Ventilatoarele care pot face diferența dintre viață și moarte, insuficiente pentru toate spitalele
Medicii din spitalele COVID se tem de vârful pandemic și de momentul în care bolnavii ar trebui redistribuiți de la un județ la altul, din cauza lipsurilor din unitățile sanitare.
În momentul de față, cele 50 de spitale implicate în lupta COVID au trimis la minister liste cu nevoile pe care le au.
În ceea ce privește numărul ventilatoarelor mecanice, există în prezent 1.700 de aparate, care nu sunt însă uniform repartizate, la nivelul țării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Șase la sută din numărul pacienților infectați au avut nevoie până acum de îngrijire în secțiile de terapie intensivă. Medicii din cele 50 de spitale COVID se plâng de lipsuri. Și se tem de momentul în care ventilatoarele vor face diferență dintre viață și moarte.
Spital care nu poate trata cazurile critice
Priviti ce se întâmplă la Spitalul de Neurologie din Brașov. 16 paturi de terapie intensivă nu pot funcționa din cauza lipsei echipamentelor necesare. Managerul spune că are nevoie de 11 ventilatoare și de personal dedicat ATI care să le folosească.
Nicușor Bîgiu, managerul Spitalului de Neurologie Brașov: ”Cazurile severe și critice nu trebuie să ajungă în acest spital pentru că nu are dotare de terapie intensivă. La fel cum nu exista dotări de terapie intensivă nici la Pneumologie și nici la Spitalul de Boli Infecțioase. Păi, avem 15 paturi la Județean, atât! Avem 15 paturi! Atât! Atât!”.
Ventilatoarele salvează viața a 50% din pacienți
Ventilatoarele salvează viața a 50 % dintre cei care ajung să aibă nevoie de ele. Maternitatea ”Elena Doamna” din Iași trebuie să se descurce cu 3 paturi de ATI și un singur ventilator.
Răzvan Socolov, șef secție Obstretică Maternitatea ”Elena Doamna”, Iași: ”Avem promisiuni că o să mai primim un ventilator prin redistribuire de la alt spital și sperăm, în principiu, că aceste cazuri nu vor fi atât de grave ca să necesite ventilator permanent”.
Medicii se tem de vârful pandemic, care va fi atins în săptămânile următoare. Și de faptul că deși avem 1.700 de paturi dotate cu ventilatoare mecanice, ele nu sunt distribuite uniform pe întreg teritoriul țării.
Și există riscul să asistăm la tragedii dacă vom ajunge să transportam pacienții dintr-un județ în altul.
Autoritățile confirmă lipsurile
Dorel Săndesc, președintele Asociației ATI România: ”Putem vorbi de zone mai aglomerate decat altele în ceea ce privește aparatele de ventilație mecanică? Adică avem zone descoperite complet? Există o inegalitate bineînțeles, nu există un procent omogen de dotare cu aparate de ventilație. Puteți să îmi spuneți câte spitale au nevoie de aparate cu ventilație mecanică? Fară îndoială că toate au nevoie de un surplus de echipamente, toate au”.
De altfel și ministrul Sănătății a confirmat la Brașov că toate cele 50 de spitale COVID au în momentul de față lipsuri.
Nelu Tăraru: ”Fiecare și-a făcut un necesar. Noi am eliberat inclusiv pentru cei care sunt pe suport acțiune prioritară pentru ATI. Rămâne ca aceste fonduri să fie judicios cheltuite pentru acele paturi sau pentru aparatură, că sunt ele ventilatoare sau monitoare”.
Guvernul a comandat 200 de ventilatoare noi și a anunțat că vrea să repare încă 100 de ventilatoare vechi.
Raed Arafat, secretar de stat MAI: ”Avem contractate 200 de ventilatoare, dar data lor de sosire nu e certă. Dacă reușim din cele 190 stricate măcar 100 să le dăm în folosință și tot înseamnă că am crescut importul”.
Mortalitatea în România este de 4%. În Germania, de doar 1%
Mortalitatea în Romania se ridică în prezent la 4 %, spre deosebire de Germania unde este de numai 1 %.
Cum au reușit nemții să aibă atât de puține cazuri? Și-au dotat din vreme spitalele cu ventilatoare. Iar acum au de 10 ori mai multe decât noi, pentru o populație doar de 4 ori mai mare.
Așa că feriți-vă de virus cum puteți. Luați-vă măsuri când ieșiți din casă. Purtați mască dacă nu vreți să ajungeți la spital.