"Risc maxim" ca noua tulpină COVID-19 să ducă la infectări masive în Europa și în lume

22-12-2020 12:59

Din cauza noii tulpini a virusului, cel puțin 40 de țări, printre care şi România, și-au închis până acum granițele pentru pasagerii care vin pe calea aerului, sau pe mare, din Regatul Unit.

Considerată mult mai contagioasă, mutația a fost deja detectată şi în alte ţări: Danemarca, Italia, Olanda și Australia. În aceste condiții, Uniunea Europeană ar putea veni marți cu un răspuns comun privind noi reguli. Printre măsurile discutate se numără testul PCR negativ ori carantina obligatorie la sosirea din Marea Britanie.


Criza COVID-19 cu care se confruntă guvernul britanic a escaladat dramatic. Cu răspândirea accentuată a virusului în noua variantă, dar şi cu haosul de la Dover şi alte porturi de la Canalul Mânecii, după ce Franţa a interzis transportul de mărfuri şi persoane din Marea Britanie.

Cozile de camioane s-au întins pe kilometri, la Dover. Blocaţi acolo, sute de şoferi din Europa continentală nu pot ajunge acasă, cu câteva zile înainte de Crăciun.

"Dorm aici, în cabină, un metru 20 pe un metru 20" spune unul din aceștia.


Șofer: „Este foarte frustrant. Am familie în Germania. În două zile e Crăciunul şi vreau să mă întorc. Vreau acasă. Dar nimeni nu poate să ne ajute."

Premierul Boris Johnson spune că lucrează direct cu preşedintele Macron, pentru depăşirea blocajului, şi speră într-o rezolvare "cât mai curând posibil".

Cam 10.000 de camioane trec prin portul Dover într-o zi obişnuită, transportând 20% din comerţul de mărfuri al Marii Britanii.

Patrick Vallance, consultant științific: "Cred că riscul e maxim ca noua tulpină să ducă la creşterea numărului de infectări în toată ţara şi cred că e necesar ca noi restricţii să fie impuse în unele locuri şi la momentul oportun, nu eliminate."

Din cauza răspândirii rapide a noi variante a virusului, mai contagioasă cu până 70%, după cum susţin responsabilii britanici, Londra şi sud-estul Angliei au intrat în restricţii de nivel patru - practic din nou în carantină.

Mutaţia SARS-COV-2, descoperită încă din septembrie, NU pare, totuşi, mai letală decât alte variante ale virusului, dar este mult mai contagioasă, şi a cauzat peste 60% dintre noile îmbolnăviri de COVID. Multe dintre acestea destul de grave încât să trimită pacienţii în spitale.

 

Virusologii cred că vaccinul va funcționa și la noua mutație

 

Dr Julian Tang, profesor virolog la Universitatea Leicester: „Cred că vaccinul va funcţiona. Dar problema cu virusul e că se răspândeşte atât de repede, încât s-ar putea să nu apucăm să vaccinăm populaţia vulnerabilă, vârstnicii, la timp, înainte să se infecteze. Aşa că, asta e grija mare."

Cu noua mutaţie a virusului - avertizează specialiştii britanici - copiii sunt la fel de predispuşi la infectare ca adulţii, spre deosebire de tulpinile anterioare

Neil Ferguson, epidemiolog, Imperial College: „Am constatat, pentru o perioadă de 5 - 6 săptămâni, că proporţia de infectare cu noua tulpină la copiii sub 15 ani este ridicată, o creştere semnificativă, statistic."

Între timp, sporeşte alarma internaţională declanşată de noua varianta a virusului. Iar autorităţile americane cred că noua mutaţie a ajuns şi aici.

Dr. Anthony Fauci, director Institutul Național al Boolilor Infecțioase și Alergiilor: „Cu călătoriile de-a lungul şi de-a latul lumii, nu aş fi surprins dacă este deja aici (în SUA). Când începem să-l căutăm îl vom găsi. Cu siguranţă nu este tulpina predominantă, aşa cum pare să fie deja în Marea Britanie, dar o vom căuta şi aici."

Peste 40 de ţări din Europa, dar şi de pe alte continente, au impus restricţii de călătorie dinspre Marea Britanie. O măsura poate tardivă, însă, de vreme ce noua tulpina se răspândeşte probabil de câteva luni.


VIDEO PROTVPLUS.RO