Vaccinul anti-Covid ar urma să ajungă în R. Moldova abia în mai 2021. Peste un milion de moldoveni au cetățenia română
Vaccinul anti-Covid nu va ajunge mai devreme de luna mai 2021 în R. Moldova, au anunțat autoritățile. Totuși, aici locuiesc peste un milion de persoane care au cetățenia română și care au, astfel, dreptul legal de a se vaccina odată cu restul României.
Vaccinul anti-Covid va ajunge în Moldova cel mai devreme în mai 2021, în timp ce în țările din Uniunea Europeană, adică inclusiv în România, imunizarea va începe în această săptămână, pe 27 decembrie, scrie Jurnal TV.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat că vaccinurile împotriva Covid-19 nu pot ajunge mai devreme de luna mai, întrucât Republica Moldova este pe la sfârșitul listei de așteptare dintre cele 92 de state care urmează să primească gratuit aceste seruri de la Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru început, vor fi imunizați doar 20% dintre cetățeni. Ceilalți vor trebui să aștepte până când statul va avea posibilitate să cumpere și alte doze.
Peste 1 milion din cei 3,5 milioane de locuitori din R. Moldova au cetățenia română
Vaccinarea se va face la cerere, iar primii beneficiari vor fi cadrele medicale, lucrătorii din domeniul educației, persoanele din centrele de plasament și cele trecute de 65 de ani, care suferă de boli cronice.
"De rând cu 92 de state, care vor primi gratuit vaccin contra COVID-19, pentru 20% din populație. Mai departe, vom vedea care va fi vaccinul de pe piață și țara singură va trebui să-și cumpere acest vaccin. Noi așteptăm, cel mai devreme posibil, este luna mai, când țara va primi primul lot de vaccin", a declarat Anatol Melnic, director în cadrul ANSP.
Potrivit acestuia, pentru început vor fi vaccinați circa 700.000 de oameni.
Aproximativ o treime din populația de 3,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova deține însă și cetățenia română, astfel încât are dreptul legal de a beneficia de vaccinul anti-Covid odată cu restul românilor, începând cu data de 27 decembrie 2020.
Potrivit datelor din 2018 publicate de Știri Moldova peste un milion de basarabeni aveau la acea vreme cetățenia română.