Una dintre cele mai vechi biserici din România, mistuită de flăcări. Ce a mai rămas din monumentul istoric | FOTO
O biserică- monument istoric, veche de 200 de ani, din județul Vâlcea a ars cu totul sâmbătă dimineață.
Lăcașul de cult din Ghiobești- Stoilești, construită din lemn în stil brâncovenesc, a ars complet.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
S-a aprins din cauza unui scurtcircuit, iar flăcările s-au extins foarte repede. Când au ajuns acolo pompierii, focul deja cuprinsese întreaga biserică. Intervenția militarilor, veniți cu 4 autospeciale, a durat mai bine de 3 ore.
Dar din clădire nu a mai rămas mare lucru. Pierderea este mare pentru patrimoniul românesc. Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului data din 1824.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Un incendiu s-a produs sâmbătă dimineaţa, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit la instalaţia electrică, la o biserica din localitatea Stoileşti, judeţul Vâlcea.
„În această dimineaţă, în jurul orei 8,30, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru al judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la acoperişul unei biserici, în localitatea Stoileşti, sat Ghiobeşiti. La faţa locului, s-au deplasat trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, din cadrul Detaşamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea. În sprijin au sosit şi colegii de la Detaşamentul de Pompieri Drăgăşani, cu o autospecială de stingere. Sosiţi la faţa locului, pompierii au găsit acoperişul bisericii, construit din lemn cu învelitoare din şită, cuprins în totalitate de flăcări. Din informaţii furnizate de apelant, biserica este încadrată ca monument istoric”, a informat ISU Vâlcea.
Conform sursei citate, pentru salvarea edificiului s-au efectuat dispozitive de stingere în jurul clădirii şi s-a acţionat mai bine de trei ore, de la sosirea echipajelor la locul intervenţiei.
„Din păcate, cantitatea foarte mare de lemn uscat din componenţa edificiului, precum şi temperaturile ridicate, au favorizat extinderea la întreaga clădire. Cercetările preliminare efectuate la faţa locului arată că flăcările s-ar fi declanşat în urma producerii unui scurtcircuit la instalaţia de alimentare cu electrică”, precizează ISU Vâlcea.