Valul 3 al pandemiei copleșește din nou spitalele din România. Secţiile ATI se ocupă rapid
Valul trei al pandemiei ridică probleme tot mai mari în România. Secțiile de terapie intensivă din marile spitale sunt iarăși pline, iar numărul cazurilor noi a depășit pragul de 5.000, în doar 24 de ore.
În timp ce secțiile de primiri urgențe sunt neîncăpătoare, peste 100 de români au fost răpuși de Covid-19 în ultima zi.
Numărul cazurilor noi de covid este mai mare cu aproape 50 % față de începutul lunii trecute, iar în unele zile cifra s-a dublat.
Aceste date se traduc în presiune pe unitățile sanitare care tratează pacienți cu coronavirus. În cel mai mare spital din București, Institutul Matei Balș, în acest moment nu mai sunt locuri în niciun salon.
Dr. Adrian Marinescu: ”Nu sunt locuri în terapie intensivă și când se eliberează un loc există fie pacienți din țară care se adresează spitalului sau pacienți în stare gravă din spitalul nostru. Ce e mai mai grav e că și locurile din non terapie sunt de cele mai multe ori ocupate”.
Numărul paciențior cu Covid-19 a crescut cu 15% într-o lună
În doar o lună, numărul pacienților internați în spitalele care tratează pacienți cu Covid a crescut cu 15 %.
10.515 pacienți internați
1.166 de bolnavi la ATI
108 decese
Și numărul celor în stare gravă este foarte mare: 1.166 de bolnavi sunt internați în secțiile de terapie intensivă. În saloanele Institutului Marius Nasta sunt aduse paturi suplimentare ca să poată fi tratați toți pacienții cu forme medii sau grave.
Beatrice Mahler: "Tot Institutul Marius Nasta e ocupat, cu greu găsim un loc și în secțiile non covid, secția de ATI e ocupată la capacitate maximă".
5.010 cazuri noi
27.588 de teste
În Timiș, cele 45 de locuri de ATI destinate pacienților cu covid sunt ocupate, așa că noile îmbolnăviri sunt trimise în alte județe. Medicii spun că în următoarele zile încearcă să facă operaționale încă 18 paturi de terapie intensivă.
Tulpina britanică, responsabilă de creșterea numărului de cazuri
Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: ”Am fost și în situația în care am fost nevoiți să apelăm Comandamentul Central pentru a găsi loc de terapie în alte locații. Sunt persoane, în primul rând mai tinere, în al doilea rând vin târziu sau cu o evoluție foarte rapidă a bolii, astfel încât ajung la noi în forme severe de boală, cu o afectare pulmonară peste 50-70%, când managementul terapeutic este foarte dificil”.
Și în Brașov sunt ocupate toate paturile de la terapie intensivă, 28 la număr. În secția de primiri urgențe așteptau vineri dimineață șase pacienți care aveau nevoie de oxigen. Și secția de ATI non-COVID e plină.
Beatrice Mahler: ”Eu cred că tulpina britanică e responsabilă de creșterea numărului de cazuri, va fi interesant să ne uităm la modul de creștere a cazurilor și impactul celorlalte două tulpini prezente".
Mai multe țări din Europa au anunțat că tulpina britanică e predominantă. Sunt copleșite Ungaria, Polonia sau Cehia, iar în Germania, Franța și Spania rata de infectare este accelerată de aceeași tulpină.