Uniunea Europeana ofera 157 de milioane de euro, nerambursabili, pentru irigatii. Banii vor ajunge pentru 60.000 de hectare
Dupa 27 de ani in care dezastrul din agricultura romaneasca a inceput cu furtul si distrugerea sistemelor de irigatii, Uniunea Europeana ofera 157 de milioane de euro, bani nerambursabili, pentru noi instalatii.
Fermierii spun ca este o veste excelenta, care le-ar dubla profitul la hectar. Banii veniti de la UE vor ajunge pentru 60 de mii de hectare.
La Bivolari, in Iasi, mai multi fermieri au investit 8.000.000 de euro in reabilitarea sistemului de irigatii construit in 1972. Oamenii au cumparat instalatii moderne si uda 3000 de hectare. Echipamentele costa in jur de 2500 de euro la hectar iar investitia se amortizeaza in 4-5 ani.
Cristian Gradinariu, presedintele Federatiei Udatorilor Badarai: "Beneficiul irigarii este unul substantial, poate ajunge de la 0 la suta la suta din productia preconizata."
Apa pompata din Prut este distribuita pe camp unde mai multe brate automate uda electronic recoltele.
Bogdan Nechifor, director de productie: "Schimbarile climatice isi fac foarte des simtita prezenta, nu mai putem sa facem agricultura si tehnologie cum se facea in urma cu 20 de ani."
In aceste conditii Uniunea Europeana ne da 157 de milioane de euro, pentru reabilitarea sistemelor lasate in paragina.
Sprijinul nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile
si nu va depasi:
-1.000.000 euro/proiect irigatii aferente statiilor de punere sub presiune.
-1.500.000 euro/proiect irigatii aferente statiilor de pompare si repompare.
Depunerea Cererilor de finantare se va face pe www.afir.info
Cei care vor sa beneficieze de ajutor trebuie sa depuna o cerere pana in 31 august.
Marius Postolache, director Agentia Finantare a Investitiilor Rurale Iasi: "Cu ajutorul acestor sisteme, practic, nu mai depindem de apa cazuta din cer."
Inainte de 1990 in Romania se irigau peste 3 milioane de hectare. Acum, doar zece la suta din aceasta suprafata se bucura de apa.
La Botosani, un judet greu incercat de seceta oamenii nu au mai asteptat nici un ajutor si au sapat puturi de mare adancime.
Ioan Butnariu, primar comuna Hiliseu: "La inceput am apelat la solutia de a cara apa cu masinile de la ISU. Erau zile insa in care nu puteau sa vina pentru ca aveau alte interventii si oamenii erau disperati."
Din pacate, aceste surse sunt limitate. Ministrul Agriculturii a promis ca pana in 2020, peste doua milioane de hectare vor fi irigate.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, agricultura, bani, irigatii,
Dată publicare:
13-06-2017 18:07