentru a construi în toate parcările publice din zona centrală, stații de încărcare de 73 kilowați. Am depus deja proiectul și încă 43 stații de încărcare în cadrul companiei de transport public pentru cele 44 de autobuze."
În afara marilor orașe, stațiile au încept să apară și în zonele turistice, unde sunt tot mai căutate. Banii vor putea fi accesați de orice operator economic în baza unor proiecte și nu trebuie rambursați.
Punctele de încărcare pentru mașinile electrice vor apărea de-a lungul marilor drumuri naționale din 80 în 80 de kilometri, astfel încât România să poată fi traversată cu o mașină electrică de la un capăt la altul.
Cele mai multe sunt stații publice cu încărcare normală, dar există și cele de mare putere, care încarcă mașina într-o jumătate de oră.
Dan Zaharia, antreprenor: „Instalarea unei stații de încărcare costă câteva mii de euro. Am instalat această stație ca un mesaj către comunitatea tehnologică din Iași, un mesaj ecologic și un mesaj de credință că viitorul va fi al mașinilor electrice. Majoritatea stațiilor încarcă gratuit, pentru că e o metodă de marketing. Unele sunt pe bani și e vorba de un abonament."
Cei care dețin mașini electrice spun că avantajele sunt mari. Un autoturism poate parcurge cu o singură încărcare 150 de kilometri, însă sunt și modele care au autonomie de până la 450 de kilometri.
Proprietară autoturism electric: „Avantajele sunt costurile mult mai reduse, de trei, patru ori la economia legată de alimentarea lunară, parcările gratuite, care oferă avantaj utilizatorului, plus scutirea de la impozite și bineînțeles, avantajul pe care îl oferă populației prin lipsa emisiilor de carbon. Infrastructura nu este foarte dezvoltată."
Costel Alexe, ministrul Mediului: „Dacă primăriile se mișcă bine și repede, putem instala până la 1000 de puncte de încărcare doar în 2020. Practic, ar trebui ca într-o perioadă foarte scurtă de timp, fiecare benzinărie, fie că se află pe autostrăzi sau pe drumurile naționale să aibă puncte de încărcare pentru mașinile electrice. Să dăm un semnal populației să facă transferul de la mașinile pe diesel sau benzină să treacă pe cele electrice."
Potrivit Registrului Auto Român, în primele șase luni ale anului trecut au fost înregistrate 1503 mașini electrice, cu 500 mai mult față de aceeași perioadă a anului 2018.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!