Una dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti va deveni muzeu. Cand veti putea vizita Casa Cesianu-Filipescu

Ultima actualizare: 25-06-2015 07:08

Purtatoarea unora dintre cele mai frumoase povesti ale aristocratiei bucurestene, casa Cesianu-Filipescu, va fi transformata intr-un nou muzeu al Capitalei.

Considerata o cladire simbol a Bucurestiului, aceasta bijuterie de pe Calea Victoriei si-a deschis luni portile, dupa restaurare, iar in curand va putea fi vizitata.

"Muzeul Casa Cesianu " - asa se va numi lacasul care va reda prin fotografii, obiecte de arta si de mobilier, istoria familiilor bucurestene din ultimele 3 secole.

Forma actuala a imobilului de pe Calea Victoriei se pastreaza de la 1892, cand unul dintre membrii instaritei familii Cesianu, compusa din medici si avocati, a preluat casa de la familia Filipescu.

La sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20, casa avocatului Constantin Cesianu era unul dintre reperele lumii aristocratice. In prezent, acest monument istoric e unul dintre putinele din Capitala care inca mai pastreaza elementele de arhitectura specifice perioadei la belle epoque.

Casa are subsol, parter si un etaj cu mansarda, iar in prezent gazduieste o expozitie cu fotografii din bucurestii de altadata. Restaurarea a costat aproape 2 milioane de euro - bani veniti prin programul operational regional.

La redeschiderea portilor, in casa a intrat, dupa mai bine de 80 de ani, si academicianul Balaceanu Stolnici, vecin al familiei Cesianu.

"Are un balcon care deschide spre Calea Victoriei si ne-a chemat pe noi, copiii rudelor si prietenilor, pentru a asista la parada de 10 mai. Veneam cu totii, adusi de manuta aici, cu guvernantele", povesteste Prof Dr Constantin Balaceanu Stolnici.

Casa pe care o vedeam de pe Calea Victoriei ascunde si o minunata gradina. Spatiul verde va fi deschis publicului odata cu noul muzeu, chiar in inima Capitalei noastre extrem de zbuciumate

Curtea casei va fi un loc de recreere, unde vor fi organizate si spectacole de teatru sau concerte.Muzeul, aflat in subordinea Primariei Capitalei, ar urma sa fie amenajat in urmatoarele 6 luni.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO