Imagini de necrezut în plină epidemie de coronavirus: "Stăm lipiţi, asta e! Sănătate!"


Ultimul update: Marti 17 Martie 2020 14:03
Data publicarii: Marti 17 Martie 2020 12:24
Categorie: Stiri actuale

Rămâneţi acasă dacă n-aveţi urgențe şi veţi salva vieţi omeneşti! Este mesajul transmis apăsat de experţii în sănătate, dar care, din nefericire, nu pare să ajungă la unii români.

Se înghesuie în continuare la cozi, pentru treburi care cu siguranţă puteau să mai aştepte. În felul acesta riscă să ia oricând virusul de la persoane care nu ştiu că sunt infectate. Specialiştii spun că astfel sunt şanse mari să-l transmită mai departe unor apropiaţi, cu risc mare de complicaţii, grăbindu-le sfârşitul.

Angajat: Intrarea e pe scări, în orice instituţie!

O asemenea scenă, în situaţia unui risc epidemic în care e ţara noastră, ascunde un pericol uriaş! La Târgu Jiu, zeci de oameni se împing furibund la uşile unei policlinici.

Atenţie, nu sunt pacienţi veniţi cu urgenţe! Au nevoie doar de hârtii.

Localnic: De vină e policlinica, că nu s-a organizat.

Reporter: Pastrati distanţă de un metru?
Localnic: N-o păstrăm, că n-avem cum. Din cauza lor...

Acelaşi dezastru şi la Ploieşti, unde oamenii n-au înţeles că-şi pot rezolva problemele cu o Agenţie de Plăţi, prin poştă.

Localnic: Nu păstrează distanţa, stăm lipiţi... asta e! Sănătate!

Un asemenea gest ar putea fi însă boala sigură, pentru vârstnici şi pentru cei cu boli cronice

Iar alţi bunici, în ciuda avertismentelor doctorilor, s-au expus inclusiv astăzi şi au fost cu nepoţii în locuri de joacă aglomerate.

Florin Brezan, medic primar pediatru: Sfătuiesc pe toţi părinţii să ţină copiii în case! Chiar dacă, statistic, s-au raportat puţine cazuri fatale sau forme grave la copii, datele sunt insuficiente. Copiii de liceu, din punctul meu de vedere, sunt la acelaşi risc ca şi adulţii.

Centrul Chinez pentru controlul bolilor transmisibile, singurul care a avut un oarecare răgaz să dea raportări, a arătat în luna februarie că 8 la sută din cazurile de coronavirus sunt la adolescenţi. Şi 1 la sută la copiii sub 9 ani. În cel mai bun caz, se va manifesta ca o gripă, dar 0,2 la sută dintre copii mor sufocaţi.

Starea copiilor infectați cu coronavirus în România

 

Undeva la etajul al patrulea al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Bucureşti a fost deja pregătit un salon în care pot fi îngrijiţi simultan doi copii, dacă ar intra în insuficienţa respiratorie din cauza unei infecţii cu Covid-19. Vorbim de scenariul în care capacitatea Institutului Matei Balş ar fi depăşită. Spitalul are în total 10 ventilatoare mecanice, care pot fi adaptate şi pentru un bebeluş nou născut, şi pentru un adolescent.

Indiferent de vârstă, riscul de complicaţii rămâne mare la copiii astmatici.

A doua categorie cu rata mare de complicaţii sunt pacienţii cu un sistem imunitar fragil. Avem deja la Timişoara un băieţel de 4 ani cu coronavirus. Copilul are în istoric un transplant medular.

Parinte: Ciao! Noi am fost la Roma la control, toate bune... nu ştiu cum ne-am pricopsit cu virusul vieţii.

Şi la Iaşi e un copil de un an, infectat. Mama are rezultat negativ, dar e izolată împreună cu el.

Carmen Dorobat, manager Iași: În bolile înalt infecto-contagioase, nu am întâlnit încă mama care să nu vrea să stea cu copilul, indiferent că îşi pune viaţa în pericol.

Chinezii au arătat că noul virus se transmite şi de la mamă la făt. Cel mai mic pacient cu coronavirus a primit diagnosticul la 40 de ore de viaţă. Ce sechele lasa boala în urma nimeni nu ştie încă.

VIDEO PROTVPLUS.RO