”Vânătoarea” vânzătorilor ambulanți de ciuperci. Marfa din piețe, confiscată

Ultimul update: Vineri 20 Iulie 2018 19:33
Data publicarii: Vineri 20 Iulie 2018 17:22
Categorie: Actualitate

În al 12-lea ceas, după ce zeci de oameni au ajuns în stare gravă la spital, iar unul dintre ei a murit din cauza ciupercilor otrăvitoare, autoritățile au organizat câteva controale.

În unele zone, polițiștii locali au început să-i ia la întrebări pe comercianții ambulanți și să le confiște gălbiorii De altfel, toată responsabilitatea a picat doar pe umerii polițiștilor. Autoritatea pentru siguranța alimentelor, cea pentru Protecția Consumatorilor sau Garda de Mediu verifică mărfurile doar dacă sunt în piețe și magazine, nu și la marginea drumului.

Fiecare vânzător se laudă că a verificat ciupercile: fie a mâncat din ele, împreună cu toată familia, fie are o metodă aşa zis-sigura. De pildă, unii pun, în apă, lângă bureţi, - cartofi sau usturoi şi susţin că dacă acestea nu-şi schimba culoarea, ciupercile sunt bune de mâncat.

Specialiştii ne avertizează însă că testele de laborator sunt singurele care pot arăta dacă o ciupercă este otrăvitoare sau nu.

Ploile din ultima perioadă pot aduce modficari de culoare, aşa că şi un cunoscător, nu mai vorbim de neavizaţi, poate fi păcălit. În plus, o ciupercă preia toxinele din sol, dacă este infestat.

Chiar şi un singur gram de ciupercă otrăvitoare poate omorî un om.

Ioniță Dragoș, şef birou intervenţii Poliţia Locală Braşov: „Ne confruntăm cu o problemă mai delicată, cetăţenii îi apără. Comercianţii având de partea lor opinia publică devin agresivi cu organele de poliţie şi atunci treuie să intervenim uneori şi în forţă.”

Iar uneori deloc. Pe DN1, de pildă, comercianţii care vând tot soiul de produse spun că nu i-a întrebat nimeni de sănătate în ultima vreme. Mai ales dacă au închiriat de la primărie un loc pentru tarabă.

”Dai 200 de lei şi eşti protejat de primărie.
Și nu vine nimeni?
Nu, n-a venit nimeni de 10 ani.”

În fabricile de procesare, în schimb, oamenii spun că ciupercile trec şi prin 6 mâini înainte să iasă de pe poarta fabricii.

La Suceava, Direcţia Silvică a concesionat unor firme private dreptul de a culege ciupercile din păduri. La una dintre acestea, zilnic ajung între 200 de kg şi 10 tone de ciuperci. Sunt trimise apoi în străinătate, în Italia, Franţa şi Germania, cu 6 euro pe kilogram. Sortarea ciupercilor e una minuţioasă, pentru îndepărtarea celor otrăvitoare.

Purtător de cuvânt Direcţia Silvică Suceava, George Celsie: ”Ciupercile care sunt sănătoase pot suferi mutaţi genetice. Îţi dai seama că o sipuerca e otrăvitoare când o rupi, trebuie să aibă un miros şi gust înţepător. Ele se învineţesc rapid după ce sunt rupte.”

Până acum autorităţile nu au emis nici măcar un mesaj de informare pentru consumatori, ca să nu mai vorbim de controale. Nici ANSVSA, nici ANPC, nici Garda de Mediu şi nici ministerul Agriculturii nu au atribuţii, ne-au transmis, în controlul mărfurilor vândute pe stradă. Tot ce este în afara comerţului convenţional trebuie verificat de poliţie.

 

Alertă în spitalele din ţară. Numărul pacienţilor care au consumat ciuperci otrăvitoare a crescut
Alertă în spitalele din ţară. Numărul pacienţilor care au consumat ciuperci otrăvitoare a crescut
VIDEO PROTVPLUS.RO
Carmen Adamescu
Carmen Adamescu a scăpat de arestul la domiciliu. Ea va fi cercetată sub control judiciar
Un tânăr se zbate între viață și moarte după ce i-a explodat în faţă un cazan de țuică
Avocatul Poporului cere ”informații suplimentare” de la Guvern, după sesizările făcute pe OUG care modifică Legile Justiției
Pui de urs, mort după ce a fost lovit de două mașini pe A1. Își căuta mama
Refuză consolidarea blocului și își pun în pericol și vecinii. Avertismentul lui Raed Arafat
Un scoțian și-a deschis o fabrică de cidru în Argeș. Cât câștigă pe un litru
autostrada Sibiu - Orastie
Constructorul tronsonului de autostradă care s-a surpat, obligat să restituie 83 de milioane de lei
Rezultate Loto 6 din 49, 18 octombrie 2018. Numerele câștigătoare
Polițiștii bucureșteni fac apel la cetățeni pentru găsirea unui bărbat suspectat de viol
Un magazin din Brăila, distrus de un incendiu în mijlocul nopții
Cum au fost descoperiți 3 bărbați din Bangladesh care încercau să iasă din România
Declarată nevinovată după ce a fost anchetată 10 ani. Între timp a pierdut totul