Ministerul Sănătății a publicat ghidul privind echipamentele de protecție din spitale

Dată publicare: 08-04-2020 19:58
Dată actualizare: 08-04-2020 20:17


Ministerul Sănătății a elaborat în sfârșit un ghid care prevede clar ce echipamente trebuie purtate în spitale.

Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial și, teoretic, ar trebui să îi protejeze pe medici, asistenți, infirmiere și pe cei de la curățenie, în fața riscurilor.

În practică, oamenii din sistemul sanitar spun că protejarea angajaților este posibilă doar dacă se fac circuite separate în spitale, astfel încât pacienții infectați să nu se intersecteze cu ceilalți.

Altfel, va fi haos, în condițiile în care ghidul spune că în unele secții se poartă cel mult măști simple sau doar halate.

Care sunt zonele de risc

Ordinul 533 al Ministerului Sănătății prevede clar care sunt echipamentele ce trebuiesc folosite de către angajații spitalelor.

La Triaj, fie că e vorba de un cort în curtea unității sau o zonă de la parterul clădirii, medicii și asistenți ar trebui să poarte o mască simplă. Însă nu și toți pacienții, doar cei care prezintă simptome respiratorii.

Urmează serviciul Primiri Urgente și secția de Terapie Intensivă, zone cu risc maxim, unde întreg personalul ar trebui să folosească halate, mănuși, măști și protecție oculară: ochelari de protecție sau vizieră.

Și mai bine echipat ar trebui să fie personalul medical din secțiile ATI care ajută fizic pacienții cu COVID-19.

Concret, pentru intubare, ventilație, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, precum și bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID, medicii și asistentele ar trebui să poarte mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3 cu protecție mare, și cel mai important, să aibă combinezoane complet impermeabile sau șorțuri impermeabile.

De asemenea, tot în zonele cu pacienți cu COVID-19, întreg personalul implicat în curățenie ar trebui să fie bine echipat, adică măști, halat impermeabil de unică folosință sau un halat simplu cu șorț impermeabil de unică folosință pe deasupra.

Sunt obligatorii mănușile menajere și ochelarii de protecție. În picioare trebuie purtate ghete sau papuci de spital.

”Orice medic infectat e o bombă biologică”

Bogdan Nică, director DSP Prahova: ”Orice medic infectat e o bombă biologică pentru spital”.

Și în cabinetele de consultații din ambulatoriu, personalul medical trebuie să poarte mască simplă, halat de unică folosință, mănuși și o protecție a ochilor.

În sala de așteptare, vor folosi mască simpla doar pacienții cu afecțiuni respiratorii.

În restul secțiilor se recomandă doar masca simplă, dar se impune o igienă temeinică a mâinilor și menținerea distanței sociale de cel puțin 1 metru, între pacienți și personal.

În unele spitale a început instructajul pentru echipare.

Echipament complet de protecție ar trebui să existe și pentru toți cei care fac munca de laborator, în spital.

Ceva mai lejere sunt măsurile pentru sălile de tratamente la care teoretic nu există contact cu pacienți cu coronavirus.

Aici medicii și asistenții vor purta echipament obișnuit de spital, fără mască, la fel cum nu se impune echipament special pentru angajații din zona administrativă a unității medicale.

Toate spitalele ar trebui să aibă circuite separate

Toate aceste măsuri, cu diferențe la echipare, îi protejează pe cei din personalul medical, dar atenție, cu o condiție: dacă există circuite separate în unitățile medicale, astfel încât pacienții suspecți sau cei declarați pozitiv să nu intre în contact cu restul bolnavilor.

Și asta nu s-ar întâmplă peste tot, declară cu identitatea protejată oamenii din sistemul medical. O femeie care lucrează într-o secție unde teoretic nu există risc sporit și unde ar trebui purtată o simplă mască, ne spune că are colege deja infectate și declarate pozitiv.

S-ar fi îmbolnăvit în urma contactelor cu pacienți aparent fără COVID, ulterior confirmați. Și ea are simptome, a fost testată, dar pentru că nu i-a venit încă rezultatul, e chemată la muncă.

Cadru medical: ”Am fost ieri și mai intru la noapte. Eu am fost contact direct al colegelor, nu există circuite, tot spitalul e zonă roșie practic. Și nu se pot face circuite? Ba da, așa am înțeles de la șefi că se pot face”.

Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor: ”Trebuie să existe circuitele”.

În spitalele din țară încep să fie montate tuneluri dezinfectante, prin care trec angajații. Pentru 4 unități din Iași, Episcopia Catolică a donat 8 astfel de tuburi, comandate de la o firmă din Bacău.

Mariana Pavel, asistent principal: ”Avem siguranța că nu mai contaminăm și alte zone chiar dacă avem siguranța că ne dezbracăm de acele costume”.

Raportare zilnică a situației ocupări paturilor

Autoritățile cer o raportare zilnică privind situația ocupării paturilor din toate spitalele, centralizată la Ministerul Sănătății.
Același ordin prevede și o reducere cu până la 80% la internări și intervențiile chirurgicale programate și cu până la 50% a activității din ambulatorii.

Toate aceste măsuri sunt menite să pregătească unitățile medicale să facă față unui un număr tot mai mare de pacienți cu COVID 19. Rămâne de văzut dacă asta se va și întâmpla.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO