Usturoiul de Copalau. Producatorii lupta pentru recunoasterea sa, in timp ce hipermarketurile sunt pline de usturoi din China
Dupa "Salamul de Sibiu", "Novacul afumat din Tara Bârsei", "Telemeaua de Ibanesti" si ''Magiunul de Topoloveni", cativa producatori romani vor sa inregistreze, la nivel eurpean, si usturoiul de Copalau.
Cei care stau in aceasta localitate din judetul Botosani se lauda ca ei cultiva cel mai bun soi din tara si lupta pentru recunoasterea lui.
In timp ce hipermarketurile sunt pline de usturoi din China, agricutorii din Copălău spun ca ar fi pacat ca un produs ca al lor, ecologic, sa nu fie recunoscut la nivel european.
Usturoiul cultivat de ei nu este foarte iute, are un parfum special si da o aroma deosebita mancarii.
Cristian Delibas, director Directia Agricola Botosani: "Acest usturoi de Copălău se cultiva numai aici, numai in acel areal si are aceleasi caracteristici numai in acea zona. Usturoiul de aici nu mai poate fi cultivat nicaieri in UE."
Gheorghe Prodan, cultivator de usturoi: "Mai e si soiul si locul, ceva, ceva il face bun. Cine il consuma isi da seama in timp. Asa spui ca e tot usturoi, dar in timp oamenii simt diferenta."
Un produs pe eticheta caruia se specifica faptul ca provine dintr-o zona Geografica Protejata le aduce numai plusuri producatorilor.
Acestia beneficiaza de facilitati pe pietele europene, iar cea mai importanta este piata de desfacere. In plus, si fondurile europene pentru dezvoltarea productiei pot fi accesate mai usor. Pentru cei din zona, proprietatile usturoiului de Copălău sunt cunoscute de mult.
Ciprian Ivanov, primar comuna Copalau: "Are calitati gastronomice si medicinale. Se stie din cele mai vechi timpuri ca scade tensiunea. Nu erau medicamente si folosesc si pentru animale. Se fac fel de fel de tincturi."
Din pacate, romanii nu se pot lauda cu prea multe produse unicat recunoscute oficial.
Ionut George Diaconeasa, consilier al Ministrului Agriculturii: "Suntem in coada clasamentului UE. Avem doar patru produse certificate la nivel european din totalul de peste 1400."
In comuna Copălău, in peste 400 din cele 1000 de gospodarii, se cultiva usturoi. Ca sa isi faca marfa vestita, oamenii trebuie sa se constitutie intr-o asociatie.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, usturoi, producatori,
Dată publicare:
23-05-2017 18:35