Ungaria și-a închis granițele. Peste 3.500 de români, blocaţi în drum spre casă

×
Codul embed a fost copiat

Mii de români sunt blocaţi la graniţa austro-ungară, după ce Ungaria a decis să-şi închidă frontierele pentru cetăţenii străini.

Oamenii au refuzat să se întoarcă din drum şi cer să fie lăsaţi să ajungă acasă. Susţin că nu ştiau că vor găsi vama închisă. Ministerul Afacerilor Externe a intervenit în această problemă.

Peste 3.500 de români sunt blocaţi la graniţa austro-ungară, printre ei şi persoane în vârstă, dar şi familii cu copii. Potrivit Ministerului Afacerilor externe, s-a ajuns la o înţelegere cu autorităţile maghiare, și anume să se deschidă un coridor umanitar prin care să treacă aceşti oameni, până în ţară.

Ungaria a avertizat însă ca măsură este o excepţie şi va fi folosită o singură dată. Pe de altă parte, vămile din vestul ţării au fost marți pustii! Au reuşit să revină în ţară doar cei care se aflau deja pe teritoriul Ungariei atunci când a fost instituită măsura de închidere a frontierei.

Însă cei care au vrut însă să intre în Ungaria au fost întorşi din drum. Doar tirurile de marfă mai au voie să tranziteze tara vecină, respectând reguli stricte.

O situaţie specială o au cei care trebuie să încarce sau să lase marfa în Ungaria. Ei au fost anunţaţi că vor rămâne în carantină două săptămâni acolo, aşa că oamenii au decis să se întoarcă din drum.

Cum sunt afectați românii și ce face MAE în această privință
 

În continuarea eforturilor Ministerului Afacerilor Externe pentru asistarea cetățenilor români în contextul măsurilor restrictive impuse de tot mai multe state în vederea gestionării epidemiei de COVID-19, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 17 martie 2020, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó.

Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

În acest context și pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3.500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.

Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.

Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români.
În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

De asemenea, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, tot astăzi,17 martie 2020, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, în care au fost efectuate, și pe acest canal diplomatic, solicitările menționate mai sus. Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej și liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligația statelor membre de a facilita tranzitul cetățenilor și a rezidenților UE care revin în statul de reședință.

MAE precizează că un demers similar a fost făcut și de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relațiilor cu Europa și SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.
 

Ungaria a stabilit culoare pentru transportul mărfurilor spre Serbia, Ucraina sau România
 

Ungaria a stabilit culoare de transport mărfuri pentru camioanele care traversează Ungaria cu destinaţii în Serbia, Ucraina sau România, a declarat secretarul de stat pentru comunicare, la şedinţa de marţi a comisiei pentru protecţie socială a parlamentului ungar, informează MTI.

Această măsură obligă camioanele care intră în ţară să urmeze ruta desemnată şi să alimenteze la benzinării desemnate, urmând să părăsească teritoriul Ungariei la punctul de trecere a frontierei prestabilit de autorităţi, spre cele trei ţări vecine, a precizat oficialul, adăugând că aceste camioane vor fi echipate cu un marcaj distinctiv.

Secretarul de stat a reamintit că traficul internaţional de persoane pe cale rutieră, feroviară şi aeriană a fost suspendat. Cu toate acestea, aeroportul internaţional "Liszt Ferenc" nu a fost închis, iar cetăţenii ungari se pot întoarce acasă.

Este în continuare valabilă dispoziţia conform căreia persoanele care sosesc din Italia, China, Coreea de Sud, Israel sau Iran trebuie să intre în carantină la domiciliu, pentru o perioadă de două săptămâni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Mii de decese în Italia, Spania și Franța, din cauza coronavirusului
Mii de decese în Italia, Spania și Franța, din cauza coronavirusului

După Italia, Spania are reale motive de spaimă. Numărul victimelor se apropie de 500, iar al persoanelor infectate a trecut de 11.000. Sunt aproape 150 de decese și în Franța, și peste 6.600 de teste pozitive.

Imagini de necrezut în plină epidemie de coronavirus:
Imagini de necrezut în plină epidemie de coronavirus: "Stăm lipiţi, asta e! Sănătate!"

Rămâneţi acasă dacă n-aveţi urgențe şi veţi salva vieţi omeneşti! Este mesajul transmis apăsat de experţii în sănătate, dar care, din nefericire, nu pare să ajungă la unii români.

America, în luptă cu coronavirusul: înmormântările se mută online
America, în luptă cu coronavirusul: înmormântările se mută online

CDC recomandă ca ceremoniile funerare să fie transmise live pe Internet, pentru a limita riscurile de infectare cu coronavirus.

Donald Trump și Fed au stârnit panică în piețe. Acțiunile se prăbuşesc
Donald Trump și Fed au stârnit panică în piețe. Acțiunile se prăbuşesc

Cei mai mari indici din Statele Unite ale Americii au scăzut dramatic după ce preşedintele Donald Trump a spus că cea mai dură parte a pandemiei va dura până în luna august. El le-a mai spus reporterilor că SUA „s-ar putea” îndrepta spre o recesiune.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.