Unul dintre cele mai mari târguri agricole s-a deschis în Capitală. Vizitatorii au acces la cele mai noi tehnologii
„Indagra”, unul dintre cele mai mari târguri agricole de la noi, s-a deschis în Capitală. Printre vizitatori sunt și tineri curioși, atrași de noile tehnologii care se dezvoltă în acest sector, mai ales că mulți se pregătesc să preia afacerea părinților.
Trendul confirmă cele mai recente date Eurostat, care arată că suntem fruntași în Uniune cu multe ferme agricole de familie.
L-am întâlnit pe Dumitru printre tractoare, la Indagra, unul dintre cele mai mare târguri agricole din țară. Are doar 19 ani, dar vrea să fie în pas cu noile tendințe pentru că va prelua cele aproape 2 mii de hectare pe care părinții lui cultivă acum cereale, în Tulcea.
Dumitru Dascălu, tânăr fermier: ”Vreau cât mai repede să pot să preiau afacerea familiei”.
Reporter: Ce ai schimba față de ce fac părinții tăi acum?
Dumitru: ”În primul rând, tehnologia. Tata a rămas cu tehnologia veche, vremurile se schimbă, clima la fel. Au rămas în urmă cu tehnologia, o țin pe aia veche și numai pe aia merg înainte și cred că o să meargă în continuare, dar vremurile se schimbă”.
Tot în jurul utilajelor și-a petrecut ziua și Robert, un tânăr de 20 de ani, din Vrancea, pasionat de viticultură. Și el vrea să ducă mai departe povestea începută de părinți pentru că, spune el, tot familia e baza.
De altfel, mare parte din industria agricolă se învârte în jurul fermelor de familie pentru că este cerere. România, alături de Grecia și Polonia, ocupă primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.
Cele mai recente date Eurostat arată că 99% din fermele din țara noastră sunt ferme de familie. Adică membrii aceleiași familii se ocupă atât de conducerea fermei cât și de mare parte din lucrările de zi cu zi. Vorbim însă despre ferme mici, fărâmițate. Și asta pentru că aceleași date ne arată că fermele de familie nu lucrează și cea mai mare suprafață de teren agricol disponibilă în țara noastră.
Industria agricolă se adaptează și vine cu tot felul de soluții care să ușureze viața și în fermele mici, acolo unde mare parte din muncă se face încă manual.
Mihăiță Budacă, reprezentantul unei firme de utilaje agricole: ”Are șase viteze de mers înainte, două viteze de mers înapoi. E 4x4. În solar nu pot intra cu un tractor de 100 de cai și aceste tractoare mici se pretează pentru solarii”.
Căutat este și un utilaj pentru livezi, special gândit pentru spațiile mici.
Igor Grechilă, manager de vânzări: ”Este un tractor articulat care se întoarce de la jumătate. Are o rază de întoarcere foarte mică. Dacă în pomicultura nu este spațiu de întoarcere, tractorul acesta rezolvă problema”.
În Uniunea Europeană sunt peste 9 milioane de ferme. 93% sunt afaceri de familie.