Alertă în spitalele din ţară. Numărul pacienţilor care au consumat ciuperci otrăvitoare a crescut

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 19 Iulie 2018 17:08
Categorie: Sanatate

Este alertă în mai multe spitale din ţară după ce în secţiile de terapie intensivă au ajuns pacienţi care au mâncat ciuperci otrăvitoare.

Medicii români trag un semnal de alarmă îngrijoraţi de numărul tot mai mare de pacienţi care au ajuns la spital după ce au mâncat ciuperci. Secţiile de terapie intensivă sunt pline şi numai în ultimele 24 de ore 3 persoane au ajuns în camera de gardă cu insuficientă hepatică.

Odată intrată în organism, otrava declanşează simptome asemănătoare unei toxiinfecţii alimentare. Urmările sunt însă, mult mai grave, şi pot duce la deces. Pe de altă parte, în loc să ia măsuri concrete, autorităţile care ar trebui să-i controleze pe cei care vând ciuperci la marginea drumului îşi pasează responsabilitatea.

Maria este din Cluj şi culege ciuperci de când se ştie. Recent a pregătit o mâncare din ''piciorul căprioarei'' dar a fost la un pas de moarte.

Maria Vidrean, pacientă: "Luni dimineaţă am mâncat o lingură de ciuperci din alea şi luni seara m-o apucat răul. Eu am mai mâncat..nu m-am gândit că acum pot fi. De mult timp mănânc ciuperci, şi gălbiori, şi hribe că la noi se fac foarte multe. Şi nu m-am gândit că îs otrăvitoare de la ploiele astea, vântul, furtunile astea... porii se transmit.”

Zeci de oameni au căzut în această capcană şi zac acum pe un pat de spital. 28 de cazuri au fost înregistrate în ultimele zile doar la Cluj.

Monica Costin, purtător de cuvânt al UPU Cluj: "23 au necesitat internare, chiar şi în secţia de terapie intensivă, pe sectile de gastroenterologie şi nefrologie, 3 au fost transferate la spitalul de boli contagioase.''

Cele mai grave cazuri ajung în secţia de toxicologie a Institutului Fundeni. Acestea sunt situaţiile în care organele încep să cedeze, iar pacienţii au recomandare de transplant de ficat.

Acum, secţia de terapie intensivă este plină, iar unitatea sanitară a fost nevoită să refuze doi pacienţi pentru că nu a mai avut paturi libere. Cum este cazul a doi soţi de 55 de ani, de loc din Alba. Până la urma unul a fost transferat la Floreasca, iar celălalt la spitalul judeţean Oradea.

Carman Orban, manager Fundeni: ”Din nefericire, situaţia este dramatică pentru că numărul nostru de paturi este limitat. Efectiv nu avem niciun loc''

Doctorii atrag atenţia că otrava din ciuperci este foarte periculoasă. O singură ciupercă poate să omoare un om.

A fost cazul unui bărbat din Bihor. Fiica acestuia în vârstă de 18 ani a fost salvată în ultima clipă printr-un transplant de ficat.

Otrava din ciuperci începe să acţioneze imediat ce ajunge în organism. Mai întâi la nivel digestiv şi aşa apar durerile de burtă şi vărsăturile. Pacientul crede că are o toxiinfecţie alimentară şi de cele mai multe ori se tratează singur. Simptomele dispar, însă nu şi otrava. Ea ajunge în sânge şi apoi în ficat şi rinichi. Aşa se face că oamenii merg la doctor când insuficienţa hepatică este deja instalată.

Specialiştii spun că ploile din ultima vreme au făcut că sporii otrăvitori să ajungă şi pe ciupercile comestibile. Şi NU se pot deosebi.

Dr. Radu Tincu, medic toxicolog: ''O singura pălărie poate omorî un om...nu sunt distruse prin fierbere, nu există nicio metodă casnică de a detecta de a fi sau nu comestibilă cum ar fi punerea în contact cu obiecte de argint sau alte metale, singura metodă este analiza de laborator.''

Prin urmare mâncaţi doar ciperci care au fost verificate înainte, adică cele cumpărate din magazin. În nicun caz nu riscaţi să le culegeţi din pădure sau să le cumpăraţi de la vânzătorii ambulanţi. Cei mai mulţi dintre ei nu au autorizaţie de vânzare, deci marfă nu este verificată.

Inspectorii de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor spun că nu ei trebuie să îi controleze pe vânzătorii ambulanţi, ci poliţia locală.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Mărturisirile Andreei, tânăra salvată de organele prelevate de la un copil:
Mărturisirile Andreei, tânăra salvată de organele prelevate de la un copil: "Nu mi-a fost frică"
VIDEO PROTVPLUS.RO
spitalul universitar
Doar 23 de spitale din 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare
Sorina Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti
Sorina Pintea: În România, există spitale care NU ar fi trebuit acreditate
Actorii Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște, spectacol caritabil pentru spital
Eveniment caritabil pentru primul spital de oncologie pediatrică. Gestul lui Mihai Șora
Aerul poluat omoară de 10 ori mai mulți români decât accidentele. Ce fac autoritățile
clinici, spitale
Clinici specializate în a doua opinie medicală, în România: ”I-a prelungit viața cu 7 ani”
Maternitățile din Capitală ar putea fi închise pe rând pentru renovare. De ce ar fi inutile lucrările
Managerul Maternității Giulești: ”Dacă în 10 zile nu dăm drumul, Bucureștiul explodează”. VIDEO
La Maternitatea Giulești se văruiește și se dă cu vopsea. Doctor: ”Germenul stă în perete, trebuie mers până la tencuială”
O fetiță de opt ani salvează vieți după moarte. Pentru un copil de 10 ani era ultima șansă
Șefii maternității Giulești, chemați la o ședință de urgență la Prefectură după infecțiile cu stafilococ auriu