Valurile de căldură extremă ar putea înrăutăți problemele de energie în Europa. Tarifele ar putea crește pe perioada verii
Valurile de căldură extremă ar putea înrăutăți problemele de energie în Europa, a avertizat un cercetător meteorologic din Londra.
Theo Gkousarov, meteorolog la Metdesk, a estimat că temperaturile tot mai mari, care totodată au apărut mai devreme anul acesta, vor cauza o creștere în cererea de energie pe continentul nostru.
„Temperaturile sunt de așteptat să ajungă la 30 și ceva de grade în multe regiuni, atingând un vârf între șapte și 10 grade Celsius peste normalul sezonier în unele locații,” a spus Gkousarov.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cererea va fi tot mai mare pentru aerul condiționat în Europa, dăunător atât pentru buzunare cât și pentru planetă
Cererea energetică mai mare a europenilor va fi pentru răcirea oferită de aparatul de aer condiționat, care este însă unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate.
Totodată, utilizarea aparatului de aer condiționat nu afectează doar bugetul oamenilor, ci înrăutățește și criza climatică responsabilă pentru temperaturile din ce în ce mai ridicate, creând astfel un paradox, după cum a scris Vox.
„Valul de căldură va cauza o creștere în cererea de energie pentru răcire în unele părți ale Europei și va crește și temperaturile apei de râuri folosită pentru centrale nucleare de răcire pe continent,” a adăugat expertul meteo.
Seceta din Spania a redus energia hidroelectrică din care țara obține peste 10% din electricitate
Însă seceta din Spania a redus energia hidroelectrică, iar faptul că țara obține mai mult de 10% din electricitatea sa din hidrocentrale are implicații serioase asupra producției de energie, disponibilitate și prețuri.
Valul de căldură extrem care afectează Iberia săptămâna aceasta a condus la temperaturi de peste 40 de grade în unele părți ale Spaniei în ultimele zile, potrivit The Guardian.
Asta înseamnă cu șapte-nouă grade Celsius mai mult decât media sezonieră în unele locații precum Andalucia.
Vremea foarte caldă și uscată a înrăutățit problemele legate de secetă din regiune, multe din rezervoarele de apă înregistrând niveluri extrem de scăzute de stocare la începutul sezonului de vară, după o iarnă foarte uscată, luna mai fiind foarte uscată de asemenea.
Condițiile meteo uscate și călduroase se mută spre Europa de Est
Condițiile meteorologice uscate și călduroase se mută către est în restul acestei săptămâni și în weekend, în Europa centrală și de nord-est, înainte să ajungă și mai departe în nord și est, în Europa de Est în weekend și săptămâna viitoare.
În trecut, compania franceză de energie EDF a fost nevoită să oprească unele dintre reactoarele sale nucleare din cauza căldurii și creșterii temperaturilor râului Ron. Însă măsura este mai comună în lunile iulie și august decât în iunie, întrucât atunci obișnuiau să fie temperaturi foarte ridicate în Europa.
Temperaturi record înregistrate și prezise pentru lunile de vară
Și părțile vestice ale continentului american au parte de cele mai fierbinți și uscate condiții de până acum, de la începutul lunii iunie.
Săptămâna aceasta, căldura se dezvoltă în câmpiile centrale și se extinde spre est, ceea ce probabil va duce la o vreme neobișnuit de caldă în prima jumătate a acestei săptămâni, cu multe recorduri de temperatură fiind contestate.