Ministerul Sănătății a publicat ghidul privind echipamentele de protecție din spitale

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Sănătății a elaborat în sfârșit un ghid care prevede clar ce echipamente trebuie purtate în spitale.

Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial și, teoretic, ar trebui să îi protejeze pe medici, asistenți, infirmiere și pe cei de la curățenie, în fața riscurilor.

În practică, oamenii din sistemul sanitar spun că protejarea angajaților este posibilă doar dacă se fac circuite separate în spitale, astfel încât pacienții infectați să nu se intersecteze cu ceilalți.

Altfel, va fi haos, în condițiile în care ghidul spune că în unele secții se poartă cel mult măști simple sau doar halate.

Care sunt zonele de risc

Citește și
Cum s-a infectat ambulanțierul din Suceava cu coronavirus
Cum s-a infectat ambulanțierul din Suceava cu coronavirus. Dezvăluiri teribile făcute de colegi
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ordinul 533 al Ministerului Sănătății prevede clar care sunt echipamentele ce trebuiesc folosite de către angajații spitalelor.

La Triaj, fie că e vorba de un cort în curtea unității sau o zonă de la parterul clădirii, medicii și asistenți ar trebui să poarte o mască simplă. Însă nu și toți pacienții, doar cei care prezintă simptome respiratorii.

Urmează serviciul Primiri Urgente și secția de Terapie Intensivă, zone cu risc maxim, unde întreg personalul ar trebui să folosească halate, mănuși, măști și protecție oculară: ochelari de protecție sau vizieră.

Și mai bine echipat ar trebui să fie personalul medical din secțiile ATI care ajută fizic pacienții cu COVID-19.

Concret, pentru intubare, ventilație, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, precum și bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID, medicii și asistentele ar trebui să poarte mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3 cu protecție mare, și cel mai important, să aibă combinezoane complet impermeabile sau șorțuri impermeabile.

De asemenea, tot în zonele cu pacienți cu COVID-19, întreg personalul implicat în curățenie ar trebui să fie bine echipat, adică măști, halat impermeabil de unică folosință sau un halat simplu cu șorț impermeabil de unică folosință pe deasupra.

Sunt obligatorii mănușile menajere și ochelarii de protecție. În picioare trebuie purtate ghete sau papuci de spital.

”Orice medic infectat e o bombă biologică”

Bogdan Nică, director DSP Prahova: ”Orice medic infectat e o bombă biologică pentru spital”.

Și în cabinetele de consultații din ambulatoriu, personalul medical trebuie să poarte mască simplă, halat de unică folosință, mănuși și o protecție a ochilor.

În sala de așteptare, vor folosi mască simpla doar pacienții cu afecțiuni respiratorii.

În restul secțiilor se recomandă doar masca simplă, dar se impune o igienă temeinică a mâinilor și menținerea distanței sociale de cel puțin 1 metru, între pacienți și personal.

În unele spitale a început instructajul pentru echipare.

Echipament complet de protecție ar trebui să existe și pentru toți cei care fac munca de laborator, în spital.

Ceva mai lejere sunt măsurile pentru sălile de tratamente la care teoretic nu există contact cu pacienți cu coronavirus.

Aici medicii și asistenții vor purta echipament obișnuit de spital, fără mască, la fel cum nu se impune echipament special pentru angajații din zona administrativă a unității medicale.

Toate spitalele ar trebui să aibă circuite separate

Toate aceste măsuri, cu diferențe la echipare, îi protejează pe cei din personalul medical, dar atenție, cu o condiție: dacă există circuite separate în unitățile medicale, astfel încât pacienții suspecți sau cei declarați pozitiv să nu intre în contact cu restul bolnavilor.

Și asta nu s-ar întâmplă peste tot, declară cu identitatea protejată oamenii din sistemul medical. O femeie care lucrează într-o secție unde teoretic nu există risc sporit și unde ar trebui purtată o simplă mască, ne spune că are colege deja infectate și declarate pozitiv.

S-ar fi îmbolnăvit în urma contactelor cu pacienți aparent fără COVID, ulterior confirmați. Și ea are simptome, a fost testată, dar pentru că nu i-a venit încă rezultatul, e chemată la muncă.

Cadru medical: ”Am fost ieri și mai intru la noapte. Eu am fost contact direct al colegelor, nu există circuite, tot spitalul e zonă roșie practic. Și nu se pot face circuite? Ba da, așa am înțeles de la șefi că se pot face”.

Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor: ”Trebuie să existe circuitele”.

În spitalele din țară încep să fie montate tuneluri dezinfectante, prin care trec angajații. Pentru 4 unități din Iași, Episcopia Catolică a donat 8 astfel de tuburi, comandate de la o firmă din Bacău.

Mariana Pavel, asistent principal: ”Avem siguranța că nu mai contaminăm și alte zone chiar dacă avem siguranța că ne dezbracăm de acele costume”.

Raportare zilnică a situației ocupări paturilor

Autoritățile cer o raportare zilnică privind situația ocupării paturilor din toate spitalele, centralizată la Ministerul Sănătății.
Același ordin prevede și o reducere cu până la 80% la internări și intervențiile chirurgicale programate și cu până la 50% a activității din ambulatorii.

Toate aceste măsuri sunt menite să pregătească unitățile medicale să facă față unui un număr tot mai mare de pacienți cu COVID 19. Rămâne de văzut dacă asta se va și întâmpla.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cum ar putea poluarea din București să crească rata deceselor provocate de coronavirus
Cum ar putea poluarea din București să crească rata deceselor provocate de coronavirus

În condițiile în care cercetătorii au declarat fără echivoc că există o legătură între poluare și cazurile critice de COVID 19, mii de oameni din Ilfov și București respiră de două zile aer otrăvit.

Cum s-a infectat ambulanțierul din Suceava cu coronavirus. Dezvăluiri teribile făcute de colegi
Cum s-a infectat ambulanțierul din Suceava cu coronavirus. Dezvăluiri teribile făcute de colegi

215 români au murit până acum în ţară, răpuşi de Covid 19. Unul dintre ei, un ambulanțier de 53 de ani, din Suceava, este primul cadru medical care a murit după ce s-a infectat în timp ce-şi făcea datoria.

Războiul României pentru materiale sanitare. Cum
Războiul României pentru materiale sanitare. Cum "le-a luat faţa" Unifarm americanilor

În lume se poarta o adevărată luptă pentru materialele sanitare, necesare în spitale. Iar România duce propriul război.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.