Românii, speriați de vaccinarea cu AstraZeneca. Peste 9.000 și-au anulat deja programările
De joi seară și până vineri, peste 9.000 de români, dintr-un total de 200.000, și-au anulat programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca.
Oficialii noștri au suspendat imunizarea cu dozele provenite dintr-un lot cu probleme, scos din utilizare deja, în Italia.
Potrivit coordonatorilor campaniei din țara noastră, peste 77.000 de persoane au fost vaccinate cu ser din acest lot suspect. Printre ele, și un bărbat din Gorj, care a făcut infarct a doua zi, fără legătură directă cu inocularea.
Nu există nici o legătură de cauzalitate între vaccinarea bărbatului și decesul acestuia, anunță autoritățile române. Anunțul a fost făcut atât de seful DSP Gorj, cât și de Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.
După nefericitul eveniment, a fost făcută necropsia, care a arătat ceva neașteptat: deși nu se plânsese niciodată de probleme cardiace, medicii au găsit sechele ale unor atacuri cardiace mai vechi.
Valeriu Gheorghiță atrage atenția că, în definitiv, bolile de inimă reprezintă principala cauză de mortalitate în întreaga lume. Bărbatul primise una din cele 77.000 de doze de ser AstraZeneca, care fac parte din lotul 2856, oprit de joi și la noi și la italieni.
Campania de vaccinare trebuie să continue cu toate tipurile de ser, spune și premierul Cîțu. Evident, în contextul pe care îl cunoaștem deja: până acum, ca măsură de precauție, patru țări din Europa și una din Asia au oprit complet vaccinarea cu Astra Zeneca, șapte țări, printre care și România, au oprit doar cele două loturi suspecte, iar trei țări europene au decis să meargă înainte cu vaccinarea, inclusiv cu dozele din loturile care sunt analizate acum, pentru a afla dacă există vreo legătură între decesele a patru persoane și vaccinarea cu acest ser.
Anunțul Comitetului Naţional de Vaccinare, potrivit căruia 4.257 de doze dintr-un lot AstraZeneca sunt blocate, a provocat îngrijorare în rândul celor peste 200.000 de români imunizați cu acest ser.
Dintre ei, 77.000 au făcut prima doză din lotul ABV 2856, chiar cel pus în carantină de autoritățile române. Dozele vor fi înlocuite cu altele, din alte loturi, potrivit oficialilor români.
Adrian este din Timișoara și a fost vaccinat în 27 februarie cu serul de la AstraZeneca.
Adrian: „În ziua respectiva până seara am lucrat fară niciun fel de probleme. Seara am avut vreo două ore de frisoane, după care, a doua zi mă dureau foarte puțin mușchii, dar bănuiesc că e ceva normal și de atunci n-am mai avut absolut nimic, lucrez în continuare, aștept rapelul. Nu am nimic. Adică eu am încredere în vaccin. Părerea mea e că toată lumea trebuie vaccinată."
Reporter: „Ar putea acești oameni să primească rapelul din alt vaccin?”
Andrei Baciu, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Nu există această recomandare nicăieri în lume.”
Reporter: „Deci nu sunt schimbări pentru ei?”
Andrei Baciu, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Nu."
Cert este că niciun român care trebuie să se vaccineze din nou cu AstraZeneca, nu va primi o doză din cele investigate.
Decizia de blocare a lotului ABV 2856 a fost luata joi seară, după ce în Italia au apărut suspiciuni cu privire la aceleași doze.
Două femei și-au pierdut viața, în Peninsulă, după imunizare. Mediciii au anunțat, totuși, că nu ar exista legătură directă între ser și deces.
Ca măsură de precauție, Estonia, Lituania, Letonia, Norvegia şi Luxemburg au suspendat vaccinarea cu doze din acelaşi lot, care a ajuns, în total, în 17 state membre ale UE.
Un alt lot de seruri care a ridicat semne de întrebare în mai multe state europene este AVB 5300.
În Austria, la câteva zile după vaccinare, o femeie de 49 de ani a făcut tromboze multiple și a murit. Au fost sistate urgent vaccinările cu ser din acel lot. O altă persoană a fost diagnosticată cu embolie pulmonară şi ulterior au fost raportate alte două cazuri de tromboză.
Gerd Kurath, responsabil vaccinare Austria: „Ministerul Sănătății ne-a informat în această dimineață că lotul respectiv trebuie retras din circulație."
Danemarca a suspendat pentru 14 zile administrarea vaccinului AstraZeneca în urma înregistrării unor „cazuri grave de tromboză'' la unele persoane care au primit acest vaccin. Unul dintre pacienți a murit.
Mette Frederiksen, prim-ministru al Danemarcei: „În primul rând, este important să acoperim și să examinăm toate riscurile asociate vaccinării. De aceea, cred că suspendarea administrării serului Astrazeneca este decizia corectă, până când avem o expertiză medicală care să avizeze reluarea vaccinării. Desigur, sunt și eu supărat, ca toată lumea, dar este prematur să tragem concluzii."
Și autorităţile olandeze au anunţat un caz de tromboză în urma inoculării serului AstraZeneca, dar pacientul nu a necesitat spitalizare.
Autoritățile din România spun că acest lot nu a ajuns în România.
Andrei Baciu, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Nu este motiv de panică. Nu a ajuns lotul la noi, nu avem ce schimbări să facem."
Joi, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat că serul AstraZeneca poate fi administrat în continuare.
„În prezent, nu există niciun indiciu că vaccinarea a provocat aceste simptome, care nu fac parte dintre reacţiile adverse ale acestui vaccin", se arată într-un comunicat al Instituției.
Mai mult, „numărul de cazuri de tromboză la persoanele vaccinate nu este mai mare decât numărul cazurilor înregistrate la întreaga populaţie."
Potrivit oficialilor europeni, au existat doar 30 de cazuri de tromboză printre cele cinci milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca.